Uutiset

Trendikkäät hapanoluet valmistetaan Asikkalassa bakteerin avulla – lopputulos muistuttaa viiniä

Maitohappobakteerin avulla valmistettavat hapanoluet ovat kasvattaneet suosiotaan. Valmiissa tuotteessa voi maistua esimerkiksi vadelma tai kirsikka.

Hapanoluen kuuluu maistua raikkaalta. Mikäli käyminen menee mönkään, juomaan voi tulla homejuustoa tai navettaa muistuttava maku. Kuva: Ronja Koskinen

Oluttrendien huippua ovat tällä hetkellä erilaiset hapanoluet. Hapanoluen valmistuksessa käytetään maitohappobakteeria, toisin kuin perinteisempien oluttyyppien, kuten lagerin panemisessa.

– Hapanoluen valmistuksessa käytetään hiivan lisäksi toista elävää organismia, maitohappobakteeria. Molempien käymisprosessi on herkkä, Jan Karlstedt Kanavan Panimolta kertoo.

Jan Karlstedt pyörittää Kanavan Panimoa yhdessä veljensä Jukka Karlstedtin kanssa. Veljesten isä Kyösti Karlstedt on myös mukana panimon arjessa. Kuva: Ronja Koskinen

Oluen paneminen vaatii aina huolellisuutta ja hyvää hygieniaa, mutta hapanoluiden kohdalla hygienia on erityisen tärkeää. Maitohappobakteeri ei saa levitä muualle, joten valmistuksessa käytetyt astiat pestään huolellisesti.

Hapanoluttyyppejä ovat muun muassa gose, sour ale, lambic ja berliner weisse. Kanavan Panimon kuudesta hapanoluesta viisi on gosea ja yksi sour ale. Näiden kahden ero on suolassa.

– Suola tasapainottaa juoman happamuutta, Karlstedt selventää.

Gose on lähtöisin Saksan Leipzigistä. Alkujaan suolaisuus tuli paikallisesta vedetä, mutta Vääksyssä pantavaan hapanolueen lisätään suola erikseen. Kanavan Panimon hapanoluita on maustettu perinteisen korianterin lisäksi mustikalla, vadelmalla, puolukalla ja raparperilla.

– Marjaiset maut ovat helposti lähestyttäviä. Ne sopivat hyvin kesään, Karlstedt sanoo.

Kanavan Panimon ja Bönthöö bönthöö -olutblogin yhteistyöolut Paljas saari palkittiin viime vuonna vuoden parhaana hapanoluena.

Paljas saari -hapanolut sai alkunsa olutbloggaaja Teemu Lahtisen ideasta. Kuva: Ronja Koskinen

Alueen muista pienpanimoista ainakin Teerenpeli valmistaa hapanolutta. Teerenpelin gose on maustettu kirsikalla.

Karlstedt arvelee, että suosio piilee hapanoluiden raikkaudessa ja mietoudessa. Juoman maku muistuttaa enemmän kuivaa viiniä kuin tuttua lager-olutta, joten se sopii esimerkiksi alkumaljaksi tai vaikka sorbetin kanssa nautittavaksi.

Kansainvälistä olutpäivää vietetään 2.8.

Lue myös: Micke Forsström pyörittää kotipanimoa varastossa – "Vaimo kyllä ymmärtää harrastustani"
 
Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat