Uutiset

Väestökato huolettaa Itä-Hämeen kuntien asukkaita

Noin puolet Itä-Hämeen verkkokyselyyn vastanneista itähämäläisistä on harkinnut muuttoa pois kotikunnastaan. Noin 40 prosenttia vastaajista olisi valmis harkitsemaan kuntaliitosta.

Jos suomalaisten syntyvyys pysyy nykyisellä tasolla, ei Suomessa 15 vuoden kuluttua ole enää yhtään maakuntaa, jossa syntyy enemmän ihmisiä kuin kuolee, ilmenee Tilastokeskuksen tuoreesta väestöennusteesta. Kuva: Sanna Kuitunen

Tuoreen Tilastokeskuksen ennusteen mukaan Itä-Hämeen kuntien yhteenlaskettu asukasmäärä on 20 vuoden kuluttua vajaat 25 000, kun se tällä hetkellä on reilut 31 000.

Itä-Hämeen lukijoilleen teettämän verkkokyselyn perusteella kehitys vaivaa alueen asukkaita. Reilut 70 prosenttia vastaajista kertoo olevansa huolissaan oman kotikuntansa väestökehityksestä. Kyselyyn vastanneista valtaosa, liki 78 prosenttia, oli heinolalaisia. Vastaajista 12 prosenttia oli hartolalaisia, muista kunnista vastaajia oli muutamia kustakin.

Kyselyyn vastasi yhteensä noin 140 henkilöä.

Kuntaliitoksen mahdollisuus jakaa vastaajat kahteen leiriin. Reilut 40 prosenttia vastaajista olisi valmis harkitsemaan liitosta. Vastaajajoukon jakaa kahtia myös kysymys muuttoaikeista. Muuttoa on harkinnut liki puolet vastaajista.

Heinola on muuttunut vanhusten kaupungiksi, jossa ei ole tilaa nuorille ja lapsiperheille. Yksi kyselyyn vastanneista

Syyt poismuuton harkitsemiseen ovat moninaisia.

– Minulla on täällä vain kaksi sukulaista. Olo alkaa olemaan yksinäinen ja turvaton ilman sosiaalista turvaverkostoa, yksi hartolalainen vastaaja pohtii.

Kritiikkiä hartolalaisilta saivat myös kuntapäättäjät, veroprosentti kuin palveluverkkokin.

"Ei tilaa nuorille ja lapsiperheille"

Heinolassa monet muuttoa harkinneet kokivat kaupungin ikääntyvän väestön korostuvan liikaa kaupungin kehityksessä.

– Väen vähetessä Heinola on muuttunut vanhusten kaupungiksi, jossa ei ole tilaa nuorille ja lapsiperheille, yksi vastaajista tiivistää monen kokemukset.

Hartolan tapaan myös Heinolaa moititaan palveluiden saatavuudesta, ja moni kertoo suunnanneensa asiointinsa Lahteen. Moitteita tulee myös kouluista.

– Säätäminen koulujen kanssa on aivan uskomatonta. Olen aina ajatellut, että en ikinä muuta Heinolasta pois, takaisin olen palannut opiskelujen jälkeen ja perheen perustanut täällä. Mutta kyllä viimeisen puolen vuoden aikana on tullut mitta täyteen tätä kylää, eräs turhautunut vastaaja kirjoittaa.

Moni muualta muuttanut on kuitenkin myös tyytyväinen.

– Olen asunut ruuhka-Suomessa. En halunnut kasvattaa siellä lapsiani, joten palasin Heinolaan. On ollut hyvä ratkaisu. Lapsetkin asuvat perheineen täällä, yksi vastaaja kertoo.

Rohkeita ratkaisuja ja näkyvää markkinointia

Työt ja opiskelu vievät asukkaita muualle. Uudet työ- ja opiskelumahdollisuudet korostuvatkin vastauksissa seikkoina, jotka voisivat muuttaa väestökehityksen suuntaa positiivisemmaksi.

Valtaosa vastaajista korostaa lapsiperheiden houkuttelemisen tärkeyttä kuntien elinvoimaisuuden säilyttämiseksi. Vastauksissa nousivat esille lapsiperheille tarjottavat palvelut, etenkin hyvät koulut ja päiväkodit. Myös rahalliset kannustimet koettiin hyvänä porkkanana.

Kunnilta kaivataan lisäksi markkinointipanostuksia ja rohkeutta esimerkiksi rantarakentamisessa. Moni korostaisi markkinoinnissa etätyömahdollisuuksia.

– Ei ole mitään järkeä siinä, että suomalaiset velkaantuvat, koska on pakko muuttaa kalliiden asuntojen pääkaupunkiseudulle, eräs vastaajista pohtii.

Muutama vastaaja muistuttaa, että syntyvyyden kasvu ei ole ainoa mahdollisuus väkiluvun kasvattamiseen. Esimerkiksi mökkiläisten houkutteleminen vakituisiksi asukkaiksi pitäisi monen mielestä tehdä helpommaksi.

Yksi vastaajista muistuttaa myös asenteen merkityksestä.

– Positiivinen kierre ja hyvän esiin nostaminen myös paikallismediassa. Negatiivisuus tarttuu.

Ennuste

Väki vähenee kaikissa Itä-Hämeen kunnissa

Heinolan väkiluku putoaa Tilastokeskuksen ennusteen mukaan nykyisestä noin 19 000:sta reiluun 15 000:een vuoden 2040 lopussa.

Joutsa sinnittelee yli 4 000 asukkaan kuntana vuoteen 2025 asti. Vuonna 2040 joutsalaisia on noin 3 300.

Vajaan 4 000 asukkaan Sysmän väkiluku putoaa alle 3 000:n vuonna 2032. Vuonna 2040 sysmäläisiä on enää runsaat 2 700.

Hartolassa asukkaita on tällä hetkellä vajaat 3 000, vuonna 2040 vain hieman yli 2 000.

Pertunmaalla asukkaita on jo tällä hetkellä alle 2 000. Vuonna 2040 pertunmaalaisia on ennusteen mukaan enää vajaat 1 400.

Lähde: Tilastokeskus
Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme