Uutiset

Sinitaipaleen asemakaavan suunnitelmat etenevät

Hinta-arvio rakentamisesta valmistuu syksyllä. Kaava on saanut myös vastustusta.

Maastotutkimuksen Kuva: Roosa Pöyhtäri

Maastotutkimukset jatkuvat Heinolan Sinitaipaleen eteläisellä kaava-alueella.

– Tutkimukset tehdään asemakaavan mukaisilla katulinjoilla. Ne pyritään tekemään kesäkaudella ennen lumia ja tälle vuodelle on ollut määrärahaa katujen suunnitteluun, teknisen toimen johtaja Harri Kuivalainen kertoo.

Suunnittelu mahdollistaa sen, että rakentamisen kustannuksista voidaan tehdä hinta-arvio.

– Jossain vaiheessa syksyä meillä on esittää karkea hinta-arvio, jota voidaan tarvittaessa tarkentaa.

Jossain vaiheessa syksyä meillä on esittää karkea hinta-arvio, jota voidaan tarvittaessa tarkentaa. Teknisen toimen johtaja Harri Kuivalainen

Maaperää on tähän mennessä tutkittu sekä poravaunulla että kairavaunulla. Kuivalainen kertoo, että tieto maaperästä edesauttaa katujen suunnittelun ekotehokkuutta.

Maastotutkimuksen toteuttavalta yritykseltä Rambollilta vapautui maastotyöresursseja odotettua aikaisemmin.

– Tieto tuli nopeasti, mutta kaupungilla ei ollut mitään sitä vastaan, Kuivalainen sanoo.

Suunnittelu etenee näillä näkymin aikataulussa. Mikäli kaupunginvaltuusto myöntää suunnitelmalle rakentamismäärärahan, voidaan rakentamisesta tehdä urakkatarjoukset.

– Jos määräraha myönnetään, urakkatarjoukset pyrittäisiin tekemään talvella, jotta rakentaminen pääsisi alkuun ennen ensi kesää, Kuivalainen kertoo aikataulusta.

Luontoarvot puhuttavat

Heinolan valtuusto hyväksyi Sinitaipaleen asemakaavan vuonna 2017, mutta suunnitelma ei edennyt kahteen vuoteen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen jätettyjen valitusten vuoksi. Kaavasta tuli lainvoimainen tämän vuoden huhtikuussa, kun Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituslupahakemukset.

Kuivalaisen mukaan valituksia oli odotettavissa.

– Kaavaprosessi on näkyvin vaihe uuden alueen suunnittelussa ja oikea aika vaikuttaa. Kun kaavaehdotus on nähtävillä, tulee määrällisesti eniten huomautuksia.

Luontoarvot ovat kaavoitusta rajoittava tekijä. Kuivalainen kertoo, että kaikki rakentamisen aloittamiseen tarvittavat luontoselvitykset on tehty.

– Ely-keskuksen kanssa on varmistettu, että estettä ei ole.

Paikallinen luontoaktiivi Heikki Niinimäki on vastustanut rakentamista kaavan suunnittelun alusta asti. Hän perustelee näkemystään alueella tehtyjen luontoselvitysten riittämättömyydellä ja uusien tonttien tarpeettomuudella.

– Sinilähteellä on jo valmiiksi lukuisia tontteja, jotka ovat myymättä, Niinimäki sanoo.

Niinimäen sekä paikallisten asukkaiden Sallamaari Simpasen ja Anja Sivosen mielestä rakentaminen vaarantaisi liito-oravan elinympäristön. He säilyttäisivät metsän ja rannan virkistysalueena.

Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat