Uutiset

Talkookulttuuri elää ja voi hyvin Vuolenkoskella - seuraavaksi pystyyn nousee uusi kyläkeskus

Vuolenkosken kylässä Iitissä ei kitistä vaan tartutaan toimeen. Uusi urakka alkoi viikonloppuna.

Työn alla oleva tontti on kaavoitettu kyläkeskuksen käyttöön. Keijo Parkkonen on yksi talkoolaisista. Kuva: Taina Kivijärvi

Hautausmaa, urheilukenttä, kevyen liikenteen väylä, paloasema, liikuntahalli – seuraavaksi kyläkeskus. Vuolenkosken kylässä ei seistä tumput suorina vaan tehdään porukalla asioita, jotka muuten voisivat jäädä tekemättä.

– Nämä ovat ihmisiä, joita mikään ei pidättele, Juuso Lehtinen Vuolenkoskelta sanoo.

Viikonloppuna Vuolenkoskella tehtiin maansiirtotöitä tontilla, johon on keväällä tarkoitus aloittaa noin 400 neliömetrin kyläkeskuksen rakentaminen.

Uusi kyläkeskus sijoittuu kesätoria vastapäätä Omakylä oy:n tontille. Kyläkeskukseen tulee kyläkaupan lisäksi tiloja pienyrittäjille, kuten parturille ja hierojalle sekä kylän yhteinen tila esimerkiksi kokouksille.

Vuolenkosken M-kyläkaupan kauppiaan kanssa on neuvoteltu siitä, että hän siirtyisi kauppiaaksi uuteen kyläkeskukseen.

– Perusviestimme on, että Vuolenkoskella on hyvä asua ja elää. Täällä on kaikki palvelut, joita turvalliseen elämään maaseudulla tarvitaan. Nyt me vielä parannamme niitä, Omakylä Vuolenkoski oy:n hallituksen puheenjohtaja Ville Pisto sanoo.

Jukka Kemppinen maisemoi kyläkeskuksen tonttia raivaussahalla. Kuva: Taina Kivijärvi

Valtakunnan vuoden kyläksi 2014 valitulla Vuolenkoskella on vankka talkookulttuuri.

Viikonloppuna talkoisiin osallistui 30–40 henkilöä. Lisäksi mukana oli metsureita ja raivaussahan käyttäjiä. Soraharjun poistamisessa käytettiin 15:tä traktoria, neljää kuorma-autoa sekä kahta kaivinkonetta ja kuormaajaa.

Kyläkeskus on niin iso hanke, että täysin talkoovoimin sitä ei pystytä tekemään. Luonnokset tekee arkkitehti ja talon rakentavat ammattilaiset. Myös projekti vedetään ammattimaisesti.

Hinta noin puoli miljoonaa euroa

Rakennushankkeen kokonaiskustannusarvio on noin puoli miljoonaa euroa. Rahoitus hoidetaan hyvin pitkälti kylän yhteisenä projektina.

Kiinteistöosakeyhtiötä ei vielä ole perustettu, mutta myöhemmin sen osakkeita myydään kyläläisille ja vapaa-ajanasukkaille.

– Onnistuakseen hanke vaatii sen, että osakkeita myös ostetaan. Sen lisäksi järjestetään erilaisia varainkeruutapahtumia ja -tempauksia, Lehtinen kertoo.

Nämä ovat ihmisiä, joita mikään ei pidättele. Vuolenkoskelainen Juuso Lehtinen

Valtion apua odotetaan Leader-rahoituksena 20–30 prosenttia.

Hankkeen rakennustyöryhmään kuuluvat Lehtinen, Pisto ja Jouko Sipilä korostavat, että uusi kyläkeskus tarjoaa palveluja myös Kimolan kanavan veneilijöille.

– Pystymme tuottamaan palveluja myös muille veneilijöille sekä kesäasukkaille ja ohikulkijoille, Pisto sanoo.

Iitin kunnassa on noin 3 000 kesäasuntoa. Vuolenkosken kylän läpi kulkee yksi Suomen vilkkaimpia moottoripyöräreittejä.

Kesäaikaan kylän läpi ajaa 1 000 – 2000 autoa päivässä, talviaikaan puolet vähemmän.

Vuolenkoski on onnistunut nostamaan väkilukuaan. Tällä hetkellä kylässä asuu noin 460 ihmistä. Alimmillaan asukasmäärä oli 2000-luvun alussa, jolloin luku putosi 379:ään.

Kylässä ollaan ylpeitä kyläkoulusta, jossa on kolme opettajaa ja yli 40 oppilasta. Samassa rakennuksessa toimivassa esikoulussa on yli kymmenen lasta.

Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat