Uutiset

Padasjoelle kaavaillaan kymmenien miljoonien eurojen arvoista luontomatkailukeskusta

Suunnitelma sisältää 10 000 kerrosneliötä matkailu- ja majoitustiloja. Rakennusten arkkitehtuuri, sauna- ja ravintolamaailma sekä näyttely hakevat innoitusta kivikaudesta ja järviluonnosta.

Kuva: Havainnekuva Aarni-luontomatkailukeskuksen alueesta.

Padasjoelle suunnitellusta luontomatkailukeskus Aarnista kaavaillaan arkkitehtonista ja ekologista suunnannäyttäjää.

– Etelä-Päijänteen järviluonnon ja kivikauden esittelyyn keskittyvästä luontokeskuksesta sekä saunamaailmasta tulisi kaikille päiväkävijöille avoimia kohteita, kuten myös hankkeen ympärille syntyvistä palveluista, toteaa heinolalaisyrittäjä Kalevi Porvari.

Luontomatkailukeskusta varten on valmis kaava rakennusoikeuksineen nykyisen Kullasmarinan lomakylän vieressä.

Rakennushanke on yleissuunnitteluvaiheessa.

– Varmistamme rahoitusta ja etsimme kotimaista tai ulkomaista operaattoria, Porvari sanoo.

Ainutlaatuinen koko maassa

Vastaavanlaista järviluontoon keskittyvää luontomatkailukeskusta ei ole koko maassa. Rakennusratkaisujen kerrotaan olevan luontoa säästävät ja esteettömät.

Ensimmäisessä vaiheessa rakennettaisiin satapaikkainen laiva- ja venesatama sekä noin 3 000 kerrosneliötä hotelli-, ravintola-, kokous- ja luontomatkailurakennuksia.

Uuden hankkeen myötä aiemmille investoinneille tulisi paljon lisäkatetta. Padasjoen kunnanjohtaja Petri Koivula

Kaikkiaan suunnitelmat sisältävät rakennuksia 10 000 kerrosneliötä. Hankkeen arvo on 30–40 miljoonaa euroa.

Rakennuttajana on Päijänteen loma oy, taustallaan rakennusliike Porvari Group oy, joka on jo toteuttanut alueelle Kullasmarinan lomakohteen.

– Yrityksemme toimii myöhemmin myös uusien kohteiden vuokraajana. Alueen hotellioperaattori voi olla yksittäinen toimija tai suurempi hotelliketju, Porvari sanoo.

Kuva: Juha Peurala

Kunnnan investoinneille katetta

Padasjoen kunta on investoinut yli viisi miljoonaa euroa satamaan, kunnallistekniikkaan, väyliin, ulkoilureitteihin ja paikoitusalueisiin.

Padasjoen kunnanjohtaja Petri Koivula puhuu koko Päijät-Hämeen matkailulle merkittävästä suunnitelmasta.

– Uuden hankkeen myötä aiemmille investoinneille tulisi paljon lisäkatetta. Matkailun ja työpaikkojen lisääminen on ollut alun perinkin investointien perusteena, hän toteaa.

Porvarin mukaan hanke toisi pysyviä, turismiin liittyviä työpaikkoja Padasjoelle.

– Hanke ei hyödytä ainoastaan toteuttajaa, vaan mahdollistaa matkailuun liittyvän pienyrittäjyyden loma- ja luontokeskuskokonaisuudessa.

Osa Geopark-hanketta

Luontokeskukseen kaavaillaan Etelä-Päijänteen luonnon ja kivikauden esittelyä.

– Luontokeskuksen sijainti on luonteva, sillä Tuomasvuori ja Kullasvuori ovat geologisesti ja muinaishistoriallisesti rikkaita retkikohteita. Kullasvuoressa on runsaasti jääkauden luonnonmuodostelmia sekä 8 000 vuotta vanha asuinpaikka, Porvari kertoo.

Alue sisältyy Salpausselkä Unesco Global Geopark -hankkeeseen.

Aarni-alueen infopiste, luontokeskuksen näyttelytila, majoittujien vastaanotto, välinevuokraamo ja myymälät tulevat päijäthämäläiseen ruokakulttuuriin keskittyvään ravintolakompleksiin.

Pienhuoneistot muodostavat uudenlaisen glamour-camping-alueen. Glamour-venevajat ovat omarantaisia, pieniä majoitusrakennuksia.

Suunnitelmat

Kivikausi innoittaa arkkitehtuuria

Aarnin rakennustyyli eroaa perinteisestä hotelli- ja lomakyläilmeestä. Rakennusten lohkaremainen muoto ja väritys viittaavat jääkauden aikana syntyneeseen kivikkoon.

Rakennukset maastoutuvat tien puolelta umpinaisina, mutta avautuvat julkisivun puolelta Päijänteen kansallispuistoon. Materiaali on harmaantuva puu.

Hotellin lisäksi rakennetaan erillisiä pienloma-asuntoja, joissa lohkarevaikutelmaa luo harvinainen harjakattokulma, yhden suhde kahteen.

Hotelli on toteutettu muusta rakentamisesta poiketen lamellitypologialla. Käynti majoitustiloihin johdetaan ulkosivukäytävän kautta, mikä mahdollistaa näkymät Päijänteelle jokaisesta huoneistosta.

Alueella sijaitsevan kivikautisen saunan viereen rakennetaan savusauna ja suurempi saunamaailma, jossa voi perinteisten spa-hoitojen lisäksi nauttia suomalaisen saunan perinnehoidoista.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat