Uutiset

Muistatko nämä talot 15 vuoden takaa? Heinolan asuntomessualueen kodeissa on nyt enemmän tavaraa ja elämää

"Rakennusvaihe oli tiukka. Talo piti saada valmiiksi yhdeksässä kuukaudessa", Hennariina Sippus muistelee.

Juha Lehtinen ei miettinyt pitkään, kun kuuli rantatontista Heinolan asuntomessualueella. Kuva: Sami Lettojärvi

Kesällä 15 vuotta sitten sinäkin ehkä kävit kierroksella Juha ja Kati Lehtisen hirsitalossa Heinolan Tähtiniemessä. Noin 170 neliön talo oli yksi kesän asuntomessujen kohteista järven rannalla. Rantatontti oli Lehtisille pääsyy rakentaa asuntomessutalo.

– Meillä oli silloin Kalliolassa uusi talo, jossa ehdimme asua vain vuoden. Omakotitontti järven rannalla kaupungissa oli niin harvinainen, että siihen oli pakko tarttua, Juha Lehtinen kertoo.

Lehtiset aloittivat talon rakentamisen hyvissä ajoin, noin vuosi ennen messujen avautumista. Pariskunta oli työmaalla paljon itsekin, minkä ansiosta he pääsivät vaikuttamaan moniin ratkaisuihin. Talon piirsi ja suunnitteli arkkitehti Lehtisten toiveiden ja tontin rajoitusten mukaan. Haaveissa oli avaraa tilaa ja näyttävät teollisuusrappuset yläkertaan.

Lehtisten keittiö on pysynyt hyvin samanlaisena messuista lähtien. Vain muutamat kodinkoneet on vaihdettu uudempiin. Kuva: Sami Lettojärvi

– Suurin ero messutalossa tavallisen omakotitalon rakentamiseen verrattuna on suunnittelun määrä. Tietysti tavarantoimittajat haluavat tuoda messuille näytille parhaita ja uusimpia tuotteitaan, Lehtiset sanovat.

Pihat kuntoon kerralla

Messujen päätyttyä Lehtiset muuttivat kotiinsa omien huonekalujen kanssa. Talon lattiat ja pinnat oli suojattu messuvierailta niin hyvin, ettei edes pientä pintaremonttia tarvittu. Mukavaa oli myös se, että oman kodin lisäksi samalla hetkellä valmistui kokonaan uusi asuinalue.

– Asuntomessujen jälkeen kenenkään ei tarvinnut katsella naapureiden tonteilla kaivinkoneita. Kaikkien pihat ja yleiset puistot tulivat kerralla valmiiksi.

Juha ja Kati Lehtinen kehuvat Heinolan olevan loistava paikka lapsiperheelle. Kuva: Sami Lettojärvi

Messujen jälkeen talon asukasmäärä on tuplaantunut, kun perheeseen on syntynyt kaksi poikaa. Omissa huoneissaan tietokonepelejä haastattelun aikana pelanneista pojista näkyy merkkejä keittiössä ja olohuoneessa nyrkkeilysäkin ja legolaatikoiden muodossa.

– Taloon on tullut vuosien aikana paljon lisää elämää ja tavaraa, Juha Lehtinen naurahtaa.

15 vuoden aikana talossa on uusittu rikki menneitä kodinkoneita ja päivitetty pintoja uusilla väreillä. Pihalla kaikki terassit ovat saaneet lasitukset, ja järven lisäksi tarjolla on palju.

Jotkut messuvieraat päivittelivät aikoinaan muovittoman talon 19 senttiä paksuja hirsiseiniä ja laattalattioita, mutta asukkaiden mukaan talossa tarkenee hyvin.

Tiukkaa rakentamista

Puolen korttelin päästä Lehtisiltä asuu toinen Tähtiniemeen messutalon rakentanut perhe.

– Aika on mennyt messujen jälkeen hurjan nopeasti. Siihen on meilläkin mahtunut kaksi vauva-aikaa, Hennariina Sippus kertoo hymyillen.

Hennariina Sippus esittelee välillä lapsilleen Onnille ja Olivialle vanhoja lehtijuttuja messutalosta. Kuva: Sami Lettojärvi

Jaspis-nimen messuille saanut kivitalo esiteltiin 15 vuotta sitten useassa sisustuslehdessä. 200-neliöinen talo jäi monelle mieleen kahdesta suuresta parvekkeesta ja hulppeista maisemista. Kaksikerroksisen talon yläkerrassa on toiminnalliset tilat, kuten keittiö, olohuone ja makuuhuoneita. Kosteat tilat rakennettiin taloon päällekkäin.

– Rakennusvaihe oli tiukkaa aikaa, koska lähdimme myöhään liikkeelle ja talo piti saada valmiiksi yhdeksän kuukauden aikana. Olimme raksahaalarit päällä kaikki illat ja viikonloput. Minun ja mieheni Hannun lisäksi täällä oli paljon ystäviä ja sukulaisia auttamassa, appiukko erityisesti.

Hennariina ja Olivia Sippus viihtyvät talon parvekkeella. Kuva: Sami Lettojärvi

Hennariina Sippus myöntää, että messuvieraiden tepastelu talossa tuntui tulevista asukkaista vähän erikoiselta. Muuttoa oman katon alle odotettiin kiihkeästi.

– Omaisuuteen ei tietenkään kannata kiintyä liikaa, mutta tämä tuntuu rakkaalta talolta, kun sen eteen on vuodattanut hikeä ja kyyneleitä. Ikkunoissamme on edelleen samat verhot kuin messukesänä. Monista tekstiileistä ja huonekaluista piti luopua, koska niiden hankkiminen omaksi olisi ollut kallista. Toivon, että nykyään messurakentajat hyötyvät mukana olosta enemmän, Sippus sanoo.

Tiivis naapurusto

Jaspiksen emännän lempipaikka talossa on edelleen yläkerran olohuone, jonka ikkunoista näkee ison osan messualuetta. Naapurustosta on tullut niin tuttua, että viereisellä kujalla asuu kummilapsia. Välillä alueella innostutaan järjestämään yhteisiä tapahtumia ja pitemmistä matkoista infotaan vähintään rajanaapureita.

Sippusten olohuoneesta avautuu rauhoittava maisema. Kuva: Sami Lettojärvi

– Usein naapurit hakivat lapsiamme päivähoidosta Elämänkaaritalosta, jos oma työpäivä venähti. Viimeksi eilen saimme yhdeltä naapuriltamme luumuja, Sippus kehuu.

Lue myös: Murtovarkaus johdatti Anne ja Kim Malmströmin kaupoille satavuotiaasta huvilasta
Järvi on vahvasti läsnä Tähtiniemessä. Kuva: Sami Lettojärvi
Näillä kaduilla riitti vilinää asuntomessukesänä 2004. Kuva: Sami Lettojärvi
Ekaluokkainen Olivia Sippus viihtyy hyvin omassa huoneessaan. Kuva: Sami Lettojärvi
Sippusten talosta tehtiin 15 vuotta sitten juttuja moneen sisustuslehteen. Kuva: Sami Lettojärvi
Lehtisten perheen mielestä Heinola on ollut upea paikka lapsiperheelle. Joonan ja Nooan mukana messutaloon on tullut elämää ja tavaraa. Kuva: Sami Lettojärvi
Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat