Uutiset

Hautapaikat hoidetuiksi vapaaehtoisvoimin – Heinolan seurakunta etsii hautakummeja

Heinolan hautausmaalta löytyy useita hautoja ja muistomerkkejä, joita hautausmaalla vierailevat kävijät käyvät omatoimisesti hoitamassa ja siistimässä. Kesäkuusta lähtien hoitamattomia hautoja on saanut käydä siistimässä myös virallisesti, kun kirkkovaltuuston jäsenen ja Heinola-Seuran puheenjohtajan Kalevi Peltolan tekemä aloite hautakummitoiminnan aloittamisesta hyväksyttiin kirkkoneuvostossa.

– Toistaiseksi vapaaehtoisia hautakummeja ei ole vielä ilmoittautunut. Joillakin haudoilla on käynyt vapaaehtoisia siistijöitä jo vuosia, mutta seurakunnalla ei ole heidän henkilöllisyydestään tietoa, Heinolan seurakuntapuutarhuri Kati Metso kertoo.

Pikku-Maria muistetaan

Yksi hautausmaalla vierailevien ihmisten kunnossapitämä muistomerkki kuuluu Maria Wilhelmiina Trandbergille, eli pikku-Marialle. Vuonna 1879 kuolleen puolitoistavuotiaan vauvan hautapaikkaa on siistitty jo vuosia.

Toistaiseksi vapaaehtoisia hautakummeja ei ole vielä ilmoittautunut. Seurakuntapuutarhuri Kati Metso

– Tälläkin hetkellä muistomerkki on hoidetun näköinen ja siihen on tuotu kukkia, Metso kertoo.

Pienen lapsen muistomerkki on monelle tärkeä ja seurakunnalla onkin suunnitteilla sijoittaa sen läheisyyteen Tyhjän sylin muistomerkki lapsensa menettäneille ja lapsettomille.

– Tämä paikka A. F. Airon kadun portin lähettyvillä on suojaisa ja syrjässä, joten se sopisi tällaiselle muistomerkille hyvin. Syksyllä kohde huomioidaan talousarviota suunniteltaessa, Metso kertoo.

Historiallisesti tärkeitä hautoja

Varsinaiseen hautakummitoimintaan kuuluu ilmoittautuminen seurakuntapuutarhurille, joka voi osoittaa siistimistä kaipaavan haudan. Haudan tulee olla sellainen, jossa haudan hallinta-aika on päättynyt. Myös hoitamaton ainaishauta, jolla ei ole enää suvun jäsentä hoitamassa, on sopiva kohde.

– Monet haudoista ja muistomerkeistä ovat kulttuurihistoriallisesti merkittäviä. Niille toivottaisiin hoitajia, Metso sanoo.

Hautakummit voivat hoitaa hautoja kesäkuukausien ajan, maanantaista torstaihin aamuseitsemän ja iltapäiväneljän välillä. Hautakummit voivat toimia Heinolan hautausmaan lisäksi sekä Uudella että Vanhalla hautausmaalla.

Virallista hautakummitoimintaa tekevät vapaaehtoiset siistijät on lisäksi tapaturmavakuutettu. Vaikka toimintaan kuuluukin vain kevyttä siistimistä, kuten rikkaruohojen kitkemistä, on kallistuneiden hautakivien seassa työskennellessä aina omat riskinsä.

– Monella haudalla hautakivi on kallellaan, mikä on suuri huolenaihe, Metso harmittelee.

Kallistuneet kivet ongelma

Kallistuneet hautakivet ovat yksi Heinolan hautausmaiden ongelmista, johon on yritetty löytää ratkaisukeinoja. Hautakummit eivät kivitöitä saa tehdä, sillä hautakivien suoristamisessa riskinä on sekä itsensä satuttaminen että hautakiven vaurioittaminen.

– Hautakivien oikominen on omaisten vastuulla ja mahdollisuuksien mukaan näistä yritetään heille ilmoittaa. Tärkeintä kivien oikomisessa on tietää miten se tehdään oikein. Jotkut tekevät sitä myös itse, mutta kiviliikkeistä saa osaavimman palvelun, Metso kertoo.

Mikäli haudan hallinta-aikaa ei jatketa sen loputtua, hauta palautuu seurakunnalle. Kulttuurihistoriallisesti merkittävät muistomerkit jäävät paikalleen, mutta osa tavallisista hautakivistä myydään pienellä summalla uudelleen.

– Hautakivet menevät uusiokäyttöön. Näistä saadut tuotot käytetään kokonaisuudessaan kulttuurihistoriallisesti merkittävien muistomerkkien kunnostamiseen hautausmaalla, Metso kertoo.

Heidi Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat