Uutiset

EM-endurot luvattomilla mailla – Heinolan Rupivuoren lenkkipolut myllättiin maanomistajaa kuulematta

Jo yhdellä ajokerralla rinnepolku muuttui syväksi ojaksi. Moottorikerho lupaa siistä jäljet. Kuva: Osmo Kuisma

Viikonvaihteessa Heinolassa ajetun EM-endurokilpailun reittiä jouduttiin muuttamaan kesken kilpailun. Syynä muutokseen oli se, että reitti oli vedetty alueelle, jolle ei ollut maanomistajan lupaa.

Sekaannus tapahtui motocross-radan ja Heinolan kirkonkylän välisellä Rupivuoren alueella. Männikköharjulle oli vedetty erikoiskokeen reitti ilman, että alueen omistavaan yhtymään olisi oltu missään yhteydessä.

Kun yksi yhtymän osakkaista huomasi perjantaina, että alueella ajetaan kilpaa, omistajat pyysivät kilpailun keskeyttämistä tältä osin. Noin sata pyörää ehti ajaa ajaa erikoiskokeen perjantaina kertaalleen.

Kisaviikonlopun aikana se oli määrä ajaa vielä pariin kertaan uudelleen.

Metrin syvyisiä uria

Maanomistajat ovat tyrmistyneitä jo yhdenkin ajokerran aiheuttamista jäljistä maastossa. Alueella kulkevien polkujen paikalla on nyt jopa lähes metrin syvyisiä uria. Syviä ajouria on myös umpimetsässä.

Jonkin verran puita on kaadettu, kun reittiä on viety tiheään nuoreen männikköön. Maastoa on myös kaivettu kauhakuormaajalla, kun reitille on rakennettu shikaani.

Eniten maanomistajat ovat pahoilaan Rupivuorta virkistysalueenaan käyttävien ihmisten puolesta. Alue on tavallista talousmetsää, mutta sen poluilla liikkuu paljon lenkkeilijöitä kävellen, juosten ja maastopyörillä sekä talvella hiihtäen. Nyt lenkkipolut ovat todella huonossa kunnossa.

Maanomistajat korostavat, että he eivät ole osallisia tapahtuneeseen. Heiltä ei ole lupaa kysytty, eikä sitä olisi annettu, jos olisi kysytty.

Myös naapuritilalle johtava rasitetie on myllätty ajokelvottomaan kuntoon.

Moottorikerho korvaa ja siistii

Heinolan Moottorikerhon järjestämässä kilpailussa toisena ratamestarina toiminut Jari Hannila pahoittelee tapahtunutta.

– Olemme porukalla pähkäilleet, miten tässä pääsi näin käymään. Olemme järjestäneet paljon endurokilpailuja, ja tämä on ensimmäinen kerta, kun tällaista tapahtui. Kysymys on inhimillisestä virheestä ja väärinymmärryksestä monella tasolla, Jari Hannila sanoo.

Inhimilliset virheet ulottuivat myös Heinolan kaupungin ympäristötoimeen, joka myönsi maastoliikennelain mukaisen luvan. Lupapäätöksessä on rasti ruudussa “naapureita kuultu”, vaikka kaikilta maanomistajiltakaan ei ollut lupaa.

– Heinolan Moottorikerho on erittäin pahoillaan tapahtuneesta. Totta kai siistimme jälkemme ja korvaamme vahingot heti, kun ne on maanomistajan kanssa kartoitettu, Jari Hannila toteaa.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme