Uutiset

Seminaari hakee uutta omistajaa Heinolassa

Toimitusjohtaja Hao Nan kertoo, että yritys hakeutuu lähiaikoina konkurssiin.

Opekon entisten vastaanottotilojen ikkunoita on rikottu. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Seminaarin kiinteistöt Lampikadulla ovat pysyneet tyhjinä eikä kiinalaisomisteisessa rakennuksissa ole nähty toimintaa. Yleinen epätietoisuus alueen tulevaisuudesta on ollut omiaan ruokkimaan huhupuheita.

Kaupungilla liikkuvien huhujen mukaan rakennukset omistava yritys olisi konkurssissa. Vahvistusta konkurssihuhuille ei löydy vielä esimerkiksi Asiakastieto oy:n ylläpitämältä konkurssilistalta tai oikeusrekisterikeskuksen ylläpitämästä maksukyvyttömyysrekisteristä.

Heinola Fin-China business center Oy:n toimitusjohtaja Hao Nan sen sijaan kertoo lähettämässään sähköpostiviestissä englanniksi, että yhtiö on hakeutumassa konkurssiin. Tätä ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Liiketoiminnan jatkamiseen ei rahaa

Hao Nan kirjoittaa olevansa pahoillaan tilanteesta, johon projekti Heinolassa on ajautunut. Hao Nanin näkemyksen mukaan yritys on kuitenkin asiassa uhri.

– Olemme tehneet paljon painotuksia tähän koulutusprojektiin sekä Suomessa että Kiinassa viimeisen kolmen vuoden aikana. Tällä hetkellä meillä ei ole rahaa liiketoiminnan jatkamiseen.

Verohallinnon verovelkarekisterin mukaan Heinola Fin-China business center Oy:lla on maksamatonta verovelkaa vähintään 10 000 euroa.

Rekisterissä ei ole merkittyjä puutteita oma-aloitteisten verojen veroilmoituksen antamisessa.

Toista Seminaariin liittyvää yritystä, Fin-China education center Oy:tä ei Yritystietojärjestelmän (YTJ) yritysrekisteristä enää löydy. Asiakastiedon palvelu puolestaan ilmoittaa, että yrityksen toiminta on päättynyt.

Huhuille ei vahvistusta

Joidenkin lähteiden mukaan tiloja olisi kaupiteltu Heinolan kaupungille noin puolella alkuperäisestä kauppahinnasta. Näille huhuille ei vahvistusta löydy.

Hao Nan kertoo, että he tekevät nyt yhteistyötä yksityisen kiinteistöyhtiön kanssa, joka yrittää myydä kiinteistön uudelle omistajalle.

Joissakin toimituksen saamissa viesteissä myös toivotaan, että kaupunki ottaisi tilanteen tavalla tai toisella haltuunsa.

Heinolan kaupungin elinvoimajohtaja Heikki Mäkilä muistuttaa, ettei kaupunki voi puuttua yksityisen yrityksen toimintaan, tai kuten tässä tapauksessa, toiminnan puuttumiseen.

Kaupunki ei omista eikä ole aiemminkaan omistanut Seminaarin kiinteistöjä. Mäkilä ei näe, että tilanteen olisi tarpeen muuttua jatkossakaan.

– Mielestäni kaupungilla ei ole syytä omistaa näitä kiinteistöjä. Niitä ei tarvita mitään kaupungin omaa toimintaa varten.

Rakennukset ilkivallan kohteena

Pitkään tyhjänä seisseet tilat ovat houkutelleet tontille myös kutsumattomia vieraita. Rakennukset ovat joutuneet kesän aikana ilkivallan kohteeksi useaan otteeseen.

Poliisi ei halua eritellä tarkemmin, millaisesta ilkivallasta on kyse, koska tekninen tutkinta on kesken.

– Tutkinnassa on ilmennyt viitteitä siitä, että tekijät saattavat olla alaikäisiä, toteaa tutkinnanjohtaja Hannu Liimatainen Hämeen poliisista.

Seminaarin kiinteistöt Lampikadulla ovat pysyneet tyhjinä eikä kiinalaisomisteisessa rakennuksissa ole nähty toimintaa. Kuva: Sami Lettojärvi
Heinolan seminaari

Tilat ovat olleet tyhjänä pitkään

Heinolan seminaari perustettiin kansakoulun opettajien koulutusta varten. Vanhimmat rakennukset ovat vuosilta 1901-1902.

Opettajaseminaari loppui vuonna 1972, mutta tiloissa järjestettiin yhä täydennyskoulutusta. Viereen rakennettiin kurssihotelli.

Vuonna 1998 keskus muuttui Opetusalan koulutuskeskukseksi Opekoksi.

Kohde oli vuosia tyhjillään ja myytävänä, kunnes se vuokrattiin turvapaikan hakijoiden vastaanottokeskukseksi syksyllä 2015.

Seminaari myytiin vuonna 2016 kiinalaisille perustettavan yhtiön lukuun.

Heinola Fin-China business center oy:n oli tarkoitus aloittaa tiloissa muun muassa sairaanhoitajakoulutus.

Museoviraston luokituksessa Seminaarin alue on valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme