Uutiset

Heinolan S-marketteihin mittava uudistus – aurinkosähköä katolle ja myymälät uusiksi

Osuuskauppa Hämeenmaan laaja uudistus myllertää pian Heinolan S-marketit uuteen uskoon.

S-Market Torin sekä S-Market Heinoskan talo- ja kylmätekniikka vaihdetaan ympäristöä säästäväksi. Samalla myymälät uudistetaan perusteellisesti.

Torin S-marketin myymäläremontti on määrä aloittaa vielä tämän vuoden puolella. Heinoskan myymäläuudistus on suunniteltu alkuvuoteen ja valmistuu alkukeväällä.

– Torin S-marketissa uusitaan myymälä- ja talotekniikan lisäksi koko myymälämiljöö. Samalla uudistetaan palvelutori sekä laajennetaan take away -valikoimaa. Päivitykseen kuluu myös itsepalvelukassalinja, luettelee Hämeenmaan kiinteistöjohtaja Ari Järvinen.

Myös Heinoskassa myymälä- ja talotekniikan päivitystä seuraa myymäläkalusteiden uusiminen uutuutena paistopiste ja mehukone. Niin ikään Heinoskaan tulee itsepalvelukassalinja.

Energiatehokasta kylmätekniikkaa

Tuotteiden hygienia- ja laatuvaatimukset edellyttävät tehokkaita kylmäsäilytystiloja.

– Tämä olisi lisäämässä myymälöiden kylmälaitteiden määrää ja sitä kautta sähkön kulutusta. Fossiilisen sähkön kulutuksen kasvu saadaan jatkossa taitetuksi ja vähenemään aurinkosähkön sekä modernin kylmälaitetekniikan avulla, Järvinen toteaa.

Uudet kylmäkalusteet ovat energiatehokkaampia kuin entiset ja käyttävät kylmäaineena hiilidioksidia.

– Kylmälaitoksista syntyvä lauhdelämpö otetaan talteen ja hyödynnetään lämmityksessä. Tämä lisää kiinteistöjen energiatehokkuutta, hän sanoo.

Aurinkosähköä Heinoskaan

Energiauudistuksen myötä noin 35 prosenttia uudistettujen myymälöiden kesäaikaisesta energiankulutuksesta saadaan jatkossa uusiutuvasta aurinkosähköstä. Vuositasolla aurinkosähkön osuus on keskimäärin noin 15 prosenttia.

Aurinkoisena kesäpäivänä toimipaikan energiankulutus voidaan keskipäivällä kattaa jopa täysin omalla aurinkovoimalla.

– Kesällä toimipaikan energiankulutus kasvaa lisääntyvän jäähdytystarpeen vuoksi. Pilvipoutaisenakin päivänä sähköä saadaan tuotettua noin neljännes kokonaiskulutuksesta, kertoo tekninen isännöitsijä Hannu Tauriainen. 

– Aurinkoenergiaa syntyy jonkin verran jopa kovimmilla sateilla, hän muistuttaa.

Heinolassa aurinkosähköön siirrytään ensimmäisenä S-market Heinoskassa. Katolle kesän aikana asennettu 230 paneelin aurinkosähköjärjestelmä alkaa tuottaa uudistuvaa energiaa vuoden vaihteessa.

Merkittäviä avauksia

Heinolan ympäristöpäällikkö Helka Sillfors Hämeenmaan energiaratkaisuja erittäin merkittävinä avauksina.

– Tiedossani ei ole alueellamme toista yhtä vaikuttavaa investointia, joka auttaa energiansäästössä ja edistää hiilineutraaliin energiaan siirtymistä.

Monet Päijät-Hämeen kunnat ovat lähtemässä mukaan ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden Hinku-verkostoon, Hollola ja Kärkölä ensimmäisten joukossa.

– Hämeenmaan aurinkosähkö- ja kylmälaiteinvestointi antaa positiivisen signaalin ajatellen Itä-Hämeen kuntien ja yritysten ratkaisuja. Se on kannustin, kun Heinolassa keskustellaan Hinkuun liittymisestä. Hinku-kunnat ottavat alkuvaiheessa tavoitteeksi 8–10 prosentin vähennyksen hiilidioksidipäästöissä.

Kohti hiilineutraaliutta

Sillforsin mukaan juuri lämmityssaneeraukset ovat avain kohti hiilineutraalia energiaa.

– Suurin ympäristöhyöty saadaan, kun yritysten ja yksityistalouksien öljy- tai suorasähkölämmityksiä muutetaan joko osin tai kokonaan maalämmöllä tai aurinkosähköllä toimiviksi. Nämä ovat suositeltavia uudistuksia taajaan asutulla alueella.

Haja-asutusalueella öljylämmityksen tai suorasähkön hiilijalanjälkeä voi pienentää myös kotimaisen polttoaineen avulla.

– Biolämpölaitos, joka toimii puun tai pellettien avulla on haja-asutusalueella eteen päin menoa, vaikka tuottaakin jonkin verran savuhaittaa, hän toteaa.

Energia

Aurinkosähköprojekti

Hämeenmaan uudet aurinkovoimalat; Prisma Holma, Hollola ja Forssa; ABC Riihimäki, Tiiriö, Renkomäki ja Forssa; sekä S-market Ankkuri, S-market Forssa, S-market Heinoska, S-market Villähde, S-market Sysmä ja S-market Lammi. 

Rakennusselvityksiä voimalaa silmällä pitäen jatkossa muun muassa Heinolan ABC:llä.

Toimipaikkojen aurinkosähköistykseen vaikuttavat kattojen pinta-ala, katerakenne ja -materiaali sekä varjoton sijainti.

Hämeenmaan kumppaneina aurinkosähköhankkeessa ovat Lahti Energia sekä lahtelainen asennusliike Lem-Kem Oy.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat