Uutiset

Oppilaat pääsevät suunnittelemaan tulevaisuuden koulua Sysmässä: "Koulu tulee käyttäjiä varten", muistuttaa arkkitehti

Ronja Lind ja Minttu Vainikka sekä Johanna Tamminen ja Mea Kaukolinna pääsevät osallistumaan uuden koulun suunnitteluun. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Sysmän Yhtenäiskoulu toimii vuokratussa tilaelementtikoulussa, mutta uusi koulu on nyt suunnitteilla. Alustavaa hankesuunnittelua tekee lahtelainen Arkkitehdit oy Latva ja Vaara.

Suunnittelussa on tutkittu päiväkotitilojen ja koulun sijoittamista kahdelle eri tontille.

Ensimmäisenä vaihtoehtona on vanha yhteiskoulun tontti, jonka vuonna 1924 valmistunut puukoulu, niin sanottu Kahvimylly, saneerattaisiin koulukäyttöön, ja purettavan kivikoulun paikalle tehtäisiin uusi koulurakennus. Nämä olisi tarkoitus rakentaa kiinteästi yhteen.

Toinen vaihtoehto on nykyinen yhtenäiskoulun tontti, jossa koulurakennus sijoittuisi lähelle nykyistä tilaelementtirakennusta ja tekojäärataa. Kummassakaan vaihtoehdossa väistötiloja ei tarvittaisi, sillä elementtikoulu olisi rakentamisen ajan käytössä.

Vaikka itse ette ehtisikään uuteen kouluun oppilaina, niin voitte olla ylpeitä siitä, että pääsette suunnittelemaan tuleville käyttäjille koulua. Opettaja Satu Juutilainen

Suunnittelun alla olevassa päiväkoti-koulussa tavoitellaan tilatehokkuutta ja muunneltavia tiloja. Ikäluokkien pienentyminen nähdään haasteena.

Työpajoista ideoita suunnitteluun

Arkkitehti Jorma Latva kävi viime perjantaina kertomassa yhtenäiskoulun yläkoulun oppilaille suunnitelmista. Samalla oli tarkoitus osallistaa oppilaita koulun suunnitteluun.

Oppilaiden ensimmäinen työpaja oli perjantaina, toinen maanantaina, ja kolmas seuraa myöhemmin.

Opettaja Satu Juutilainen kertoo, että parhaat ideat tullaan palkitsemaan.

– Vaikka itse ette ehtisikään uuteen kouluun oppilaina, niin voitte olla ylpeitä siitä, että pääsette suunnittelemaan tuleville käyttäjille koulua, muistuttaa Juutilainen oppilaille.

Juutilaisen mukaan oppilaiden työpajoissa on tarkoituksena saada tuloksia, joissa tulisi esille oppilaille tärkeitä asioita.

Arkkitehti muistuttaa, että koulun rakentaminen on kallis hanke, jossa tulee ottaa käyttäjän mielipide huomioon. Latva kertoo, että opettajien ja varhaiskasvatuksen kanssa on pidetty palavereja ja työpajoja jo viime keväänä. Samoin on haluttu tietää käyttäjien kokemuksia nykyisestä ratkaisusta.

– Koulu tulee käyttäjiä varten, Latva muistuttaa.

Oppilailta hyviä huomioita

Opettaja Eija Heikkinen kertoo, että nyt oppilaat pääsevät suunnittelun alkuun asioissa, jotka ovat heille tärkeitä. Kohteina tulevat olemaan muun muassa yhteiset tilat, piha-alue ja työskentelytilat.

Oppilaat Minttu Vainikka ja Ronja Lind ovat ilahtuneita siitä, että he pääsevät vaikuttamaan kouluratkaisuun.

– Vaikka itse emme uuteen kouluun pääse, niin mukava olla mukana. Ainakin haluaisimme enemmän yhteisiä tiloja tulevaan kouluun, Vainikka ja Lind toteavat.

Johanna Tamminen ja Mea Kaukolinna ovat samoilla linjoilla, Hekin ottavat suunnittelutyön vakavasti.

– Saimme pohdittavaksemme piha-alueen päiväkoti-ikäisille. Alueen tulisi olla ainakin monipuolinen. Vähän vaikealta tämä tuntuu, naurahtavat Kaukolinna ja Tamminen.

Latva kertoo, että jo nyt lukiolaisilta on saatu hyviä huomioita, joita tullaan käyttämään suunnittelussa. Muun muassa valaistus ja kalustus ovat asioita, joita pohditaan. Koulu on ollut aloitteellinen oppilaiden osallistamisessa tässä vaiheessa.

– Yleensä saadaan parempia tuloksia, kun koulun käyttäjät pääsevät osallistumaan suunnitteluun jo aikaisessa vaiheessa, Latva tarkentaa.

Lukion mahdollista lakkautusta ei ole tässä vaiheessa otettu huomioon.

Sysmän koulut

Tähtäin vuodessa 2022

Sysmän yhtenäiskoulu ja lukio toimivat vuokratiloissa.

Vuokrasopimus päättyy vuonna 2022.

Päiväkoti toimii erillään.

Nuoramoisissa toimii alakoulu, josta on tehty lakkautuspäätös. Koulutoiminta loppuu tämän hetken tietojen mukaan vuonna 2022.

Uudesta koulusta on käynnissä alustava hankesuunnittelu.

Hankepäätös tehdään tänä vuonna.

Suunnittelu tapahtuu tammi-syyskuussa 2020.

Kilpailutus ja toteutuspäätös ovat vuorossa noin vuoden kuluttua.

Rakentaminen kestää vuoden 2021 alusta vuoden 2022 kevääseen.

Sisustus, kalustaminen ja pihatyöt tapahtuvat ennen koulun alkua vuonna 2022.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat