Uutiset

Leivonmäellä ikäihmisten päivätoimintaa järjestetään maatilalla

Toini Rantala, 89, tarttuu vapaan tottunein ottein. Harjulammen ranta Leivonmäen kansallispuistossa tarjoaa tällä kertaa antimiaan kitsaasti, mutta se ei harmita Rantalaa.

– Kotona kalastan säännöllisesti. Minulla on vene ja aion laskea verkot vesille tänäkin syksynä, Joutsan kirkonkylässä asuva Rantala juttelee.

Koska kotona voi kalastaa saalis päätarkoituksena, on tänään mahdollista keskittyä leppoisaan ajanviettoon luonnossa. Menossa on Päivä farmilla -hankkeen Joutsan ryhmän kolmas kokoontuminen. Gerocenterin hallinnoiman ja Euroopan maaseuturahaston rahoittaman hankkeen nimissä järjestetään ikäihmisille päivätoimintaa maatiloilla. Joutsassa toiminta järjestetään Haapalehdon perinnetilalla Leivonmäellä. Luhangasta mukana on Laidon pientila.

Niittotalkoita ja marjanpoimintaa

Osallistujille toiminta on maksutonta. Ja mikä mukavinta, paikalle pääsee taksilla joka hakee kotiovelta. Toimintaa järjestetään yhdeksän kertaa neljä tuntia kerrallaan.

– Toimintamme on koettu merkitykselliseksi elämän käännekohdissa. Ihminen voi kokea yksinäisyyttä esimerkiksi jäädessään leskeksi tai muuttaessaan maaseudun kotitilalta kerrostaloon. Täällä pääsee tapaamaan muita ihmisiä, sanoo Päivä farmilla -hankkeen projektityöntekijä Laura Kymäläinen.

Aktiviteettien suunnittelu on tilanomistajien, tässä tapauksessa Lea-Elina Nikkilän vastuulla. Haapalehdon tilalla on ehditty kerätä herukoita, pitää niitto- ja aidantekotalkoot sekä siirtää mullikoita ja lampaita laitumelle. Seuraavilla kerroilla on tarkoitus tehdä linnunpönttöjä ja ehkä myös vanhanajan riukuaitaa.

Juttuseura on tärkeää

Töiden lomassa seurustellaan muiden kanssa. Se on tärkeää sillä monelle ikäihmiselle ei ole lainkaan itsestään selvää, että arkisiin askareisiin saa mukaan kaverin. Näin on myös Toini Rantalan kohdalla. Hän on asunut yksin vuodesta 1992 asti, jolloin hänen miehensä kuoli.

Mutta onneksi Rantalalla on yhä ajokortti. Talvisin hän ajelee Leivonmäelle vesijumppaan ja kesällä marjareissuille. Omanikäisistä ei ole näille reissuille seuraksi, ja useimmiten Rantala liikkuu yksin.

– Olen aika itsepäinen. Ajattelen aina, että minä itte teen ja pärjään, sanoo Rantala.

Osallistujien ikähaitari on laaja

Hanke toimii Joutsassa, Luhangassa, Karstulassa ja Konnevedellä. Toimintaan osallistuvien ikähaitari on 63-92 vuotta. Joutsan ryhmä on toimintakyvyltään aktiivisimmasta päästä. Luhangassa kaikki osallistujat ovat kotihoidon asiakkaita, joista osa on muistisairaita.

Kuka hyötyy toiminnasta eniten?

– Kokemuksemme perusteella sellaiset henkilöt, joiden elinpiiri on supistunut esimerkiksi siksi, että he eivät pysty liikkumaan itsenäisesti, Laura Kymäläinen sanoo.

Puskaradio toimii parhaiten

Harjulammen rannalla juttua riittää. Angesselässä asuva Sylvi Lyytinen, 82, kertoo että ystävä innosti hänet mukaan päivätoimintaan.

– Puran Anja puhui minulle savusaunassa, että olisi tämmöistä tarjolla. Lähdimme mukaan yhdessä, Lyytinen kertaa.

Päivä farmilla -hankkeesta ilmoitettiin paikallislehdessä, mutta täällä Leivonmäellä osallistujien tärkein informaatiokanava tuntuu olleen puskaradio.

– Kuntosali on hyvä, siellä kuulee kaikki ajankohtaiset asiat, Lyytinen hymyilee.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat