Uutiset

Kelvenne on edelleen harvojen herkkua - moni omatoimimatkaaja ei löydä kovin helposti saarelle, ei ainakaan ilman omaa venettä

Durr-Folgmannin perhe pääsi Päijänteen rantaan matkatoimiston avulla. Nyt matka jatkuu omin avuin. Kuva: Pirjo Kamppila
Kuva: Timo Filpus

Saksalainen Durr-Folgmannin perhe halua lähteä Päijänteen kansallispuiston sydämeen, Kelventeen saareen. Heillä on siihen hyvät lähtökohdat, sillä perhe on jo valmiiksi Päijänteen rannalla, Lehmonkärjen lomakeskuksessa Asikkalassa.

George Durr haluaa vuokrata veneen ja perämoottorin, nyt heti.

Yrittäjä Ari Yrjölä päivystää itse infotiskinsä takana ja lähtee opastamaan perämoottorin käyttöä ja varmistaa, että bensa riittää aiottuun matkaan.

Sen jälkeen täytetään vuokrauspaperit, käydään läpi merimerkit ja merikartan symbolit, etenkin kivet ja matalikot. Noin puolessa tunnissa perheen vanhemmat ovat saaneet laivurin pikakoulutuksen ja pääsevät matkaan.

Yrjölää ei arveluta heidän selviytymisensä. Hänellä on kokemusta Kelventeen-turismista jo 1980-luvulta.

– 90 prosenttia veneen vuokraajista ei ole ikinä ennen ajanut veneellä. Jos epäilen selviämistä, tarjoan kuljetusta.

Varokaa kareja ja ajakaa hiljaa matalikolla, neuvoo Ari Yrjölä venettä vuokraavia Annette Folgmannia ja George Durria. Kuva: Pirjo Kamppila

Kansallispuistot houkuttavat kävijöitä

Etelä-Päijänne on kansallispuistoarvonsa ansainnut. Durrit löysivät Espoon Nuuksion ja Päijänteen kansallispuistot saksalaisen matkatoimiston kautta. Moni omatoimimatkaaja ei kuitenkaan löydä kovin helposti Kelventeelle, ei ainakaan ilman omaa venettä.

Siitä kertovat tilastotkin. Päijänteen kansallispuistossa vieraili Metsähallituksen mukaan 16 600 kävijää viime vuonna, kun esimerkiksi Kouvolan Repovedellä kävi yli 134 000 vierasta.

Lehmonkärjen lomakylä on Metsähallituksen hyväksymä opastuspiste. Silti lomakylää ei ole edes merkitty Metsähallituksen julkaisemaan karttaan, harmittelee Yrjölä.

Muita infomerkintöjä vilisee kartalla, mutta ne tarkoittavat vain opastauluja.

Lehmonkärjen lomakeskus opastaa omalla kustannuksellaan myös kansallispuiston palveluihin. Kuva: Pirjo Kamppila

Lehmonkärjen maantieopasteissa sen sijaan ohjataan selkeästi myös kansallispuistoon.

– Olemme itse kustantaneet opasteet ja hyväksyttäneet ne Metsähallituksella. Joku on arvostellut, että emmehän me edes ole kansallispuistossa. Mutta meiltä saa kuitenkin kaiken tarvittavan, jotta sinne pääsee.

Opastuspiste tarkoittaa, että paikan päältä saa karttoja ja neuvontaa. Varsinaista havainnemateriaalia ei Lehmonkärjessä ole.

Päijänteen kansallispuiston opastuspiste tarkoittaa infotauluja ja neuvontaa lomakeskuksen palvelutiskillä. Kuva: Pirjo Kamppila

Neuvontapalvelua saa myös esimerkiksi Asikkalan kunnan turisti-infossa Päijännetalosta, mutta yksityisen lomakylän valtti ovat pitkät aukioloajat.

– Olemme tänä kesänä opastaneet jo satoja turisteja kansallispuistoon.

Päijännetalo järjestää laivaretkiä Kelventeelle viikoittain heinäkuussa Elbatar-laivalla. Toinen yksityinen alus, Jenni-Maria, risteilee Kelventeen saarelle muutaman kerran viikossa.

Muina aikoina matkaan haluavat saavat turisti-infosta veneyrittäjien yhteystietoja. Veneen vuokraus maksaa kuitenkin kymmeniä euroja päivältä, kuljetus enemmänkin. Laivaristeily on parille henkilölle huomattavasti halvempi vaihtoehto.

Miksi Lehmonkärki ei järjestä omia ryhmämatkoja kansallispuistoon? Nyt heinäkuussa majoittujia on kylässä pitkälti toista sataa ja satunnaiset kävijät päälle.

Yrjölän selitys on, että asiakkaat saapuvat ja haluavat vesille eri aikoina.

Kelventeen saarelle ovat tunnusomaista laguunit ja hiekkarannat. Kuva: Ritva Kupari
Lue myös: Matkailuautojen suosio on vaunuja suurempaa – riippumattokin riittää leirintäalueilla
Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat