Uutiset

Protuleirejä on järjestetty 30 vuotta – nyt suosio on suurimmillaan

Päijät-Hämeen alueen leiriä on kuluneella viikolla vietetty Heinolan Rievelinmutkassa.

Kuva: Sanni Koivuniemi

Nuoret istuvat pöydän ääressä ja kuulustelevat Körkkönen-nimistä henkilöä epäillystä rikoksesta. Rikoksen selvittäminen on monimutkaista: kuulusteltavia on neljä ja kaikilla omat kertomuksensa.

Kyseessä on huhupuhetta ja totuutta käsittelevä toiminnallinen tehtävä. Heinolan Rievelinmutkassa on käynnissä Päijät-Hämeen alueen Prometheus-leiri.

Prometheus-leirejä järjestetään tänä kesänä 30:ttä vuotta. Leirit saivat alkunsa, kun elämänkatsomustiedon opettajat ja oppilaat halusivat perustaa sitoutumattoman ja kaikille avoimen nuorten leirin.

Moni saattaakin muistaa protun ikään kuin rippileirin vastineena kirkkoon kuulumattomille. Erottelua ei kuitenkaan haluta tehdä.

Meillä nuoret tekevät nuorille leirejä. Ansku Ahvenainen, Prometheus-leirin tuki ry:n puheenjohtaja.

– Protuleirille tullaan monista eri lähtökohdista, ja yhä useampi nuori käy sekä protun että riparin, kertoo Prometheus-leirin tuki ry:n puheenjohtaja Ansku Ahvenainen.

Syvällisiä teemoja nuorten elämästä

Leirin tarkoitus on toimia 8.–9. luokan käyneille aikuistumisleirinä, jossa käsitellään nuorten elämää koskettavia teemoja. Joka päivälle on oma aiheensa, kuten ihmissuhteet, seksuaalisuus ja ympäristö.

– Viikon ajan harrastamme uteliasta pohdintaa keskustellen ja leikkien, kertoo Heinolan leirin viestintävastaava, Lotta Kantonen.

Ajantaju on hukkunut, kun on niin runsaasti ohjelmaa. T. Virtanen, leiriläinen.

Jokaisesta leiristä vastaa seitsemänhenkinen tiimi. Noin 500 vapaaehtoisen joukko kuuluu Prometheus-leirin tuki ry -yhdistykseen. Yhdistys kouluttaa vapaaehtoiset tehtäviinsä.

– Meillä nuoret tekevät nuorille leirejä ja toimivat hienosti hyvinkin vastuullisissa tehtävissä, Ansku Ahvenainen sanoo.

Rievelinmutka on kaunis, rauhallinen paikka keskellä luontoa. Entisen kyläkoulun saliin on tehty leirin keskus. Siellä nuoret nukkuvat ja päivisin touhuavat. Seinällä on lakana, johon voi kirjoittaa viikon aikana heränneitä ajatuksia.

Heinolan leiri on sanataidepainotteinen. Leirillä on 15 nuorta eri puolilta Suomea. Kirjoittamista ja lukemista käytetään työkaluna aiheiden käsittelyssä.

– Tänään esimerkiksi kirjoitamme tajunnanvirrasta tekstiä. Olemme myös lukeneet kirjoja ja keskustelleet niistä, ja halutessaan leiriläiset ovat saaneet jakaa omia kirjoituksiaan, kertoo Kantonen.

Kuva: Sanni Koivuniemi

Tuhansia protulaisia

Ensimmäistä protuleiriä vietettiin Nummi-Pusulassa vuonna 1989. Sen jälkeen on järjestetty yli tuhat leiriä, joilla on vieraillut tuhansia nuoria. Protu nauttii nyt ennätyksellisestä suosiosta. Tänä kesänä ilmoittautuneita on noin 1030.

– Tällä hetkellä meillä on enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Leireille haluavia on niin paljon, että ohjaajista on pulaa, Ahvenainen kertoo.

Ahvenainen uskoo suosion kumpuavan viestinnän tehostamisesta ja leirien kasvavasta tunnettuudesta.

Havu Tapiala ja T. Virtanen ovat tulleet leirille sanataiteesta kiinnostuneina. Molemmat ovat harrastaneet kirjoitusta jo muutamien vuosien ajan. Virtanen haluaa esiintyä jutussa vain etunimensä ensimmäisellä kirjaimella.

– Täytyy kiittää ohjaajia erityisesti siitä, että ajantaju on hukkunut, kun on niin runsaasti ohjelmaa, Virtanen sanoo.

Leiri huipentuu sunnuntaina protujuhlaan, jossa muun muassa esitetään vanhemmille kooste leirin kulusta ja jaetaan protukorut.

– Täällä on ollut mielenkiintoisia aiheita ja mukavia ihmisiä. Juhla on siihen kiva päätös, Tapiala toteaa.

Sanni Koivuniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat