Uutiset

Ministeri Ville Skinnari: Heinolassa saa jatkossakin te-toimiston palveluja

Kunnille lisää vastuuta työttömyyden hoidossa. Tampereen kuntakokeilua ja Vantaan mallia laajennetaan muille paikkakunnille.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari poikkesi Heinolan torilla Osku-koiransa kanssa. Kuva: Taina Kivijärvi

Pelkkä työvoimahallinnon uudistaminen tai muutkaan toimet eivät yksin riitä, jollei vienti vedä. Esimerkiksi Ruotsissa vientitulot ovat 11 prosenttia Suomea suuremmat suhteessa bruttokansantuotteeseen, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) sanoo.

Heinolassa lauantaina vierailleen ministerin mielestä Suomen pitää pystyä monipuolistamaan elinkeinorakennettaan.

EU:n pitää olla entistä yhtenäisempi. Ministeri Ville Skinnari

Korkean työttömyyden Päijät-Hämeessä on esimerkiksi Pirkanmaahan verrattuna panostettu tutkimukseen ja kehitystyöhön vain viidesosa.

– Myös yritysvetoinen tutkimus ja kehitys on Päijät-Hämeessä valitettavan pientä. Meillä ei ole syntynyt korkean jalostusasteen työpaikkoja kuten kasvukeskuksiin, joissa kärsitään voimakkaasta työvoimapulasta, Skinnari sanoi.

Jatkossa kunnille tulee enemmän roolia työllisyyden kehittämisessä.

– On tärkeää, että sivistystoimi, työvoimahallinto sekä sosiaali- ja terveystoimi toimivat yhdessä. Nyt työtä on tehty liiaksi poteroissa, Skinnari sanoi.

Tampereen kuntakokeilua ja Vantaan mallia, joissa on yhdistetty TE-hallinnon resurssit ja kuntien omat työllistämistoimet, laajennetaan muille paikkakunnille.

Skinnari on keskustellut työministeri Timo Harakan (sd.) kanssa suunnitelmista, joiden mukaan Heinolan TE-toimisto siirtyy Lahteen.

Hän kertoo, että työttömien palvelut säilyvät kaupungissa siten, että TE-toimiston työntekijät tekevät sovitut asiakastapaamiset Heinolassa.

Osaamiseen panostettava

Skinnari on kysynyt yritysjohtajilta, mistä hallituksen erityisesti pitäisi pitää huolta.

– Merkittävän suomalaisen yrityksen toimitusjohtaja sanoi, että tärkein on peruskoulu. Kun perusasiat ovat kunnossa, pystyy myös kehittämään uutta ja ylläpitämään vakautta yhteiskunnassa, ministeri sanoi.

Hallitusohjelman mukaan ainut tapa, jolla Suomi selvää tulevaisuudessa, on osaamiseen panostaminen.

– Pienellä maalla ei ole mitään muuta mahdollisuutta. Se tarkoittaa investointeja varhaiskasvatukseen, toiseen asteeseen ja koulutukseen yleensäkin, Skinnari sanoi.

Ville Skinnari vieraili lauantaina Heinolan demarien syyskauden avajaisissa. Matkalla hän poikkesi Itä-Hämeen toimituksessa Osku-koiran kanssa. Kuva: Taina Kivijärvi

Epävakaa maailmantilanne heijastuu myös Suomeen.

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota sekä brexit luovat epävarmuutta, ja se vaikuttaa negatiivisesti investointeihin, talouteen ja työllistämiseen.

– Samalla meillä on maita, joihin Suomen vienti kasvaa, Skinnari huomautti ja mainitsi Japanin, Etelä-Korean ja Kanadan.

Etenkin EU:n puheenjohtajamaana Suomen pitää Skinnarin mukaan huolehtia siitä, että kansainväliseen kauppaan luotuja sääntöjä noudatetaan.

– WTO:n (Maailman kauppajärjestö) rooli on keskeinen. On hyvin tärkeää, että se pysyy toimintakykyisenä, hän sanoi.

Yhdysvalloille ja Kiinalle kauppapolitiikasta on tullut suurvaltapolitiikan väline.

– EU:n pitää olla entistä yhtenäisempi ja sen pitää myös ottaa johtajuutta kauppapolitiikassa, ministeri tähdensi.

Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat