Uutiset

Elämän Shakissa siirto vie seikkailuun – Leena Jääskeläisen taidetta Heinolassa

Shakkipeli ja elämän ennalta-arvaamattomuus nivoutuvat yhteen kuvataiteilija Leena Jääskeläisen teoksissa. Heinolan Harjupaviljongilla nähtävissä oleva Elämän Shakki -näyttely kuvaa elämässä tehtäviä siirtoja ja valintoja shakkinappuloiden avulla.

– Shakkiruutu ei ole vain ruutu, vaan se sisältää jonkin ajatuksen. Kaikkiin kuviin sisältyy myös tarinoita, Jääskeläinen sanoo.

Shakissa elämän moninaisuus

Jääskeläisen teoksissa on käytetty sekatekniikkaa, jossa yhdistyvät öljyvärit ja metalli. Inspiraatio shakki-aiheisiin teoksiin löytyi alunperin Italian matkalta.

Kullanhohtoinen metalli kuvastaa elämän arvokkuutta ja shakkinappulat elämän siirtoja. Taiteilija Leena Jääskeläisen

– Olen aina Italiaa kierrellessä ihaillut ruutukuvioisia mosaiikkilattioita. Niistä tuli mieleeni shakkipeli, hän kuvailee.

Shakkinappuloihin alkoi kehittyä syvempää sisältöä, joka kuvastaa koko elämän moninaisuutta ja erilaisia suuntia.

– Jokaisessa kuvassa on omanlainen miljöö ja tarina. Kullanhohtoinen metalli kuvastaa elämän arvokkuutta ja shakkinappulat elämän siirtoja, Jääskeläinen kertoo.

Lähetti lähettää matkalle

Näyttelyn pääteoksessa shakkilaudalla komeilee lähetti, joka on kulkemassa ulos suuresta portista kohti kullanhohtoista maisemaa.

– Lähetti tavallaan lähettää matkalle. Näyttelyn viimeinen teos kuvastaa salaperäisyyttä ja keskivaiheilla on sillan ylitys.

Jääskeläinen vertaa teoksissaan elämää ja shakkipeliä. Aivan kuin shakissakin, elämässä on paikka, josta lähdetään ja matkalla tehdään hyviä ja huonoja siirtoja. Elämän shakkiin on hänen mukaansa heittäydyttävä, jotta voi kokea elämän suuren seikkailun.

– Toivoisin, että katsojatkin pysähtyisivät katsomaan, mikä sisältö kuvilla olisi juuri heidän mielestään, Jääskeläinen sanoo.

Taiteilija maalaa näyttelyssä

Ensimmäistä kertaa Harjupaviljongilla töitään esittelevä taiteilija on tullut muutaman kerran paikan päälle maalaamaan uutta taulua. Inspiraatio Harjupaviljongilla syntyville teoksille tulee kaikesta siitä, mitä ympärillä näkyy ja kuuluu.

– Olin täällä kahtena päivänä ja voi olla, että tulen näyttelyn aikana vielä uudestaan. On mukavaa tavata näyttelyvieraita, Jääskeläinen sanoo.

Elämän Shakki näyttely on nähtävillä 11. elokuuta asti.

Heidi Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat