Uutiset

Lukiolle myönnettiin lisäraha

Valtuusto: Urakoitsijan kilpailutuksen myötä rakennuskustannukset nousivat 2,2 miljoonalla.

Aimo Bonden (kok.) jätti vastaehdotuksen lukiota koskien. Kuva: Sanni Koivuniemi

Heinolan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina lukion rakennuskustannusten lisäämisen pitkällisen keskustelun jälkeen.

Kaupunginhallituksen ehdotuksen perusteella valtuusto päätti muuttaa vuosien 2019–2022 taloussuunnitelman investointiosaa lukion toteuttamiseksi. Lisäkustannusta kertyi 2,2 miljoonaa euroa. Lukion rakentamisen kustannusarvio on nyt 18 765 000 euroa.

Lukiosta on tarkoitus rakentaa monitoimitalo, johon sisältyvät myös muun muassa nuorisopalvelut ja auditorio. Arkkitehtikilpailun voittaneen Notskin rakennusurakka kilpailutettiin, ja saadut tarjoukset ylittivät kustannusarvion.

Heinolan kaupungin teknisen toimen johtaja Harri Kuivalainen esitti valtuuston kokouksessa kertauksen lukion suunnittelusta. Maaherrankadulle rakennettava lukio oli aikanaan suunnitelluista kallein, mutta myös ominaisuuksiltaan paras vaihtoehto.

Lisärahaesitys koostuu kokonaisurakan hinnasta, joka muodostuu markkinoiden perusteella, AV-tekniikasta, hankevarauksista, rakennuttamisesta, suunnittelusta ja jo tähän mennessä lukioon käytetystä 875 000 eurosta. Hankkeen liikuntasalia varten on myönnetty 750 000 euroa valtion avustusta, edellyttäen että työt alkavat lokakuun aikana.

Aimo Bonden (kok.) esitti vastaehdotuksen, jonka mukaan valtuuston ei tulisi muuttaa aiempaa linjausta määrärahasta. Mikäli lukiota ei saataisi rakennetuksi, tulisi hanke valmistella uudelleen määrärahan raameissa. Merja Hakala (kok.) kannatti ehdotusta. Valtuusto äänesti asiasta. 36 valtuutettua kannatti määrärahan nostoa, neljä äänesti vastaan ja kaksi tyhjää.

Myös Kauko Kekkonen (kd.) teki vastaehdotuksen, jossa hän vaati aikalisän ottamista lukion rakentamisessa ja lisärahan hyväksymisessä. Aikalisän aikana tutkittaisiin lukion todellinen tarve ja koko, ja valmistelua jatkettaisiin budjettiseminaarissa syyskuussa.

– Jos lapsiluku olisi nousemassa, ymmärtäisin kustannukset. Nyt olemme kuitenkin menossa yli varojen ja tarpeen, Kekkonen totesi.

Ehdotus kaatui kannattamattomana.

Suurin osa valtuustosta oli lukion määrärahan noston kannalla. Puheissa korostui lukion tärkeys kaupungin vetovoiman, nuorten opetuksen ja kulttuurin puolesta.

– Tämänhetkinen tilanne on häpeällinen. Nyt pitää ajatella kuntalaisia, jotka ansaitsevat koulun, Sanna Karppinen (pahe.) totesi.

– Kaipaisin keskusteluun asennemuutosta. Jos edes me emme usko kaupungin tulevaisuuteen, niin ei tänne varmasti muuteta ja perusteta perhettä, Erika Tiainen (sd.) sanoi.

Sanni Koivuniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat