Uutiset

Nanja Kataja rakensi kotiinsa taidenäyttelyn Asikkalassa –  "Sain hyvän syyn konmarittaa oikein perusteellisesti"

Nanja Kataja teki kodistaan kesäksi taidegallerian. Vääksyn näyttelyssä katsoja pääsee samalla myös Ismo Alangon minikeikalle.

Johanna Sipilän öljyvärimaalaukset täyttävät portaikon Nanja Katajan kotigalleriassa Vääksyssä. Kuva: Katja Luoma

Haluatko viettää kesälomasi kotona neljän seinän sisällä ja katsoa, kuinka ventovieraat lontustelevat ympäri kämppääsi?

Näin muotoiltuna kotigallerian perustaminen ei ehkä kuulosta kovin hohdokkaalta. Asikkalalaiselle Nanja Katajalle se oli kuitenkin yhden unelman täyttymys.

Kataja muutti omakotitalonsa Vääksyssä kaksi viikkoa sitten taidegalleriaksi nimeltä M33. Kokemukset ovat olleet niin hyviä, että hän kaavailee jo näyttelyä ensi kesäksikin.

– Ensimmäisen viikon aikana näyttelyssä kävi noin 70 ihmistä, Kataja laskee.

Nanja Kataja seisoo olohuoneessaan keskellä Johanna Sipilän maalauksista koostettua videoteosta. Projisoidut maalaukset ja ääniraita vievät katsojan Yhdysvaltoihin suuntautuneen roadtripin tunnelmiin. Kuva: Katja Luoma

Katajan kotigalleriassa esittäytyvät talon emännän ohella taidemaalari Johanna Sipilä ja korutaiteilija Anna Rikkinen. Sipilän Kataja on tuntenut ekaluokkalaisesta lähtien. Myös Rikkinen on kotoisin Asikkalasta ja syntynyt vuonna 1976.

Sipilän abstraktit öljyvärimaalaukset saavat usein alkunsa merellisestä luonnosta, sillä hän työskentelee Harakan saarella Helsingissä. Rikkisen värikkäät koruteokset tuovat kokonaisuuteen puolestaan leikillisyyttä.

Yleensä olen keittänyt kävijöille kahvit tai teetä. Galleristi Nanja Kataja

Näyttelyn pääteokseksi voisi kuitenkin nimetä Katajan koostaman videon, joka pyörittää Sipilän maalauksia taiteilijan taannoiselta USA:n matkalta. Teoksen ääniraidalla autonavigaattorin monotoninen ääni kehottaa tekemään viipymättä U-käännöksen.

Viereisessä nurkassa on televisio ja kuulokkeet, joiden kautta kävijä pääsee sujahtamaan Ismo Alangon minikeikalle.

– Ismo pyysi Johannaa vuonna 2017 maalaamaan tauluja Yksin-kiertueella esittämiensä kappaleiden tunnelmiin. Videolla kuullaan viisi Alangon biisiä, Kataja taustoittaa.

Nanja Kataja katselee omaa 16-osaista valokuvateostaan, joka on omistettu hänen edesmenneelle Lulu-koiralleen. Kuva: Katja Luoma

Ajatus kotigalleriasta sai alkunsa viime keväänä, kun Kataja näki Sipilän näyttelyn Helsingissä Huuto-galleriassa.

– Näyttelyaika tuntui tosi lyhyeltä ja ajattelin, että Johannan vaikuttavia töitä olisi kiva esitellä muuallakin. Samalla sain hyvän syyn konmarittaa kotini oikein perusteellisesti, Kataja hymähtää.

Noin kilometrin päässä Vääksyn keskustasta sijaitseva ”alppitalo” sopii hyvin taidekäyttöön, sillä se edustaa 1980-lukua, jolloin omakotitaloihin rakennettiin vielä laajoja yhteisiä oleskelutiloja.

Kyseessä on Katajan lapsuuskoti, jossa hän asuu nykyisin miehensä kanssa. Pariskunnalla ei ole lapsia, mutta näyttelyä valvoo kaksi corgia, jotka tosin pysyttelevät enimmäkseen parvekkeella.

– Koirat eivät ole näyttelyssä, ellei erikseen niin sovita. Monille lapsivieraista niistä on tullut suosikkeja. Olen laittanut yläkertaan esille myös vanhoja lelujani. Lapset voivat leikkiä, kun vanhemmat katsovat taidetta, Kataja esittää.

Nanja Kataja on tehnyt lasten piirroksista 3D-tulosteita. Kuva: Katja Luoma

Varsinaiselta ammatiltaan Kataja on 3D-animoinnin ja liikegrafiikan tuntiopettaja Lahden ammattikorkeakoulussa. Kotona jumittaminen ei häntä harmita, sillä aiempina vuosina maailmaa on tullut kierrettyä jo aivan tarpeeksi.

Kataja uskoo, että kodinomainen näyttelytila saattaa tarjota katsojalle intiimimmän katsomiskokemuksen kuin tavallinen galleria.

– Yleensä olen keittänyt kävijöille kahvit tai teetä. Tietysti jotakuta saattaa myös pelottaa lähteä toisen kotiin katsomaan taidetta, mutta täältä ei ole mitään painetta ostaa mitään, Kataja korostaa.

Galleriakoirat Herkku ja Helmi päivystävät tulijoita ja menijöitä gallerian parvekkeella. Kuva: Katja Luoma

M33-galleria 11.8. asti ke–su klo 11–15 ja 16–20 (Männiköntie 33, Asikkala). Minja Koski ja Viljami Viippola keikalla galleriassa 7.8. klo 18.

Anna Rikkisen korutaideteokset ovat väriläiskä portaikossa. Kuva: Katja Luoma

Lue myös: Leopold Hägg oli ahkera eläintäyttäjä, joka teki leijonan taljan kuuluisalle lahkojohtajalle - Asikkalassa on erikoinen museo
Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat