Uutiset

Kaupalle löytyy kannattajia Heinolan politiikoista

Johtavat poliitikot toivottavat Prisman tervetulleeksi. Sen nähdään tuovan työpaikkojen lisäksi elävyyttä kaupunkiin.

Hämeenmaan Prisma-suunnitelmat saavat vihreää valoa Heinolan johtavilta poliitikoilta. Kuva: Heinolan kaupunki

Heinolan päättäjät eivät lähtökohtaisesti ja yksimielisesti vastusta Prisman tuloa Heinolaan, vaan toivottavat uudet työpaikat tervetulleiksi. Näin vakuuttaa Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki (sd.).

– Virallisesti valtuusto ei ole ottanut kantaa asiaan, mutta esimerkiksi kaavat ovat käyneet kahden lautakunnan ja sitä kautta myös kaupunginhallituksen pöydällä.

Hän muistuttaa, että kaupungin rooli on pitkälti virkamiestyötä, kuten kaavoitusta. Poliitikot eivät käy keskusteluja suoraan Hämeenmaan kanssa, jonka käsissä päätös Prismasta lopulta on.

– Haluan kuitenkin antaa ainakin omalta osaltani positiivista viestiä siihen suuntaan, että kauppa on tervetullut.

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Sanna Karppinen (LiNy) on Lehtimäen kanssa samoilla linjoilla. Karppisen mielestä Prisma on tervetullut paitsi työpaikkojen, myös palveluvalikoiman laajentumisen takia.

Karppinen uskoo, että valikoiman laajentuminen ehkäisisi Heinolan ulkopuolelle suuntautuvia ostoksia.

– Moni heinolalainen käy naapurikaupungin Prismassa ja ostoskeskuksessa viikoittain ostoksilla, jotka voitaisiin tehdä täällä. Palveluiden perässä on myös muutettu muualle.

Kaupunginhallituksessa istuva Timo Virtanen (kesk.) kertoo, ettei keskustan valtuustoryhmällä ole Prisma-asiaan vielä yhteistä kantaa. Virtanen itse näkee suunnitelmat kuitenkin positiivisina.

– Tällaiset hankkeet tuovat kaupunkiin elävyyttä ja työpaikkoja.

Virtasen mukaan kaupungilla ei ole varaa torpata Heinolasta kiinnostuneita yrityksiä. Torjuva ilmapiiri voi karkottaa myös muita kiinnostuneita kuin Hämeenmaan.

– On harmi jos valituksilla venytetään tätäkin asiaa. Aiemmat valitukset muissa asioissa ovat jo tehneet hallaa sen suhteen, millaisena paikkana Heinola nähdään.

Valtuuston puheenjohtaja Niina Varjo (kok.) huomauttaa, että toimijaa on kuunneltava paikan valinnassa.

– He menevät sinne, missä ovat laskeneet asiakasvirran olevan riittävä kannattavalle toiminnalle.

Osa kuntalaisista sekä paikallisista yrittäjistä on huolestunut siitä, miten keskustalle käy, jos Prisma rakennetaan kaupungin eteläpuolelle nelostien varteen.

Lehtimäki sanoo, että Heinolan on pyrittävä hyötymään tien autovirrasta mahdollisuuksien mukaan. Keskustan elinvoimaisuus tai sen kehittäminen eivät voi puolestaan olla riippuvaisia Prismasta.

Lehtimäen mukaan kivijalkakaupat joutuvat nykyään miettimään ansaintalogiikkaansa uusiksi, kaupan suuryksiköistä riippumatta.

– Ajat ovat muuttuneet, ja esimerkiksi nettikauppa on muuttanut alan toimintaympäristöä valtavasti.

Sekä Varjo että Karppinen sanovat, että Prisma on markkinassa seuraus, ei syy kuluttajien käytökseen. Iso osa ostoksista tehdään kauppakeskuksissa, marketeissa ja nettikaupoissa. Paljon Heinolaa suuremmatkin kaupungit kärsivät keskustan hiipumisesta.

– Kaupunki ei voi muuttaa kuluttajien tahtoa, mutta se voi tehdä kaikkensa, jotta ydinkeskustaan saadaan enemmän elämää ja ihmisiä, joiden tarpeet luovat liiketoiminnalle tilaisuuksia, Karppinen toteaa.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat