Uutiset

Akuutti24-päivystyksessä on Lahdessa pahimmillaan kuuden tunnin jonot – helteet voivat vielä pahentaa tilannetta

Päivystyksessä hoidetaan potilaat joiden hoitoa ei voida siirtää seuraavalle arkipäivälle tai omaan terveyskeskukseen. Kuva: Rebecca Lapveteläinen

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän ensihoito- ja päivystyskeskus Akuutti24:ssä on ollut kesän aikana etenkin iltaisin ja viikonloppuisin jatkuvasti ruuhkaa.

Lahdessa Päijät-Hämeen keskussairaalalla sijaitseva päivystys on maakunnan ainut paikka, josta saa hoitoa ympäri vuorokauden.

Odotusajat voivat pahimmillaan venyä neljästä kuuteen tuntiin, kertoo sijaistava osastonhoitaja Satu Torkko. Potilasmäärät eivät ole hänen mukaansa vähenemään päin. Päivystykseen saapuneet hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä.

Syynä mökkiläiset ja ohikulkumatkalla olevat

Monien terveyskeskusten kesäsulut päättyvät ja supistettu toiminta palautuu normaaliksi kuun vaihteessa tai elokuun alussa. Normaaliin päiväjärjestykseen palaaminen helpottanee tilannetta vain vähän päivystyksen puolella. Kesän aikana jonoja syntyy erityisesti ulkopaikkakuntalaisten ja mökkiläisten vuoksi.

– Lahti on läpikulkukaupunki, ja kun matkalla tulee ongelmia terveyden kanssa, täällä pysähdytään, Torkko sanoo.

Yli kuukausi sitten Lahden kaupungin tietoverkkoon tehty kyberhyökkäys vaikuttaa edelleen välillisesti myös päivystyksen ruuhkautumiseen. Tietoverkot eivät toimi vielä täysin, minkä vuoksi terveysasemien puhelinpalveluissa on ongelmia.

– Asiakkaat eivät aina jaksa soittaa takaisinsoittoa, vaan tulevat meille, vaikka asia olisi ehkä hoitunut omalla terveysasemalla, Torkko kertoo.

Helteet ajavat iäkkäitä päivystykseen

Kesä on tapaturmien aikaa. Kun ilmat ovat hyvät, ihmiset liikkuvat ja sitten sattuu ja tapahtuu. Tyypillisesti päivystykseen hakeutuvat nuoret ja työikäiset erilaisia haavoja paikkauttamaan. Kaatumiset ovat kesäaikaan tavallinen hoidontarpeen syy.

Helteiden vaikutukset eivät ole toistaiseksi näkyneet päivystyksessä. Jos lämpöä riittää pidemmäksi ajaksi, sen odotetaan heijastuvan myös Akuutin asiakaskuntaan. Erityisesti ikäihmisten riski päätyä päivystykseen kasvaa kuumalla säällä. Monilla on useampia perussairauksia ja juomisen ja syömisen laiminlyöminen johtaa veriarvojen ja sitä kautta olon heikkenemiseen.

– Vaikka helteellä on kuinka kuuma, eikä ole nälkä, niin ravitsemuksesta pitää huolehtia, Torkko muistuttaa.

Päivystykseen päätymistä jokainen voi välttää huolehtimalla kodin ensiapulaukku kuntoon ja varmistamalla, että rokotukset ovat kunnossa.

Sijaisia on vaikea saada

Satu Torkon mukaan päivystyksen resurssit riittävät ruuhkista huolimatta. Valtakunnallinen ilmiö näkyy myös Päijät-Hämeessä: hoitajille ja lääkäreille on vaikea saada sijaisia. Kesäaikaan pyörivät henkilöstön lomat ja talvella lyhytaikaisia sijaistuksia tekevät alan opiskelijat ovat koko kesän töissä muualla.

Sairaslomat hoidetaan Akuutissa joustolla siten, että henkilöstöä jää tarvittaessa ylitöihin tai vaihtaa vuoroja.

Emma Auvinen
emma.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat