Uutiset

Vaikeutena puhumattomuus ja puutteet valvonnassa – Pertunmaan kuntaorganisaatioon on tiedossa tuuletusta

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Liukkonen käveli Voivuori-vuokratalon pihamaalla Pertunmaalla syyskuussa. Vuokratalojen remonttien laiminlyönti rasittaa tulevina vuosina kuntataloutta huomattavasti. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Tulevat kuukaudet asettavat Pertunmaan hallinto-organisaation koville. Seuraavan puolen vuoden aikana kunnasta on lähdössä pois kolme keskeistä viranhaltijaa. Kunnanjohtaja ja maaseutujohtaja jäävät eläkkeelle ja tekninen johtaja on päätetty irtisanoa.

Viranhaltijoiden lähtö aiheuttaa erikoisen tilanteen esimerkiksi kunnan johtoryhmään: siihen jää johtavaksi viranhaltijajäseneksi vain sivistysjohtaja Sari Mäkeläinen. Johtoryhmällä ei ole suoraa päätösvaltaa, mutta se käsittelee esimerkiksi budjettia ja talousarviota.

Työntekijöitä on vähennetty, työnkuva on laajentunut

Itä-Häme kysyi viime viikolla kunnan entisiltä ja nykyisiltä luottamushenkilöiltä ja virkamiehiltä heidän ajatuksiaan tulevista muutoksista ja kuntaorganisaation toimintakulttuurista. Suuri osa haastatelluista ei halunnut kommentoida aihetta omalla nimellään.

Lähes kaikki haastateltavat pitävät kunnan ohutta organisaatiota ongelmallisena. Kunnassa on menetelty monesti niin, että henkilön jäädessä eläkkeelle hänen tilalleen ei ole palkattu uutta työntekijää. Tämän takia jäljelle jäävien työnkuva on laajentunut huomattavasti ja työmäärä on kasvanut liian suureksi. Kaikki työntekijät eivät kertoman mukaan ole enää tehtäviensä tasalla. Kunnanviraston työntekijöiden ylitöistä ja jaksamisesta on keskusteltu aiemmin muun muassa kunnanhallituksen kokouksissa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Liukkonen (kesk.) tunnistaa ongelman.

– Uusia ihmisiä on jätetty palkkaamatta säästösyistä. Nyt on mietittävä, olemmeko ylittäneet rajan. Onko tämä toimintamalli tullut itse asiassa kalliimmaksi, Liukkonen pohtii.

Esitykset vuokratalojen korjauksista eivät tuottaneet tulosta

Teknisen johtajan irtisanominen on kunnassa viime aikojen suurin uutinen. Suurin osa haastatelluista sanoo olevansa Matti Ratilaisen irtisanomisen kannalla. Heidän ajatuksensa tiivistyvät teknisen lautakunnan puheenjohtajan Kauko Luhtasen (kok.) kommentteihin.

– Toimenpide on ihan oikea ja oikeutettu, Luhtanen sanoo.

Valtaosa haastatelluista on sitä mieltä, että irtisanominen olisi pitänyt tehdä jo paljon aiemmin. Haastattelujen perusteella tekninen johtaja on ollut toimissaan varsin passiivinen jo vuosien ajan, mikä näkyy etenkin kiinteistöjen hoidossa. Kauko Luhtanen kertoo esittäneensä kunnan vuokratalojen korjauksia teknisessä lautakunnassa useita kertoja, mutta asia ei edennyt sen pidemmälle.

Osa haastatelluista katsoo, että esimiesasemassa olevan kunnanjohtajan olisi pitänyt puuttua teknisen johtajan toimintaan pontevammin. Kunnanjohtaja Juha Torniainen kokee toimineensa riittävästi.

– Olen keskustellut Matin kanssa. Minusta hän olisi voinut jatkaa virassaan eläkeikään asti, Torniainen vastaa.

Valvonta on ollut satunnaista

Haastateltavien kertoman perusteella kunnassa ei ole käytössä yleisesti tiedossa olevaa mallia, jolla valvottaisiin johtavien viranhaltijoiden työskentelyä. Vastuu valvonnasta on jäänyt yksittäisten henkilöiden aktiivisuuden varaan, jolloin se on ollut luonteeltaan satunnaista, ei säännönmukaista ja läpinäkyvää.

– Meillä on pitkäaikaiset viranhaltijat. Yleinen asenne on ollut se, että kyllä he osaavat hoitaa hommansa. Meillä ei ole ollut kriittistä kärkeä, sanoo valtuuston puheenjohtaja Annukka Räisänen (kesk.).

Jari Liukkonen lupaa muutoksia toimintakulttuuriin. Hän ajattelee esimerkiksi niin, että virastopalavereilla on tärkeä merkitys tiedonkulun parantamisessa. Liukkonen on tällä viikolla menossa virastotalolle kuuntelemaan työntekijöiden ajatuksia organisaation toimintakulttuurista ja siitä, miten sitä voisi parantaa.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat