Uutiset

Ympäristöpalkinnolla palkittu metallinkeräys lisää viihtyisyyttä Lusissa ja tuo euroja oppilasrahaston kirstuun

Helka Sillfors, Asta Leppä, Kati Leporinne, Jari Parkkonen, Venla Hammarberg ja Enni Leppä poseerasivat Heinolan kirjastolla ympäristöviikon avajaistilaisuudessa, jossa Lusin koulun vanhempainryhmä palkittiin ympäristöpalkinnolla. Kuva: Heini Kuusela

Heinolan kaupungin ympäristöpalkinnon sai tänä vuonna Lusin koulun vanhempainryhmä, joka on järjestänyt metallinkeräyksen Lusin kylällä jo usean vuoden ajan.

Palkintoa vastaanottamassa olleet vanhempainryhmän edustajat Asta Leppä ja Kati Leporinne kertovat, että metalliromua on kerätty ainakin kymmenen vuotta.

– Tuotto, joka sen keräämisestä saadaan menee koulun oppilasrahastoon ja leirikoulun rahoittamiseen.

Lepän ja Leporinteen mukaan metalliromun keräämisestä saatu tuotto mahdollistaa erilaisten elämysten tarjoamisen Lusin koulun oppilaille.

Alkusyksystä on hyvä tilaisuus lisätä kasvisten ja marjojen käyttöä. Ravitsemusterapeutti Mari Viiru

– Kevätreissuilla on ollut oppilasrahaston ansiosta myös mahdollista tarjota vähän tukevampaa retkievästä, Leppä toteaa.

Palkitsemisperusteissa todetaan, että metallinkeräyksestä on Lusissa tullut perinne, jota kyläläiset ja mökkiläiset odottavat ja hyödyntävät.

Keräyksen ansiosta kierrätykseen tulevat myös monet sellaiset romut, jotka muuten jäisivät kyläläisten nurkkiin tai takapihoille. Tämä tukee kiertotaloutta ja lisää asuinalueiden viihtyisyyttä.

Ympäristöviikon avajaistapahtumassa Heinolan kaupunginkirjastolla palkintodiplomin luovuttanut kaupunginjohtaja Jari Parkkonen totesi itsekin hyödyntäneensä metalliromun keräystä.

Heinolan kaupungin ympäristöpalkinto myönnetään vuosittain kuntalaisten ehdotusten perusteella seudullisen ympäristöviikon yhteydessä.

Päätapahtuma keskiviikkona torilla

Ympäristöviikon päätapahtuma Heinolassa on kaupungin ja Stora Enson yhdessä järjestämä kierrätys- ja roskienkeräystempaus. Tapahtuma järjestetään Heinolan torilla huomenna keskiviikkona, jolloin paikalle voi tuoda omiin nurkkiin mahdollisesti kertyneitä romuja.

Kuusakoski Oy ja Fortum Waste Solutions vastaanottavat metalli- sähkö- ja elektroniikkaromua, akkuja sekä kotien vaarallisia jätteitä aamuyhdeksästä iltapäivälle kello kahteen asti.

Ravitsemusviikko osana ympäristöviikkoa

Myös perinteistä ravitsemusviikkoa vietetään tänä vuonna ympäristöviikon osana.

Palvelupäällikkö Elsi Lääveri kertoo, että kaupungin ruoka- ja siivouspalveluissa kuluvalla viikolla näkyy erityisesti lähiruoka- ja satokausiteema.

Lyseonmäen koululla oppilaille tarjotaan aamiainen, johon sisältyy lähituotteista valmistettu kaurapuuro kotimaisten marjojen kanssa, lähileipää ja vihanneksia, sekä lähellä tuotettua tuoreomenamenua. Lisäksi Lyseonmäen koulun 9-luokkalaiset käyvät ryhmä kerrallaan tutustumassa Lähiruokatori Heilaan. Tutustumiskäyntien teemana on lähiruoka ja vastuullisuus.

Myös päiväkodeissa aamupalan kaurahiutaleet ja marjamysli on valmistettu lähellä Heinolaa, ja välipalalla tarjotaan kotimaisia omenoita ja marjoja.

Päiväkodeissa lapset kuorivat, paloittelevat ja maistelevat kauden kasviksia, juureksia ja hedelmiä sekä tutustuvat uusiin makuihin.

Satokauden tuotteet on huomioitu hoivapalvelunkin ruokalistassa, ja tarjolla on esimerkiksi juureksia, kaalilaatikkoa, omenapaistosta ja sienikastiketta.

Jyränkölän vapaaehtoistyöntekijöiden avustuksella ylijäämäruokaa jaetaan kaupungin sosiaalitoimen asiakkaille.

Kaupungin ravitsemusterapeutti Mari Viiru muistuttaa, että ruokavalinnoilla on mahdollista vaikuttaa paitsi omaan hyvinvointiin, myös hiilijalanjälkeen ja jopa työllisyyteen.

Viiru haastaakin heinolalaiset kokeilemaan ravitsemusviikolla uutta kasvista tai kasvisruokaa.

– Alkusyksystä on hyvä tilaisuus lisätä kasvisten ja marjojen käyttöä.

Juttua muokattu 17.9. kello 10.10: Korjattu Enni Lepän nimi kuvatekstiin.

Ympäristöviikko

Yritykset mukana ruokahävikkihaasteessa

Heinolaisia ruokaa valmistavia ja myyviä yrityksiä on haastettu ympäristöviikon ruokahävikkihaasteeseen.

Haasteessa ruokaa myydään ResQ Club –sovelluksen välityksellä.

Yli jääneitä tuotteita ja hävikkiruokaa myyvät ResQ Club -kännykkäsovelluksen kautta ympäristöviikon aikana:

Kusmiku Street Food & bar.

Leipomomyymälä Pulla Puoti, Pekan Leipä Oy.

Ravintola Kettu ja Kana.

Heinolan Heila.

Lounasravintola Sahis.

Helin Ravintola.

Helin Pizzeria.

Vierumäki Resort Hotel.

Greeni Kauppa & Kahvila.

Opiskelijaravintola Kaskela.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat