Uutiset

Esitys: Jos Lusin koulu rakennetaan, samaan kiinteistöön myös päiväkotiryhmä

Heinolan hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja ehdottaa Lusin lasten sijoittamista saman katon alle, mikäli kylässä järjestään jatkossakin varhaiskasvatus- ja koulupalveluita.

Esityksen mukaan päiväkotiryhmä voisi siirtyä koulurakennukseen, mikäli koulu- ja varhaiskasvatuspalveluita päätetään Lusissa jatkaa.

Heinolan hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja ehdottaa Satulinnan päiväkotiryhmän toiminnan siirtämistä samaan kiinteistöön Lusin koulun kanssa, mikäli valtuusto päättää, että Lusissa järjestetään myös jatkossa varhaiskasvatus- ja koulupalveluita ja uusi koulukiinteistö päätetään rakentaa palveluiden edellyttämässä laajuudessa.

Hepo-ojan esitystä käsittelee keskiviikkona kokoontuva hyvinvointilautakunta.

Lusin koulun palaneen osan rakennussuunnitelmat valmistuivat urakkalaskentaa varten kesäkuun lopussa. Kohdetta ei kuitenkaan laitettu kilpailuun, jotta päiväkodin siirto rakennukseen voitiin tutkia.

Satulinnan päiväkotiryhmän siirtyminen koulukiinteistöön tiivistäisi Hepo-ojan esityksen mukaan koulun tilojen ja henkilöstöresurssien käyttöä. Lusin koulun vuotuiset kustannukset ovat kahdella opettajalla noin 260 000 euroa, Satulinnan päiväkotiryhmän 80 500 euroa.

Päiväkotiryhmän siirtäminen koulun yhteyteen toisi vajaan 60 000 euron vuosittaisen säästön hyvinvointitoimialalle.

Päiväkodin nykyinen rakennus olisi siirron jälkeen mahdollista myydä.

Oppilasennuste laskeva

Vaikka lautakunta päätyisi kannattamaan hyvinvointijohtajan ehdotusta, on matkassa vielä useita mutkia.

Heinolan kaupunginvaltuusto on päättänyt kesäkuussa 2015, että Lusin koulun ja Satulinnan päiväkotiryhmän tulevaisuuteen otetaan kantaa Kirkonkylän koulun peruskorjauksen suunnitteluvaiheessa.

Tähän perustuen hyvinvointitoimiala on tilannut toukokuussa konsulttiyritys FCG:ltä ennusteen Heinolan lapsimäärän kehityksestä vuosille 2026–2035.

Lusin osalta ennuste näyttää koulun oppilasmäärän tippuvan alle 20:een lukuvuonna 2032–33. Kahdessa muussa pienessä yksikössä, Tommolassa ja Vierumäellä, ennuste näyttää puolestaan tasaiselta.

Lusi ei kuitenkaan ole laskevan ennusteen kanssa yksin. Esimerkiksi Kailaan koulun oppilasmäärän (Tommolan yksikkö mukaan lukien) FCG ennustaa lukuvuonna 2032–33 olevan 209, kun oppilasmäärä tällä lukukaudella on 436.

Myös Jyrängön koulussa ennuste on jyrkästi laskeva: tällä hetkellä vajaan 180 oppilaan koulun oppilasmäärän ennustetaan olevan lukuvuonna 2032–33 vain noin 70.

Heinolan koulujen kokonaistilanteeseen liittyen selvitettävänä on myös elokuussa jätetty valtuustoaloite käynnissä olevien kouluhankkeiden (Sinilähde-talon, lukion ja Kailas-talon) ulkopuolisen kouluverkon arvioimiseksi.

Aloite tulee hyvinvointilautakunnan ja kaupunginhallituksen käsittelyjen jälkeen valtuuston päätettäväksi marraskuussa.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat