Uutiset

Laura Parosen opinnäytetyö sukeltaa nuoren miehen herkkään mieleen

Heinolalainen Paronen tutki miesten suhdetta tunteisiin ja niiden näyttämiseen Jyränkölän setlementin Mediapajalla.

Laura Parosen opinnäytetyö ”Perhosia pyydystävät pojat” keskittyy poikien ja nuorten miesten kokemaan häpeään. Kuva: Sari Asikainen

Nuorten miesten tuntema häpeä, tukahdetut tunteet ja koulukiusaamisen kauaskantoiset seuraukset.

Heinolalaisen Laura Parosen humanistisen ammattikorkeakoulun opinnäytetyö ei olisi Kuopion kouluhyökkäyksen jälkeen voinut osua ajankohtaisempaan aiheeseen.

– Pysäyttävää on, että sisäministeriö on linjannut sisäisen turvallisuuden suurimmaksi uhaksi juuri syrjäytyneet nuoret miehet, Paronen kertoo.

Monet oppivat kieltämään tunteensa jo lapsuudessa ja nuoruudessa. Parosen opinnäytetyötään varten haastattelemat nuoret miehet kokivat, ettei tosimies edelleenkään esimerkiksi itke. Se on noloa ja osoitus heikkoudesta.

Onko joukossamme vihaisia, vaiennettuja miehiä? Mediapajan ohjaaja Laura Paronen

Kotonakaan ei välttämättä oltu koskaan nähty miehen itkevän.

– Vaikka Vain elämää -ohjelmassa Lauri Tähkä itkee vuolaasti, suomalainen mies ei saisi itkeä kuin lätkän MM-kultaa, Paronen hymähtää.

Jos esimerkiksi vihaa padotaan liian pitkään, läikkyy se jossain vaiheessa yli.

– Mutta millä tavalla, se on pelottava ajatus. Onko joukossamme vihaisia, vaiennettuja miehiä?

Häpeä on huono kasvatuskeino

Jyränkölän setlementin Mediapajalla ohjaajana työskentelevä Paronen haastatteli opinnäytetyötään varten kahdeksaa Mediapajan toimintaan osallistuvaa nuorta miestä. Miehet ovat iältään 20–33-vuotiaita.

Paronen tutki opinnäytetyössään etenkin nuorten miesten kokemaa häpeää. Häpeä on vuosikymmenten ajan käytetty kasvatuskeinona. Häpeä ilmenee nuorella miehellä heikkona itsetuntoa, riittämättömyyden tunteena, itsetuhoisina ajatuksina ja erakoitumisena.

Monet haastatellut kertoivat isän olleen ankara auktoriteetti.

– Sodankäyneet sukupolvet pitivät kaiken sisällään. Tämä heijastelee vielä osin myös nykynuoriin, vaikka isät ovat enenevässä määrin positiivisella tavalla mukana lasten kasvatuksessa, Paronen näkee.

Koulukiusaaminen jättää syvät jäljet

Useissa haastatteluissa toistui miesten kokemus koulukiusaamisesta. Paronen pitää tätä jopa mahdollisena syynä sille, että nuoret ovat ajautuneet tilaan, jossa he eivät löydä suuntaa elämälleen.

– Sekä kiusatut että kiusaajat kantavat mukanaan riittämättömyyden ja erilaisuuden taakkaa, Paronen kertoo.

Hätkähdyttävää on, että ikätovereiden taholta koettu kiusaaminen jättää kiusattuun syvemmät jäljet kuin kotona koettu väkivalta.

Kiusatut kokevat epävarmuutta itsestään ja omasta osaamisestaan. Epäonnistumisen pelko voi estää esimerkiksi jopa koulutukseen hakeutumisen. Kun ihminen kokee näköalattomuutta, rohkeat ratkaisut jäävät epäonnistumisen pelossa tekemättä. Ihminen jää polkemaan paikoilleen.

– Kun maailmaa tirkistellään ikään kuin tynnyrin pienestä raosta, etsitään esimerkiksi verkosta omia uskomuksia vahvistavaa tietoa. Vahvistetaan sitä kuplaa, jossa eletään.

Moni haluaisi puhua tunteistaan

Parosen mukaan monilla miehillä olisi tarve puhua tunteistaan – ja he myös haluaisivat puhua.

– Yksi haastatellusta miehistä jäi haastattelun jälkeen kiittämään siitä, että oli saanut puhua tunteistaan. Ajattelin, että eikö sinulla todella ole ketään, jonka kanssa puhua.

Kaikki nuoret miehet eivät Parosen näkemyksen mukaan tahdo olla machomiehiä, vaan he uneksivat herkkyyden näyttämisestä ja tunteiden puhumisesta. Nuoren miehen viha, jäsentymätön häpeä tai osallisuuden puute voi johtaa yksinäisyyteen, erakoitumiseen tai minäkuvan vääristymiseen.

– Nuorten kanssa työskentelevät tarvitsevat ennen kaikkea uskallusta. Pelosta, surusta, vihasta ja häpeästä on puhuttava.

Mediapaja

Luova työyksikkö

Vuonna 2010 perustettu Mediapaja on työllistämiseen erikoistunut luovan tietotekniikan työyksikkö, joka toimii Heinolan kansalaisopiston alaisuudessa.

Nuorisotakuun myötä toiminnan painopiste ovat alle 29-vuotiaat työkokeilijat.

Mediapajassa työskentelee 2–3 ohjaajaa, useita tuntityöntekijöitä sekä työkokeilijoita ja siviilipalveluksen suorittajia.

Mediapaja tarjoaa palveluja ja ohjausta yksittäisille tietotekniikan käyttäjille ja ryhmille.

Nuoret ovat aktiivinen osa mediapajan toimintaa, he suunnittelevat ja osallistuvat erilaisiin toteutuksiin ja produktioihin sekä toimivat apuohjaajina mediapajan tarjoamilla kansalaisopiston kursseilla.

Lähde: Jyränkölän setlementti
Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme