Uutiset

Joutsan ja Sysmän K-raudat saivat uudet yrittäjät – tähyävät myös Hartolan markkinoille

Petra ja Tommi Aittamaa kertovat haaveilleensa yrittäjyydestä jo pitkän aikaa. Elokuun alussa haave toteutui. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Joutsan ja Sysmän K-rautakaupat ovat saaneet uudet kauppiaat. Inkoolaiset Petra ja Tommi Aittamaa aloittivat molempien kauppojen johdossa elokuun alussa.

– Yrittäjyys ja nimenomaan oma rautakauppa olivat taustahaaveena jo pitkään. Olen tehnyt koko työurani rautakaupassa, mutta tämä on ensimmäinen oma yritykseni, kertoo Petra Aittamaa.

Asiakas odottaa tarjousta nopeasti

Tommi Aittamaan tausta on tietotekniikka-alalla. Rautakaupassa yllätyksiä on tullut eteen melko vähän.

– Myynti on aina myyntiä, oli kyse tietoturvapaketista tai rakennustarvikkeista, hän vertaa.

Yksi olennainen ero nykyisessä työnkuvassa entiseen verrattuna silti on.

– Ennen saatoin saada kuukauden aikaa laskea tarjousta. Nyt asiakas saattaa tulla tiskille, pyytää hinta-arvion talonrakennustarvikkeista ja odottaa vastausta nopeasti, Tommi Aittamaa kertoo.

Kaikesta huolimatta Itä-Hämeessä on leppoisa tunnelma verrattuna pääkaupunkiseudun liikkeisiin. Kaupunkilaisten oletus on, että tavaran täytyy löytyä varastosta välittömästi. Maalla ihmiset ymmärtävät, että varasto on rajallinen ja malttavat siksi odottaa haluamiensa tarvikkeiden saapumista.

Kiitosta edelliselle yrittäjälle

Joutsan ja Sysmän toimipisteissä on molemmissa kauppiasparin lisäksi seitsemän vakituista työntekijää. Pysyykö henkilöstö ennallaan kauppiaiden vaihduttua?

– Kyllä näin on ajatus, Tommi Aittamaa sanoo.

– Edellinen yrittäjä Katri Simola on hoitanut liikkeitä upeasti. Saimme käsiimme kaksi hyvin toimivaa kauppaa, joiden toimintaa meidän ei tarvitse sen suuremmin muuttaa, Petra Aittamaa jatkaa.

Ohjelmassa Hartolan markkinat

Rautakaupassa rakennustarvikkeiden myynti muodostaa suurimman tulonlähteen. Siksi Aittamaat aikovat panostaa erityisesti siihen, että he saisivat yhä enemmän paikallisia rakennustarvikeliikkeitä asiakkaikseen.

He toivovat, että myös hartolalaiset kokisivat Joutsan ja Sysmän kaupat omakseen.

– Olemme menossa Hartolan markkinoille, jossa meille on varattu telttapaikka. Tarkoitus on esittäytyä paikallisille ihmisille ja järjestää teltalla jotakin toiminnallista ohjelmaa.

Suuren kasvupotentiaalin Petra Aittamaa näkee puutarhapuolen tuotteissa.

– Taantumakaan ei juuri vaikuta puutarhaosaston myyntiin, koska lama-aikana ihmiset ovat enemmän kotona eivätkä kukkien hinnat toisaalta ole ylitsepääsemättömiä, puutarhuriksi aikoinaan valmistunut Aittamaa sanoo.

Asunto toistaiseksi Sysmässä

Aittamaat asuvat tällä haavaa vuokra-asunnossa Sysmässä. Parin 12- ja 14-vuotiaat pojat asuvat vielä toistaiseksi Inkoossa, jossa isoäiti huolehtii heistä.

– Emme halua kahden asunnon loukkuun. Talon osto tältä seudulta tulee ajankohtaiseksi vasta sitten, jos saamme myytyä Inkoossa sijaitsevan talomme.

Taloista puheen ollen, Aittamaat ovat rakentaneet yhdessä kaksi omakotitaloa.

– Emme riidelleet ollenkaan rakennusprojektien aikana. Rakentaminen on hyvä testi suhteelle. Uskomme, että yhdessä työskentely luonnistuu meiltä hyvin rautakaupassakin, he tuumivat.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat