Uutiset

Ekologisia polttoaineita on huonosti saatavilla Heinolassa

Keskustassa on latauspiste sähköautolle, mutta ei E85-polttoainetta tai biokaasua.

Biokaasua saa tankattua muun muassa Joutsassa. Taksiautoilija Martti Kuitunen tankkasi autoaan Joutsan Ekokaasun biokaasuasemalla lokakuussa 2018. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Ajankohtaisessa ilmastokeskustelussa autoilu ja sen aiheuttamat päästöt ovat olleet isosti esillä. Perinteisten bensa- ja diesel-käyttöisten autojen rinnalla on nykyään monia erilaisia vaihtoehtoja.

Autoilusta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjään vähentämään pyrkivä autoilija voi valita esimerkiksi sähköllä tai kaasulla kulkevan menopelin. Myös noin 80–85 prosenttia etanolia sisältävä E85-polttoneste on perinteistä bensiiniä ilmastoystävällisempi vaihtoehto.

Joissakin paikoissa ilmastoystävällisemmän ajoneuvon hankintaa ja käyttöä voi rajoittaa tankkausmahdollisuuksien tai auton latauspisteiden puuttuminen.

Heinolasta löytyy tällä hetkellä muutamia sähköautojen latauspisteitä, mutta ekologisten polttoaineiden tankkaamista varten joutuu matkustamaan kauemmas.

Ympäristöystävällisempää E85 -polttonestettä ei ole saatavilla lainkaan Heinolan tankkauspisteiltä. Lähimmät E85 -polttoainetta tarjoavat asemat löytyvät Lahdesta, Sysmästä, Joutsasta ja Kouvolasta.

Tankki täyteen Lahdessa tai Joutsassa

Hankalat tankkausmahdollisuudet E85-polttoaineella kulkeville autoille on huomannut myös heinolalainen Mikko Pänkäläinen. Pänkäläinen on muuttanut noin vuosi sitten oman tavallisen bensiiniautonsa E85-polttoainetta käyttäväksi.

– Heinolasta ei saa tällä hetkellä E85-polttoainetta lainkaan, joten käyn tankkaamassa Lahdessa. Yleensä tankkaaminen onnistuu työmatkojen yhteydessä, mutta esimerkiksi nyt loma-aikaan, olen käynyt Lahdessa vain tankkaamassa, hän kertoo.

Vaikka Pänkäläisen tarvitsemaa polttoainetta ei Heinolasta saa, kertoo hän olleensa tyytyväinen päätökseensä muuttaa auto E85-polttoainetta käyttäväksi.

– Syynä tähän olivat ekologiset periaatteet. Autoilu tällä tavalla on myös halvempaa, hän kertoo.

Liikenne- ja viestintävirasto Trafin mukaan sähkökäyttöisten ajoneuvojen ja kaasuautojen suosio on ollut viime vuosina kasvussa.

Kaasuautojen käyttämistä helpottaa se, että kaasun lisäksi niihin voi tankata jonkin verran myös tavallista bensaa.

Kaasua tarjoavia tankkausasemia ei löydy Heinolasta, vaan kaasuautoilija joutuu matkustamaan tankin täyttämistä varten joko Lahteen, Kouvolaan tai Joutsaan. Kaasua tarjoavia tankkausasemia on ympäri Suomea noin neljäkymmentä. Energiayhtiö Gasum kuitenkin suunnittelee rakentavansa Suomeen lisää kaasutankkausasemia lähivuosina.

– Olen ajatellut myös kaasukäyttöisen auton hankkimista. Tällä hetkellä lähellä olevien tankkausmahdollisuuksien puute kuitenkin estää sen vakavan harkitsemisen. Kaasuautojen bensatankit ovat usein pieniä, joten tankkauspaikan olisi hyvä olla melko lähellä, Pänkäläinen miettii.

Tavoitteena ekologisempi autokanta

Valtioneuvoston muutaman vuoden takaisessa selonteossa kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta on linjattu tavoite, jossa lisätään uusiutuvan energian käytön osuutta liikenteessä.

Tavoitteen saavuttamiseksi selonteossa toivotaan 250 000 sähköautoa tai ladattavaa hybridiä ja 50 000 kaasuautoa Suomen liikenteeseen vuoteen 2030 mennessä.

Bensiinikäyttöisen henkilöauton voi muuttaa toimimaan etanolilla ja muutoksen kustannusten kattamiseksi voi saada rahallisena tukena 200 euroa Trafilta.

– Itsekin hyödynsin rahallisen muutostuen, kun muutin oman autoni E85-polttoainetta käyttäväksi. Lisäksi tarvittiin muutoskatsastus, Pänkäläinen kertoo.

Myös Heinolan kestävän kehityksen toimintaohjelmassa vuosille 2017 - 2021 mainitaan biokaasutankkauspisteen ja E85-tankkauspisteen järjestäminen myös Heinolaan.

– Asia ei tietääkseni ole ollut kaupungilla käsittelyssä. Tankkausmahdollisuuksien lisääminen riippuu paljolti myös yrityksistä ja palveluntarjoajista, Heinolan ympäristönsuojelusihteeri Kai Virtanen kertoo.

Heinolan kestävän kehityksen toimintaohjelmassa mainitaan myös sähköautojen latauspisteen saaminen keskustaan, mikä onkin toteutunut. Latauspiste löytyy keskustan Lidlin parkkipaikalta.

Heidi Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme