Uutiset

Ruuan voi pelastaa puhelimesta käsin – ResQ Club laajentui Heinolaan

Yrityksillä on monia tapoja vähentää hävikin määrää.

Kotitalouksissa, kaupoissa ja ravintoloissa syntyvästä hävikistä on keskusteltu vuosikausia. Hävikiksi eli roskikseen päätyvä ruoka aiheuttaa turhia kustannuksia ihmisille ja yrityksille, mutta myös suuren taakan ilmastolle.

Kuluttaja-lehden Hävikkiviikko-sivujen mukaan Suomessa kotitaloudet heittävät roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa vuodessa, ja ravintola-alalla määrä on 75–85 miljoonaa kiloa vuosittain.

Hävikin vähentämiseksi on kehitelty monia keinoja. Yksi niistä on ResQ Club -niminen mobiilisovellus. Yritykset voivat kirjautua sovellukseen ja myydä siellä muuten käyttämättömäksi jääviä annoksiaan tai tuotteitaan noin puoleen hintaan.

Yritämme minimoida koko hävikin syntymisen laskemalla tarkasti ruokamme määrän. Jenita Leppälä, Ravintola Kusmikun toinen omistaja.

ResQ Club perustettiin vuonna 2015, ja se on vähitellen laajentunut ympäri Suomea. Heinolaan se saapui viikko sitten, kun ravintola Kusmiku otti sovelluksen käyttöön.

– Olen yrittänyt jo aiemmin aloittaa sen käytön, mutta se ei onnistunut tällä alueella. Nyt huomasin, että sen perään huudeltiin sosiaalisessa mediassa, ja yritin uudestaan. Läpi meni tällä kertaa, kertoo Jenita Leppälä.

Leppälä on toinen Kusmikun omistajista.

Muuten tarpeettomat annokset kaupaksi sovelluksessa

Kusmiku on laittanut sovellukseen tarjolle iltapäivisin lounaalta yli jääneitä tuotteita, kuten yrttikanaa.

– Laitamme sinne ruokia, joita emme voi enää illalla ja seuraavana päivänä hyödyntää. Yritämme minimoida koko hävikin syntymisen laskemalla tarkasti ruokamme määrän.

Kusmiku käyttää hampurilaisissaan Pekan Leivän sämpylöitä. Jos niitä jää yli, Pekan Leipä toimittaa ne ST1:lle, joka tuottaa hävikistä polttoainetta. Myös Pekan Leivän leipomomyymälä on liittynyt sovellukseen.

ResQ ottaa myynnistä 25 prosenttia.

– Toki se on isohko luku, mutta parempi kuin se, että heittäisimme ruuat roskiin, Jenita Leppälä sanoo.

Annokset ovat menneet sovelluksesta kaupaksi hetkessä. Leppälä kertoo saaneensa asiasta hyvää palautetta.

– Ulkopaikkakuntalainen asiakas kiitteli meitä edesottamuksistamme, ja Facebookissa ResQ:ta on toivottu paljon.

Ruokaa myös puutarhaan ja hyväntekeväisyyteen

Erityisesti suurissa kaupungeissa ResQ:ssa on päivittäin satoja annoksia jaossa, ja monet yrittäjät ovat liittyneet toimintaan. K-Market Tommolan ja Heinolantorin kauppias Mikko Hallikas ei ole suunnitellut sovellukseen liittymistä. Se tuottaisi lisätöitä kaupalle.

– Meillä on käytössä viimeisen aukiolotunnin ajan lisäalennus jo alennetuista tuotteista. Loput hävikit lahjoitamme Kämmenen ruoka-apuun. Käytännössä mitään ei heitetä roskiin, Hallikas kertoo.

Ravintola Lilyssä hävikin minimoiminen ResQ:n avulla kiinnosti.

– Selvitämme asiaa, ja mahdollisesti liitymme. Nyt hävikki menee kompostoriin ja hyödynnetään takapihan puutarhassa.

Kysely

Itä-Häme kysyi ihmisiltä Heinolan torilla, kiinnostaako hävikkiruokasovellus. 29 1. Oletko kuullut ResQ-sovelluksesta? 29 2. Aiotko hyödyntää sovellusta? 29 3. Minkä paikallisen toimijan toivoisit liittyvän mukaan?

Kuva: Sanni Koivuniemi

– Olen tainnut joskus kuulla. Yritän vältellä puhelimen käyttöä ja tarjousten perässä juoksemista. Ruokakauppaan tuo voisi olla ihan hyvä.

Heikki Hyytiäinen

En ole kuullut ResQ:sta, mutta kuulostaa ihan hyvältä. Ei ole mitään erityistä toivetta. Voisin kokeilla etenkin opiskelijaystävällisten hintojen takia.

Sanna Laaksonen

– En asu Heinolassa, mutta on hyvä juttu että hävikin vähentäminen kasvaa. En ole vielä kokeillut sovellusta.

Emma Karjalainen (vas.)

Savonlinna

– Olen kuullut ResQ:sta, mutta en vielä kokeillut. En osaa nimetä mitään tiettyä toimijaa, jonka haluaisin mukaan. Hävikin vähentäminen on mielestäni tärkeää, joten voisin kokeilla.

Aino Kosonen

Heinola

Hävikkiruoka

ResQ Club

ResQ Club on mobiilisovellus, josta voi tilata ravintoloilta tai ruokakaupoilta yli jääneitä ruoka-annoksia. Asiakas noutaa itse ostoksensa.

Sovelluksen käyttäjä voi selata kartalta ruoka-annoksia, jotka maksetaan pankkikortilla suoraan ResQ Club -sovelluksessa.

Vuonna 2015 perustettu ResQ Club on suomalainen yritys. Tarkoituksena on vähentää ruokahävikkiä huomattavasti yhdistämällä ruoka-alan toimijat ja kuluttajat.

Sanni Koivuniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat