Uutiset

Vaativa maastopyöräily sytytti Teemu Jokisen

Liikunta: Maastopyöräilijä toivoo Sysmään monipuolisia pyöräilyreitistöjä. Ohrasaareen hän rakensi itse vaativan reitin.

Sysmäläinen maastopyöräilijä Teemu Jokinen toivoo kuntaan lisää pyöräreittejä. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Sysmäläinen 53-vuotias tietoliikenneasentaja Teemu Jokinen on urheillut koko ikänsä.

Hän oli 13-vuotias, kun kaveri houkutteli jääkiekon pariin. Tätä lajia hän harrasti Sysmän Sisun riveissä vuosikausia ja muistelee edelleen lämmöllä jo edesmenneen hyvän ystävänsä opastusta, houkuttelua ja vaativaa valmennusta lajin parissa.

Jääkiekko oli sysäyksenä urheiluun ja liikuntaan. Urheilu on siitä saakka kuulunut Jokisen elämään, ja oman kodin autotalliin tehty kuntosali on ollut kovassa käytössä.

– Muutaman päivän ikäinen poikani sairastui vuonna 1995 vakavasti, ja sydänleikkaus laittoi miettimään elämän tärkeysjärjestystä uudelleen. Monipuolisesta ja voimapainotteisesta liikunnasta löysin tuolloin oman tapani käsitellä asiaa, muistelee Jokinen.

Nyt tilanne jo aikuisen lapsen kohdalta on hyvä, mutta urheilu jäi Jokisen elämään vahvasti. Omasta kunnosta huolehtiminen kiinnosti yhä enemmän, jääkiekko jäi vähemmälle, mutta tilalle tuli voimaharjoittelun lisäksi vajaa kymmenen vuotta sitten pyöräily. Eikä mikä tahansa pyöräily, vaan vaativa maastopyöräily.

Omin käsin reitti maastoon

Aluksi Jokinen pyöräili jo valmiita enduroreittejä, joita Sysmästä löytyy lajin harrastajien jäljiltä runsaasti. Samoin naapurikuntien maastopyöräreitistöt viehättävät, ja Jokinen suuntaakin usein autolla Leivonmäen hyville reiteille maastopyörä mukanaan.

Kotikuntaan hän kaipasi vaativampaa reittiä ja pohti, että Ohrasaaren maastoon sellaisen voisi rakentaa. Muutama yhteydenotto kuntaan, ja neuvottelujen jälkeen Jokinen sai vihdoin luvan raivaushommiin.

Jokinen suunnitteli sopivan reitin, merkkasi, raivasi puuston, ja viimein kahden ja puolen kilometrin reitti Ohrasaareen valmistui.

– Nelisen vuotta sitten sain reitin valmiiksi. Tulihan siinä käytettyä lihastyövoimaa melkoisesti, mutta intohimo nimenomaan maastopyöräilyn lisäämiseen kunnassa oli vahva, Jokinen perustelee.

Kelkkareitit kesäisin pyörille?

Jokinen itse kokee maastopyöräilyn kiinnostavan enenevässä määrin harrastajia maantiepyöräilyn ohella. Hän onkin pohtinut, että Sysmään saisi runsaasti hyviä maastoreittejä enduroreittien lisäksi moottorikelkkareiteille. Samoilla raivauksilla olisi Jokisen mukaan mahdollista saada reitit moottorikelkkailun lisäksi kesäkäyttöön.

– Olisi hyvä, että voisimme Sysmässä yhdistää voimavarojamme samalla työllä, ja reitit olisivat käytössä monipuolisesti, Jokinen pohtii.

Reittivaihtoehtoja hänellä olisi useita. Yksi olisi moottorikelkkareitti kirkonkylän liepeiltä Nuoramoisiin. Tämän reitin hän näkee helpoksi toteuttaa ja riittävän vaativaksi pyöräillä.

Joka päivä liikkeellä

Teemu käy maastopyörän sarviin lähes viikon jokaisena päivänä. Joskus reitit ovat vain muutaman kilometrin, mutta parhaimmillaan saattaa vierähtää jopa 10 tuntia.

– Maastopyöräilystä on tullut minulle intohimo. Tärkein asia pyöräilyssä on fyysisen kunnon ylläpitäminen, lisäksi luonnossa liikkuminen antaa virtaa arkeen, Jokinen toteaa.

Jokinen on osallistunut lukuisiin maastopyöräkilpailuihin, muun muassa Tahkon, Syötteen ja Rovaniemen kisat ovat tulleet tutuksi. Napapiirin Talvimaraton Rovaniemi Race on kovin kisa, johon Jokinen on osallistunut. Kisa pidetään, jos on alle 30 pakkasastetta.

– Ajoin kisan vuoden 2017 helmikuussa, ja kylmä oli. Taisin olla aika kovassa joukossa, sillä Euroopasta kisaan osallistui lukuisia extreme-urheilijoita. Tästä suorituksesta olen erittäin ylpeä, ja se on rakkain saavutukseni tässä harrastuksessa, tuumailee Jokinen vaatimattomasti.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat