Uutiset

Osaatko pelastaa hukkuvan vedestä? Iitissä harjoitellaan tärkeitä taitoja oikeissa oloissa

Palomies Marko Palmu näyttää, miten hukkuva pelastetaan vedestä. Hätääntynyt ihminen voi rimpuilla ja tarttua pelastettavaan, minkä vuoksi rauhoittelu ja tarvittaessa irrottautumisotteet on hyvä opetella etukäteen. Kuva: Antti Yrjönen

Kesä–heinäkuu on Suomen hukkumistilastojen synkintä aikaa. Suomen Uimaopetus ja Hengenpelastusliitto SUH on kerännyt hukkumistilastoja vuodesta 1999, minkä perusteella voidaan sanoa, että Suomessa hukkuu noin sata ihmistä vuosittain.

Suurin osa hukkumisista tapahtuu matalassa vedessä. Syynä on useimmiten alkoholi, uimataidon puute tai sen yliarviointi sekä kylmä vesi. Kun hätätilanne on syntymässä, olisi rauhallisella ja oikeanlaisella toiminnalla moni vaaranpaikkhuka ehkäistävissä.

Hukkuvan ihmisen pelastamista vedestä ei opita luokkahuoneessa. Sitä mieltä on ensihoitaja ja yrittäjä Satu Lindgren, joka on järjestämässä vesipelastuskurssia Iitin Vuolenkoskella lauantaina 27. heinäkuuta.

Kurssille alkusysäys omasta veneestä

Idea kurssille syntyi, kun Lindgren hankki ensimmäisen oman veneensä. Ennen vesipelastuskurssia Lindgren on pitänyt muun muassa ensiapu- ja ammattipätevyyden jatkokursseja. Mukaan on saatu pari lähialueen yritystä ja materiaaliapua.

– Nopeasti huomasi, että läheltä piti -tilanteita tulee paljon. Lisäksi monella ei ole ollenkaan pelastusliivejä, eivätkä säännöt ole ihan hallussa. Oman taustan vuoksi turvallisuusasiat nousivat esille ja lähdin selvittämään, onko tällaista kurssia olemassa, Lindgren valotti.

Ensimmäinen kurssi on järjestäjien mukaan pilotti, jolle toivotaan jatkoa ensi kesänä. Tavoitteena on, että valistuksen ja tärkeän tiedon jakamisen lisäksi koulutuksesta voitaisiin myöntää jatkossa hätäensiapukortti.

Lindgren vastaa kurssin ensiavun opettamisesta, puoliso ja palomiehenä työskentelevä Marko Palmu on laatinut kurssin teoriaosuuden ja on auttamassa käytännön tehtävissä. Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen ensihoidon esimies Jouni Niiranen antaa veneen kurssilaisten käyttöön, jotta pelastustilanteita päästään harjoittelemaan. Niiranen on lisäksi opastamassa, miten veneilijän tulisi varustautua lähtiessään vesille.

– Kurssin tarkoitus on valistaa ihmisiä ja se edellä mennään. Olisi tärkeää osata huomioida riskit, kun mennään veteen. Esimerkiksi alkoholi on sellainen asia, joka vie terveitä ihmisiä hautaan, Lindgren muistutti.

– Aina veteen putoaminen ei tapahdu paikaltaan, vaan vauhdissa ja vesi on silloin kova elementti, Niiranen täydensi.

Jouni Niiranen esittelemässä erilaisia pelastusliivejä. Liivien kelluttavuus ilmoitetaan Newtonien avulla ja aikuiselle turvallinen liivi tulisi olla ainakin 150 Newtonia. Kuva: Antti Yrjönen

Pelastaminen on rankkaa

Vuolenkosken kesätorin viereen, veneiden laskupaikalle on tuotu soutuvene, erilaisia pelastusliivejä ja kelluntapukuja. Lisäksi kurssilaiset pääsevät harjoittelemaan elvytystä ja erilaisten kelluntavälineiden käyttöä. Power Point -esityksen jälkeen oli aika siirtää teoria käytäntöön. Palmu hyppäsi veteen ja näytti, miten toimia veneen kaatuessa.

– Kaatuneen veneen päälle voi kiivetä odottamaan apua tai sitten veneen voi kääntää ympäri ja kivuta kyytiin jomman kumman päädyn kautta, Palmu opasti.

Seuraavaksi veden varaan joutui elvytysnukke, joka ei viileää vettä hätkähtänyt. Elottomasti järvessä killunut nukke oli ideaali pelastettava, sillä oikeassa tilanteessa hätään joutunut saattaisi potkimalla ja riuhtomalla saattaa pelastettavan vaaraan. Tositilanteiden harjoittelu pelkän nuken avulla on avartavaa. Veteen patistettu toimittaja sai huomata, kuinka rankkaa pelastettavan auttaminen rantaan on. Rannalle tai veneeseen selviämisen jälkeen on jaksettava aloittaa elvytys, mikäli pelastettu ei hengitä.

Elvytyksessä on oleellista avata uhrin hengitystiet ja tarkkailla tämän hengitystä. Satu Lindgren ja Marko Palmu näyttävät mallia. Kuva: Antti Yrjönen
Vauvan elvytyksessä on varottava liiallisen voiman käyttöä. Painallukset tehdään tästä syystä kahdella sormella. Aikuista elvyttäessä käytetään molempia käsiä. Kuva: Antti Yrjönen
Lue myös: Akuutti24-päivystyksessä on Lahdessa pahimmillaan kuuden tunnin jonot – helteet voivat vielä pahentaa tilannetta
Mikä?

Vesipelastuskurssi Vuolenkoskella

Iitin Vuolenkoskella järjestetään vesipelastuskurssi lauantaina kello 9–16. Kurssin hinta on 60 euroa ja sille voi ilmoittautua vielä lauantaiaamuna. Kurssin vetäjänä toimii Medifun Ay:n Satu Lindgren.

Pelastamisen nyrkkisääntö on HRAP, joka tulee sanoista hälytä, rauhoitu/rauhoita, apuväline, pelasta.

Hukkuva ei normaalisti pidä kovaa ääntä, eikä näytä suurieleisesti olevansa hädässä. Hätääntyessään hukkuva yrittää haukkoa henkeä ja kädet alkavat tehdä "tikapuiden kipuamisliikkeitä".

Sydämen pysähdystilanteessa painelu-puhalluselvytyksellä pidetään aivojen verenkiertoa keinotekoisesti yllä. Elvytyksessä on huomioitava, onko pelastettava aikuinen, lapsi vai vauva.

Veden varaan joutuessa kannattaa miettiä, mikä on järkevin pelastautumistaktiikka. Rauhallisena pysymisen lisäksi olisi pystyttävä arvioimaan, onko lähdettävä liikkeelle vai pysyttävä paikoillaan ja odottaa avun saapumista.

Moni onnettomuus on vältettävissä ennakoinnilla. Vesistön tunteminen, oikeanlaiset varusteet ja asenne ehkäisevät tehokkaasti vaaratilanteilta.

Lauri Ilola
lauri.ilola@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat