Uutiset

Jari Leppä esitteli kyläkauppatukea Hartolassa – yksi saajista voi löytyä Koitista

Suomen kahdestasadasta kyläkaupasta vajaalla sadalla on mahdollisuus täyttää tuen saamisen kriteerit.

Vierailu Vehkalahden kaupassa taltioitiin myös sosiaalista mediaa varten. Viestintäasiantuntija Johanna Liukkonen tallentaa maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mietteet. Kuva: Sari Asikainen

Hartolan Koitissa sijaitsevan Vehkalahden kaupan yrittäjä Hannu Järvinen on innoissaan valtion kyläkauppatukikokeilusta.

– Aiomme kyllä hakea tukea. Täytämme kaikki muut kriteerit, mutta emme tarjoa vielä tuen saamiseksi edellytettävää oheispalvelua, Järvinen kertoo.

Kyläkauppatuen saamiselle on asetettu tukku ehtoja, joista yksi on palveluvelvoite. Tuen saajan on sitouduttava tarjoamaan joko posti- tai käteisnostopalveluita, polttoainejakelua tai apteekkipalveluita eli käytännössä lääkekaappipalvelua yhteistyössä apteekin kanssa.

– Lääkekaappi sopisi näistä meille parhaiten. Olisi tarjolla särkylääkettä, sideharsoa, allergialääkettä, Järvinen miettii.

Järvisen mukaan kauppa aikoo neuvotella lääkekaapista paikallisen apteekin kanssa.

Lisäpalveluvelvoite huolettaa

Maa- ja metsätalousministeriö esitteli perjantaina haettavaksi tulevaa kyläkauppatukea tiistaina Vehkalahden kaupalla. Ministeriön neuvotteleva virkamies Christell Åströmin mukaan Suomen noin kahdestasadasta kyläkaupasta tuen saaminen on mahdollista vajaalle sadalle.

Hartolan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jeremias Sankari (kesk.) pelkää, että lisäpalveluvelvoitteen täyttäminen voi osoittautua joillekin kaupoille vaikeaksi.

– Posti ja apteekit päättävät itse yhteistyöstä, ja polttoainejakelu voi olla hyvin hankalaa esimerkiksi pohjavesialueella, Sankari muistuttaa.

Åströmin mukaan 80 prosenttia kyläkaupoista tarjoaa jo tällä hetkellä muita kuin päivittäistavarakaupan palveluita. Tuen kriteereitä tullaan myös tarkastelemaan kokeilujakson jälkeen.

– Kokemusten perusteella poliittiset päättäjät tekevät päätökset tuen mahdollisesta jatkosta, Åström lisää.

Yrittäjä Hannu Järvinen kertoili kaupan valokuvakokoelmasta, jonka jatkumoksi pääsee myös yhteiskuva ministeri Lepän kanssa. Kuva: Sari Asikainen

Kyläkauppojen palvelut monipuolistuvat

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan kokeilun taustalla on yleinen huoli maaseudun elinvoimasta. Mallia Suomen kokeiluun on otettu Ruotsista, missä kokemukset ovat olleet Lepän mukaan positiivisia.

Kyläkauppojen palvelut hyödyttävät Lepän mukaan paitsi paikallisia, myös alueen kesäasukkaita.

– Kuitenkin 15 viime vuoden aikana noin 60 prosenttia kyläkaupoista on suljettu.

Järvinen on kehityksestä huolissaan.

– Maaseutu ajautuu pikkuhiljaa alas, jos kaupatkin loppuvat.

Järvisen mukaan uusia palvelumuotoja pohditaan kaupan yhteyteen koko ajan.

– Esimerkiksi kunnan sosiaalitoimi on ehdotellut, että toimittaisimme ikäihmisille kauppatavaroita kotiin ja pitäisimme samalla vähän silmällä vanhuksia, Järvinen kertoo.

Ministeriä kuulemaan tullut Satu Lehtinen kuvaili Vehkalahden kauppaa kylän sieluksi, jota ilman Koitti olisi aivan erilainen paikka.

– Kyllä kauppa pitää kylää elossa.

Kyläkauppatuki

Jaossa miljoonan euron potti

Kyläkauppatukea voivat hakea harvaan asutulla maaseudulla sijaitsevat kaupat. Perjantaina alkava haku päättyy lokakuun lopussa.

Kaupan on toimittava ympäri vuoden, ja kaupan vähittäistavaroiden myynnin on oltava alle kaksi miljoonaa euroa vuodessa.

Kaupan etäisyys lähimpään toiseen kauppaan on oltava vähintään 7,5 kilometriä tai kaupan on oltava muuten vaikeasti saavutettavissa (esimerkiksi saaristossa).

Päivittäistavaravalikoimaan kuuluu vähintään 500 tuotetta, eikä kaupalla saa olla taloudellisia vaikeuksia.

Tukiajanjaksolla (1.1.2020–30.6.2021 kaupan on tarjottava myös joko postipalveluita, käteisnostopalveluita, apteekkipalveluita tai polttoainejakelua.

Tukea voi saada korkeintaan 22 500 euroa (myymäläautopalveluita tarjoava kauppa 30 000 euroa). Tuki maksetaan kerralla.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat