Uutiset

Lumouksella ideoita vaikka muille jakaa – koekeittiö kehittelee villiyrttien käyttöä elintarvikkeissa

Viime vuonna alkaneen Lumous-yritysryhmähankkeen neljä yrittäjää ovat saaneet koekeittiön aivan Sysmän keskustasta.

Luontoemon vieressä sijaitsevassa keittiössä onkin käynyt kuhina, sillä keväällä ja kesällä kerätyistä luonnonyrteistä on loihdittu jo aiemmin suunniteltujen reseptien ohella syötäviä ja luonnonkosmetiikkaan liittyviä tuotteita.

Koekeittiöstä käsin on järjestetty erilaisia maistajaistilaisuuksia, joissa on tarjoiltu asiakkaille pientä korvausta vastaan muun muassa vaniljajäätelöä kahdella eri siirapilla maustettuna. Tarjolla on ollut keltaista mesiangervosiirappia ja punaisista syötävistä luonnonkukista tehtyä punaista siirappia, jota voi myös luonnehtia hillokkeeksi.

Stina Ikonen ja Hannele Laakso koekeittiöstä kertovat, että esimerkiksi Uotinpäivien aikaan asiakkaita kiinnosti kovasti luonnonkasvien käyttö elintarvikkeissa.

Eräs pariskunta oli ostanut jäätelöt, ja rouva halusi omaansa lisukkeeksi siirapin, mutta mies tyytyi pelkkään jäätelöön.

– Hetken päästä tämä herra tuli kysymään, että saisiko hän sitä mesiangervosiirappia omaan jäätelöannokseensa. Oli maistanut puolisonsa annosta ja sen hyväksi todennut, muistelevat Ikonen ja Laakso.

Koemarkkinointia tehty

Ideoita Lumouksen nelikolla on vaikka muille jakaa, sillä he kaikki kokevat luonnon tärkeäksi elintarvikkeiden lähteeksi: Villiyrtit eivät välttämättä tule olemaan pääraaka-aine läheskään kaikissa tuotteissa, mutta toimivat hyvänä lisänä, makuaineena ja terveyttäkin tuovana osana perinteisissä valmisteissa.

Tuotantoprosessit ovat vaihtelevia, ja siksikin keskustelu ja yhteistyö monen toimijan kanssa ovat tärkeässä roolissa.

Ryhmä kokeilee ja pohtii jatkuvasti erilaisia yhdistelmiä, joista on tarkoitus valikoitua kymmenisen markkinoille päätyvää tuotetta. Osa näistä tuotteista tulee olemaan elintarvikkeita ja osa esimerkiksi luonnonkosmetiikkaa.

– Meillä on ollut muutama koemarkkinointitilaisuus, joissa on voinut ilmaista mielipiteensä itse tuotteesta, mutta myös sen kaavaillusta hinnasta, kertovat Ikonen ja Laakso.

Uotinpäivillä oli myytävänä jäätelön ja lisukkeen lisäksi myös sacher-karkkua täydennettynä karpalokuusenkerkkähillolla ja pihasauniolla. Pihasaunio sopii hyvin makeisiin leivonnaisiin, kun taas siankärsämöllä voidaan korvata pippuria.

Hankkeen toimijat haluavat, että luonnon antimia pyritään käyttämään terveellä tavalla ja ilman kiihkoilua.

– Tärkeää on, että voimme käyttää tervettä maalaisjärkeä hankittaessa raaka-aineita. Maalaisjärkeä käyttäen parasta on hankkia elintarvikkeet läheltä, joita voidaan täydentää luonnosta saatavilla antimilla, Ikonen ja Laakso pohtivat.

Tuotemerkki kehitteillä

Lumous-yritysryhmähankkeen puitteissa toimijoiden on tarkoitus lähiaikoina päättää tuotemerkki, jolla he tulevat jatkossa markkinoille. Tuotemerkin nimeä he eivät paljasta, mutta valottavat, että se ei tule olemaan esimerkiksi minkään kasvin nimi, vaan todennäköisesti markkinoita tullaan luomaan maantieteellisen nimen avulla.

Lumous-yritysryhmähanke jatkuu vielä vuoden. Stina Ikosen ja Hannele Laakson lisäksi mukana ovat Seppälän luomutila Mäntsälästä ja Luontoemon Pauliina Silva Sysmästä.

Hankkeen hallinnoijana toimii Sysmän kunta ja rahoittajana Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.

Eija Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme