Uutiset

Vierumäelle valmistuva uusi kiertoliittymä parantaa liikenneturvallisuutta

Kuva: Anssi Hietamaa

Vierumäelle maantien 140 risteykseen rakennetaan kiertoliittymää, joka valmistuu näillä näkymin etuajassa. Kesäkuussa aloitetun urakan oli määrä valmistua ensi vuoden kesäkuun loppuun mennessä, mutta kiertoliittymä saattaa valmistua jopa tämän vuoden puolella.

Hankkeen projektipäällikkö Hilkka Tsupari Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta kertoo, että urakalle laadittiin väljä aikataulu tarkoituksella, koska hankkeen toteutuksen aikataulussa haluttiin varautua mahdolliseen aikaiseen talveen.

– Tien päällystäminen suunniteltiin tehtäväksi keväällä, koska päällystämistä ei voi tehdä talven aikana. Toisaalta urakoitsijan kannalta aikataulua ei voi tehdä myöskään liian tiukaksi, jottei urakan viivästymisestä synny kuluja. Urakoitsija on pitänyt hyvää työtahtia ja nyt näyttää siltä, että työt saadaan valmiiksi arvioitua aiemmin, Tsupari sanoo.

Vanha liittymä koettu turvattomaksi

Vääksyntien, Vuolenkoskentien ja Vierumäenraitin risteys on ollut aiemmin nelihaaraliittymä, joka on koettu turvattomaksi ja vaikeasti hahmotettavasti. Versowoodin tehdasalue sijaitsee risteyksen välittömässä läheisyydessä, minkä vuoksi alueelle suuntautuu paljon raskasta liikennettä. Lisäksi maantie 140 on osa valtakunnallista erikoiskuljetusreitistöä.

Yhtenä risteyksen ongelmana on ollut myös autoilijoiden liikennekäyttäytyminen. Vuolenkosken suuntaan ajavat tai opistolta moottoritielle pyrkivät kuljettajat eivät aina ole noudattaneet pakollista pysähtymistä.

Tsuparin mukaan uusi kiertoliittymä parantaa huomattavasti alueen liikenneturvallisuutta.

– Liittyminen sivuteiltä päätielle helpottuu, kun risteyksestä tulee aiempaa paremmin jäsennelty ja helpommin hahmotettava. Myös kevyen liikenteen käyttäjien turvallisuus paranee uuden alikulkukäytävän myötä, Tsupari sanoo.

Alikulkukäytävä rakennetaan maantielle 140 kiertoliittymän pohjoispuolelle. Sale-myymälään vievän Kollinkujan yhteyteen rakennetaan korokkeellinen suojatie. Kollinkujan kohdalle rakennetaan myös vasemmalle kääntyvien kaista.

Koululaisten turvallisuutta valvotaan

Vierumäen koulu sijaitsee kävelyetäisyydellä tietyömaasta. Koulut alkoivat Heinolassa viime viikolla. Koululaisten turvallisuutta painotettiin edellisellä viikolla pidetyssä työmaakokouksessa.

– Työntekijät seuraavat tarkasti, liikkuuko alueella pieniä koululaisia. Jos he tarvitsevat apua työmaan ohittamisessa, heitä autetaan siinä, Tsupari lupaa.

Työmaan vuoksi myös Vierumäenraitin bussipysäkit ovat olleet poissa käytöstä 1. heinäkuuta alkaen toistaiseksi. Niiden tilalle on pystytetty korvaavat väliaikaiset pysäkit, jotka sijaitsevat risteyksen eteläpuolella.

Kiertoliittymähankkeen kokonaiskustannukset ovat 1,3 miljoonaa euroa, joista puolet rahoittaa ely-keskus, puolet Heinolan kaupunki. Ely-keskus toimii kohteen rakennuttajana. Työn toteutuksesta vastaa pääurakoitsija Kreate oy. Valvontakonsulttina toimii Diopco oy.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat