Uutiset

Iitin ja Heinolan ambulanssien yöpäivystys leikkauspöydällä – päätöstä odotetaan tiistaina

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymällä on omia ja sopimusambulansseja.

Ambulanssien yksi tehtävä on yleisötapahtumissa päivystys. Kuva: Pirjo Kamppila

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on listannut yhdeksi säästötoimenpiteekseen kiireellisen ensihoidon yövalmiuden keventämisen. Etelä-Suomen Sanomien tietojen mukaan tämä voi tarkoittaa esimerkiksi Iitin ja Heinolan ambulanssien yövuorojen karsimista. Yövuoro tarkoittaa kello 20:n ja 08:n aikaväliä.

Säästötoimista keskustellaan yhtymän hallituksen kokouksessa tiistaina.

Ensihoito tarkoittaa sekä kiireettömiä siirtoajoja sairaaloiden välillä että akuutteja ensiaputilanteita. Pääsääntöisesti ambulanssit kuljettavat hätäpotilaan Päijät-Hämeen keskussairaalan päivystykseen eli Akuutti 24:ään.

Tarvittaessa ensihoitajat aloittavat jopa tehohoidon tasoisen ensihoidon. Joissakin tilanteissa potilas voidaan hoitaa jo tapahtumapaikalla.

Ambulanssien liikkeitä ohjaa hätäkeskus, joka ohjaa paikalle lähimpänä olevan ambulanssin. Pääosa tehtävistä ajoittuu päivä- ja ilta-aikaan.

Yhtymän kaksi kumppania

Hyvinvointiyhtymällä on käytössään noin 20 ambulanssia, joista puolet on omia henkilöstöineen. Omat yksiköt on sijoitettu Lahteen, Orimattilaan ja Heinolaan.

Luottamushenkilöt ovat katsoneet, että kaksi autoa on passeli Heinolan kokoisessa kaupungissa. Heinolan kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Kirsi Korttila

Lisäksi on tehty sopimukset kahden kumppanin kanssa. Niistä toinen on yksityinen ja toinen Päijät-Hämeen pelastuslaitos, eli myös kuntien omistama toimija.

Pelastuslaitos vastaa ympärivuorokautisesta ambulanssipäivystyksestä kuudella paikkakunnalla: Lahden Nastolassa, Hollolassa, Iitissä, Asikkalassa, Sysmässä ja Heinolassa.

Yksityinen sopimuskumppani on Lahden ensihoito oy eli entinen Hartola-Sysmä Sairaankuljetus. Sen neljä ambulanssia päivystävät Lahdessa.

Kaikilla kolmella toimijalla on omat tilansa ja hallintonsa. Sopimukset ovat voimassa ensi vuoden loppuun asti. EU-lainsäädäntö vaatii, että osa ensihoidosta on kilpailutettava. Suomen maakunnissa on asiasta erilaisia yhteistyömalleja.

Heinolassa päivystää kaksi

Heinolassa päivystää siis yötä päivää kaksi ambulanssia, joista toinen on pelastuslaitoksen yksikkö ja toinen hyvinvointiyhtymän oma, vaativan hoidon yksikkö.

Hyvinvointiyhtymällä on kaikkiaan kolme erikoisambulanssia. Kaksi muuta on sijoitettu Lahteen ja Orimattilaan.

Heinolan kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Kirsi Korttila muistaa, että Iitin ja Heinolan yöpäivystyksiä tarkasteltiin viimeksi vuonna 2014. Silloinen kuntayhtymä Phsotey olisi halunnut tinkiä Heinolan toisen auton sekä Iitin yövalmiudesta.

– Iitti ja Heinola reklamoivat, ja asia ratkaistiin erillissopimuksella.

Uusikaan säästöehdotus tuskin miellyttää Heinolassa.

– Luottamushenkilöt ovat katsoneet, että kaksi autoa on passeli Heinolan kokoisessa kaupungissa.

Iitissä huonot kokemukset

Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm tarkentaa, että Iitti sai yöpäivystyksen takaisin maksamalla yhtymälle noin 200 000 euroa vuodessa ylimääräistä.

– Puolen vuorokauden päivystystä kokeiltiin vuonna 2015 muutama kuukausi, mutta tilastot osoittivat, ettei potilaita tavoitettu niin pian kuin olisi pitänyt. Teimme yöpäivystyksestä erillissopimuksen.

Lue myös: Akuutti 24:n ensihoitoa on vaivannut huono työilmapiiri jo vuosien ajan – "Tilanne on kärjistynyt sietämättömäksi”

Rönnholm muistuttaa, että Iitin halki kulkee vilkas valtatie 12, joka lisää onnettomuusriskiä. Kesällä 2 500 loma-asuntoa tuovat kuntaan runsaasti lisää väkeä.

Edellinen säästökierros lakkautti Iitin terveyskeskuksen vuodeosaston vuonna 2017.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat