Uutiset

Hävittäjät lentävät Heinolan taivaan yllä

Ruotsalaismies ei ennättänyt kotimaansa lentonäytökseen, joten suomalainen ystävä houkutteli hänet Heinolaan.

Karjalan lennoston lentotoimintaharjoitukset houkuttelivat yleisöä Heinolan Lusiin heti harjoitusten aloituspäivänä, vaikka sää olikin pilvinen ja hieman sateinen. Joukko ilmavoimien henkilöstöä ja varusmiehiä on tällä viikolla Lusissa harjoittelemassa pääosin laskeutumista ja lentoonlähtöjä.

Yleisön joukosta ehkä pisimmän matkan paikan päälle oli tehnyt Roland Westerberg, joka on kotoisin Ronnebystä Etelä-Ruotsista.

– En päässyt osallistumaan Ruotsin suurimpaan Flygets dag -lentonäytökseen, joka järjestettiin pari viikkoa sitten. Niinpä suomalainen ystäväni houkutteli minut tänne, hän kertoo.

– Tämä on parasta, mitä Heinola voi tarjota, vakuuttaa Lusissa syntynyt, nykyisin Espoossa asuva Kari Mäkelä. Miehet tutustuivat noin 30 vuotta sitten, kun Mäkelä perheineen asui Westerbergin kotikaupungissa Ronnebyssa ja miehet olivat työtovereita. He ovat pitäneet yhteyttä siitä saakka.

Hornet-monitoimihävittäjät ja Hawk-suihkuharjoituskoneet kiinnostivat Pertunmaalla mökkeilevää espoolaispariskuntaa henkilökohtaisesta syystä. Ritva Pukkilan äidin serkku oli tunnettu suomalainen hävittäjälentäjä ja Mannerheim-ristin ritari Urho Lehtovaara, joka tunnettiin myös nimellä "Pikku-Jätti."

Ritva Pukkilalla ei ole sukulaisestaan omakohtaisia muistikuvia, mutta hän ja puolisonsa Olavi Pukkila ovat lukeneet hänestä kirjoitetun kirjan.

– Äitini oli sodan aikaan lottana, ja hänen serkkunsa oli samaan aikaan lentäjien leirillä. He ehtivät joskus tavata vapaa-aikana, Ritva Pukkila kertoo.

Yhdistyksille voimien ponnistus

Tapahtuma on tuttuun tapaan voimien ponnistus Lusin kylän yhdistyksille. Lusin Lukko vastaa pysäköintijärjestelyistä, kyläyhdistys ja vanhempaintoimikunta buffetista.

Talkoissa kerätään myös rahaa Lusin koulun 5- ja 6-luokkalaisten luokkaretkikassaan. Nuoret tekevät matkan Kreetalle ensi keväänä.

Baana 19

Lentoharjoituksia aamusta iltaan

Karjalan lennosto n Baana 19 -lentotoimintaharjoitu s järjestetään Heinolan Lusiin perustettavassa maantietukikohdassa 9.–13. syyskuuta .

Harjoitukseen osallistuu ilmavoimien henkilöstöä ja varusmiehiä.

Lentotoimintaan osallistuu F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä, Hawk-suihkuharjoituskoneita sekä kuljetus- ja yhteyskoneita.

Varsinainen lentotoimintavaihe päättyy viimeistään torstaina 12.9. Lentotoimintaa on päivittäin kello 9–23 , lukuun ottamatta taukoa kello 17–19 .

Valtatie 5 on katkaistu yleiseltä liikenteeltä harjoituksen ajaksi. Liikenne ohjataan tien 140 kautta. Kiertotiellä on alennettu nopeusrajoitus ja pysäköintirajoituksia.

Tie avataan liikenteelle viimeistään perjantaina 13.9. kello 18 mennessä.

Lentotoiminta-alueella on lennokkien (drone) lennätyskielto.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat