Uutiset

Heinolaan asettuneilla maahanmuuttajilla on kova motivaatio oppia suomen kieltä

Vapaaehtoisten ohjaajien vetämä Luetaan yhdessä -ryhmä kokoontuu viikottain.

Luetaan yhdessä -ryhmä kokoontuu Heinolassa torstaisin. Ohjaajina toimii yhdeksän vapaaehtoista. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Heinolassa asuvista maahanmuuttajista koostuva ryhmä on aloittanut kesätauon jälkeen viikottaiset kokoontumiset, joissa ylläpidetään ja tuetaan aiemmin opittua suomen kielen taitoa. Heinolan Akateemiset Naiset ry:n vetämää Luetaan yhdessä -ryhmää ohjaavat vapaaehtoiset suomea puhuvat ohjaajat.

Ryhmässä vaihdetaan kuulumisia ja keskustellaan ajankohtaisista asioista, kuten säästä, juhlapyhistä, eduskuntavaaleista tai siitä, miksi Hartolassa järjestettiin markkinat.

Ryhmä on osa valtakunnallista Luetaan yhdessä verkostoa, jonka kautta osallistujat saavat maksutonta oppimateriaalia. Luetun ymmärtämistä harjoitellaan lisäksi sanomalehtiteksteistä.

Maksutonta kielenopetusta verkoston kautta

Valtakunnallinen Luetaan yhdessä -verkosto tarjoaa maksutonta kielenopetusta etenkin naisille ja niille, jotka eivät pääse työ- ja elinkeinotoimistojen tarjoamaan kotoutumiskoulutukseen. Kohderyhmää ovat etenkin iäkkäämmät maahanmuuttajat ja kotiäidit, jotka ovat vaarassa jäädä ilman virallista kielenopetusta.

Luetaan yhdessä -verkoston toimintaa hallinnoiva Suomen Akateemisten Naisten liitto ehdotti oman ryhmän perustamista Heinolaan, kun turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus perustettiin kaupunkiin vuonna 2015. Kun turvapaikanhakijat myöhemmin vähenivät, ryhmäkin alkoi pikku hiljaa hiipua, mutta yhteistyö Jyränkölän kanssa aktivoi toiminnan uudelleen.

Syksyllä alkaneessa ryhmässä on noin 30 osallistujaa, eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet mukaan.

– Suurin osa osallistujista on Jyränkölän koto-koulutuksessa olevia maahanmuuttajia, joilla on pysyvä oleskelulupa. He ovat tulleet Suomeen eri syistä, moni esimerkiksi avioliiton kautta, kertoo ryhmän koordinaattori Kirsti Mansikkala.

Pääpaino keskusteluissa ja arjen kielitaidossa

Valtakunnallisesti verkosto tekee työtä myös syrjäytymisen ehkäisemiseksi, sillä maahanmuuttaja on vaarassa jäädä yhteiskunnan ulkopuolelle, jos hän ei osaa suomen kieltä tai on luku- ja kirjoitustaidoton.

Myös Heinolassa osallistujien kielitaidon taso vaihtelee paljon, Siksi opiskelun pääpaino on keskusteluissa ja arjessa tarvittavassa kielitaidossa.

– Myös suomalaisen kulttuurin oppiminen on tärkeää kielen oppimisen kannalta. Ryhmäläisille halutaan tarjota paikallinen kontakti, jonka kanssa he voivat harjoitella suomen kielen käyttöä ja keskustella asioista, jotka mietityttävät heitä meidän kulttuurissamme, Mansikkala sanoo.

Ohjaajalle antoisa tehtävä

Ryhmäläisten oppimismotivaatio on ollut valtavan kova, kertovat vapaaehtoiset ryhmänohjaajat Ritva Järvinen, Hilkka Ros, Aulikki Voutilainen, Heikki Kauhanen, Aila Rehumäki-Kauhanen ja Tauno Kuusinen.

– Heidän ilonsa ja innostuneisuutensa antavat itsellekin paljon. Kaikki uskaltavat kysyä, jos eivät ymmärrä jotakin, sanovat Aulikki Voutilainen ja Heikki Kauhanen.

Kieltenopettajana toiminut Aila Rehumäki-Kauhanen kertoo, että hän on saanut käyttää kaikkia kieliä, joita osaa. Alkuvaiheen tutustumista helpottaa, jos kommunikaatiovälineenä on yksi yhteinen kieli.

– Itselleni ryhmän vetäminen on ollut myös kulttuurimatka toisenlaiseen maailmaan, hän sanoo.

Vapaaehtoisia ohjaajia on nyt yhdeksän, mutta heitä toivotaan mukaan lisää. Toimintaan voi tulla tutustumaan HeiMon tiloihin kello 13.30–15.

Vaikka toiminnan järjestäjänä on Heinolan Akateemiset Naiset, vetäjän ei tarvitse olla akateeminen eikä edes nainen.

– Riittää, että osaa puhua suomea ja että viihtyy ihmisten kanssa, Kirsti Mansikkala sanoo.

Luetaan yhdessä -verkosto

Yli 100 ryhmää ympäri Suomea

Luetaan yhdessä on valtakunnallinen verkosto, joka tukee maahan muuttaneiden kielen oppimista ja kotoutumista. Toimintaa hallinnoi Suomen Akateemisten Naisten liitto.

Verkosto tarjoaa vapaaehtoistyöhön perustuvaa lukutaidon ja suomen tai ruotsin kielen opetusta maahanmuuttajille maksutta.

Verkostoon kuuluu yli 100 ryhmää ympäri Suomea. Vapaaehtoisia opettajia on yli 600 ja opiskelijoita noin 3 000.

Luetaan yhdessä -toiminta on alkanut vuonna 2004.

Toiminnan rahoittavat Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA ja Koneen säätiö.

Lähde: Luetaanyhdessa.fi
Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat