Uutiset

Paintballin taitajat kilpasilla Vierumäellä

Värikuulapyssyillä pelaaminen on mielletty lähinnä viimeisten poikamiesiltojen ratoksi. Totta lieneekin, että paintbal-varusteet ovat kuuluneet ja yhä kuuluvat polttareiden ja muiden testosteronia tihkuvien tilaisuuksien ohjelmaan.

Paintball on kuitenkin myös urheilulaji. Suomessakin kisataan vuosittain valtakunnan mestaruuksista useilla eri tasoilla SM-liigasta kolmosdivisioonaan.

Samalla kun aikuisten leikistä on jalostunut salonkikelpoinen urheilulaji, harrastajatkin ovat siirtyneet tilapäisiltä kentiltä lajia silmälläpitäen rakennetuille areenoille. Yksi näistä areenoista sijaitsee Suomen urheiluopistolla Vierumäellä. Se sai kunnian toimia tämän vuoden SM-sarjan huipentuman näyttämönä viime lauantaina.

– Olemme rakentaneet tämän areenan yhteistyössä urheiluopiston kanssa, ja pelaajat kautta maan ovat sitä mieltä, että tämä kenttä on paras pelata, sanoo lauantain kilpailun isäntäseuran. Päijät-Hämeen Paintball ry.n Tero Kettu.

Pelaajat kautta maan ovat sitä mieltä, että tämä kenttä on paras pelata. Tero Kettu Vierumäen paintball-kentästä

Taktinen joukkuepeli

Päijät-Hämeen Paintballin joukkue PH Generations pelaa SM-sarjan ykkösdivisioonassa ja sai kauden uurastuksestaan palkaksi pronssiset mitalin, vaikka jätettiinkin kotikisassaan viidenneksi.

Vierumäen kilpailun ykkösdivisioonan voitti SM-sarjassa toiseksi yltänyt järvenpääläinen BOS Paintball II. Sarjan ykkönen, turkulainen Räyhä, oli päätöskilpailussa toinen.

Paintballin SM-sarjassa pelataan neljä sarjakierrosta viisimiehisin joukkuein, ja joka kierroksella jokainen joukkue pelaa jokaista vastaan. Yhden ottelun peliaika on kahdeksan minuuttia, ja se pelataan useissa erissä niin, että voittoon tarvitaan kolmen pisteen ero. Erätauko on aina kaksi minuuttia.

Tarkoitus on määräajan puitteissa päästä tekemään amerikkalaisesta jalkapallosta tuttu touchdown eli kilauttamaan kelloa vastustajan kenttäpäädyssä. Yleensä näin käy, kun kaikki vastustajan pelaajat on eliminoitu. Pelaajan on jätettävä areena, kun on saanut osuman. Peliä valvoo kahdeksan tuomaria.

Yhden ottelun aikana areenalla viuhuu tuhansittain gelatiinikuorisia, keltaisella elintarvikevärillä täytettyjä luoteja, joiden lähtönopeus on 90 metriä sekunnissa, ja joita pelissä käytettävät pyssyt ampuvat parhaimmillaan 10 sekunnissa. Pelin aikana aseilla ei kuitenkaan räiskitä miten sattuu.

– Kun on viisi pelaajaa kentällä, niin kummallakin laidalla etenee kaksi. Toinen on etupelaaja ja toinen takapelaaja. Etupelaajan tarkoitus on edetä ja ampua kenttää ristiin ja takapelaaja suojaa. Sitten on keskellä takapelaaja, jonka tarkoitus on paikata, jos joku putoaa pelistä. Lisäksi hän etenee, jos tilanne on sellainen, kuvailee Kettu pelitaktiikkaa.

Pelattu jo 25 vuotta

Paintballia on Suomessa pelattu kilpailumielellä järjestelmällisesti kattojärjestön, Suomen Paintball-liitto ry:n, järjestämänä jo 25 vuotta.

– Meillä pelataan SM-sarjaa SM-liigassa kahdeksan joukkueen kesken ja ykkösdivisioonaa kuuden joukkueen kesken. SM-liigaa on pelattu vuodesta 1994 lähtien. Parhaimmillaan joukkueita oli kymmenisen vuotta sitten nelisenkymmentä, mutta nyt se on vähän supistunut. Mennään tässäkin aaltoliikkeessä, kuvailee paintball-urheilun nykytilaa liiton puheenjohtaja Jani Leskinen.

SM-liigan mestaruus matkasi tänä vuonna Helsinkiin Waasankadun palloseuralle, joka kruunasi mestaruutensa päätöskisan voitolla. SM-hopeaa sai Turkulainen Dream Team ja pronssia BOS Paintball 1, jonka kotipaikka on Järvenpää.

Tuomo Seppänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat