Uutiset

Visselin vihellystä ja historian havinaa – höyrylaivaregatta toi Sysmän satamaan säpinää

Suomen Höyrypursiseuran perinteinen Keiteleen ja Päijänteen höyrylaivojen regatta rantautui lauantaina Sysmään. Suopellosta aamuyhdeksältä yhteispurjehdukselle lähteneitä seitsemää laivaa oli Sysmän satamassa vastassa sadoittain niin paikallisia, kesäasukkaita kuin myös kauempaakin varta vasten laivoja vastaan matkanneita.

Hyvissä ajoin satamaan ja kotikonnuilleen sukuloimaan saapunut Seppo Laaksovirta odotteli laivoja muistellen, miltä satama oli muinoin näyttänyt.

– Tuossa lastattiin proomuja, tuolla oli jonkinlainen kylpylä ja tästä minä pikkupoikana uin, nykyään Lappeenrannassa asuva Laaksovirta tarinoi odotellessaan.

Mustat piiput horisontissa

Odotus palkittiin vähän ennen puolta päivää, kun horisonttiin ilmestyivät ensimmäiset mustat piiput. Tapahtuman suosio yllätti myös sataman vanhan laiturin, joka joutui antamaan muutaman aallon verran myöten laivoja tiirailemaan saapuneen ihmispaljouden alla.

Toisen polven kesäasukkaat Sari Lehikoinen-Söderlund ja Seppo Söderlund onnistuvat säilyttämään jalkansa kuivina. Nurmijärveläistä pariskuntaa historialliset laivat kiinnostivat kovasti.

– Netistä minä tämän tapahtuman bongasin, ja ilman muuta tultiin paikalle, vesillä uimisen ja kalastuksen muodossa viihtyvä pariskunta kertoi.

Metsä johti regattaa

Ensimmäisenä laituriin rantautui vuonna 1877 valmistettu Kuhmoisissa kotisatamaansa pitävä höyrylaiva S/S Metsä. Metsä sai kunnian johtaa regattaa, sillä Metsää kipparoiva espoolainen Wille Härö toimi tämän vuoden purjehduksen regattamestarina. Härö oli toimenkuvastaan mielissään.

– Mahtavaa tulla tänne, kun vastaanotto on näin innokas ja runsaslukuinen, kipparina jo toisessa polvessa purjehtiva Härö iloitsi.

Höyrylaivat ovat Härölle tuttuja jo lapsuudesta, sillä Metsän on nykyiseen ajokuntoonsa suurella työllä laittanut Härön isä, Esko Härö. Härön perhe myös omistaa laivan. Metsän lisäksi kaikki muutkin regattaan saapuneet laivat ovat yksityisomistuksessa.

Nykyisessa kunnossaan Metsä on seilannut Päjänteen vesiä vuodesta 1993 saakka. Pitkän ja monivaiheisen historian omaavasta aluksesta piti purjehduksella huolta Härön perheestä ja perheenjäsenten ystävistä koottu iloinen ja puhelias miehistö.

– Kaikilla on oma tärkeä roolinsa, ja yhteen työskentely on näillä purjehduksilla tärkeää, Härö summasi. Regatan kohokohdaksi Härö nimesi laivojen höyryävän oodin, eli hetken, jolloin "visselit laulaa" .

Visselit lauloivat yleisölle

Yhteisvihellys puri myös sataman yleisöön ja nosti tunnelmaa jos mahdollista vieläkin korkeammalle. Törähdyksen jälkeen sai yleisö tutustua osaan laivoista konehuoneita myöten.

Isovanhempien kanssa satamaan saapuneet sisarukset Linnea ja Oskari Leisti olivat nähneet laivat jo edellisenä iltana niiden matkatessa kokoontumispaikalleen.

Oskaria laivat kiinnostivat ajankohtaisesta ympäristönäkökulmasta. Nuori mies pohti, porskutellaanko vesillä dieselin vai puun voimalla.

Vastaus selvisi pian: haloilla mennään!

Höyrylaivaregatta on Suomen Höyrypursiseuran vuosittan järjestämä historiallisten laivojen yhteispurjehdus, joka vierailee vaihtelevasti Päijänteen eri satamissa. Lisää tietoa Höyrypursiseura ry:n laivoista löytyy yhdistyksen kotisivuilta.

Katja Tamminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat