Uutiset

Avun saanti hädässä huolettaa syrjäkylissä asuvia

Hartolan kylien asukkaat pääsevät ottamaan kantaa kunnan turvallisuussuunnitelmaan.

Kumun kylätalolla otettiin aktiivisesti kantaa Hartolan turvallisuussuunnitelmaan. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Poliisin vähäinen läsnäolo, ikäihmisten turvallisuus, teiden huono kunto ja avun saanti syrjäkyliin hätätilanteessa puhuttivat väkeä torstaina Kumun kylätalolla. Kyläläiset ja vapaa-ajan asukkaat ottivat aktiivisesti kantaa parhaillaan työn alla olevaan Hartolan turvallisuussuunnitelmaan.

Kunnanjohtaja Merja Olenius, hyvinvointikoordinaattori Johanna Huttunen ja turvallisuussuunnitelman laatimisesta vastaava harjoittelija Anni Sepponen miettivät paikalla olleiden kanssa keinoja, joilla turvallisuutta voitaisiin parantaa.

Yhteisöllisyys on vahvuus

Osallistujat olivat yhä mieltä siitä, että yhteisöllisyys on Lepsalan, Kumun ja Kuivajärven kylien vahvuus. Ihmisillä on tapana pitää yhteyttä toisiinsa, ja kylätalolle voi tulla harrastamaan ja tapaamaan muita ihmisiä.

Hätätilanteessa syrjäkylien asukkaat kokevat turvattomuutta.

Hätätilanteessa syrjäkylien asukkaat kokevat kuitenkin turvattomuutta. Osalla oli omakohtaista kokemusta siitä, että ambulanssin tai poliisin tulo voi kestää pitkään. Myös Kela-taksia on vaikeaa saada yöaikaan.

Moni kertoi miettineensä, onko ikääntyvän enää mahdollista asua kotonaan, jos terveys alkaa heiketä.

– Ilman ajokorttia kylältä on vaikeaa päästä mihinkään, varsinkin, jos asuu paikassa, jossa ei asu vakituisesti ketään, totesi Arja Visa, joka ei ole koskaan omistanut ajokorttia. Hän pääsee liikkumaan kotikylänsä ulkopuolelle puolisonsa kyydillä.

– On kuitenkin hyvä, että ikäihmisten ajokuntoa seurataan, koska näin voidaan ehkäistä liikenneonnettomuuksia, hän lisäsi.

Keskusteluissa tuli ilmi, etteivät ikääntyneiden asiakasohjaus Siirin palvelut olleet kaikille tuttuja. Merja Olenius muistutti, että Siirin kautta saa tietoa ja ohjausta ikääntyneiden arkea tukevista asioista.

Murtovarkaat herättävät turvattomuutta

Turvattomuuden tunnetta aiheuttavat myös murtovarkaat, joista osalla oli omakohtaista kokemusta. Kyläläiset kertoivat varkaiden lähtevän liikkeelle aina syksyisin, kun mökkiläiset palaavat vakituisiin koteihinsa.

Anni Sepponen välitti kuulijoille poliisin viestin, että rikosepäilyistä on hyvä tehdä aina virallinen ilmoitus poliisille, vaikka itsestä tuntuisikin siltä, ettei poliisilla ole aikaa reagoida asiaan.

Myös teiden huono kunto koettiin turvallisuutta heikentäväksi tekijäksi. Petri Isola huomautti, että hiekkateillä saattaa olla syviä kuoppia, jotka voivat aiheuttaa vakavia vaaratilanteita.

– Kuoppia on merkitty risuilla, jotta muut tielläliikkujat huomaisivat ne ajoissa, hän kertoi.

Keskustelutilaisuudet jatkuvat

Hartolan kunnan turvallisuustilanteesta järjestetään keskustelutilaisuuksia ensi viikolla Ylemmäisten kylätalolla tiistaina kello 13–15, Murakan vanhalla seurojentalolla keskiviikkona kello 13–15 ja Vuorenkylän Kivibaarissa torstaina kello 17–19. Vastaavia tilaisuuksia on pidetty Kumun lisäksi Rusissa ja Kalholla.

Hartolan turvallisuuskyselyyn voi yhä vastata netissä. Kyselyyn pääsee myös tästä linkistä.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat