Uutiset

Miki Anttilan eläinhahmot voittoon Sysmän valaistuskilpailussa

Miki Anttilan kilpailuehdotukseen sisältyy Sysmä-valokirjainryhmä. Kuva: Miki Anttila

Sysmän kunta julisti taannoin led-valojen suunnittelukilpailun, jonka tarkoituksena on elävöittää ja parantaa kunnan viihtyisyyttä liikkujille.

Kilpailun voitti sysmäläinen Miki Anttila, jonka ehdotuksen mukaan led-valaistusta voisi lisätä päiväkodin sekä koulun ympäristöön. Alueelle voisi Anttilan mukaan sijoittaa esimerkiksi eläinhahmoja kuten jäniksen, peuran ja ketun.

– Nämä hahmot toisivat alueelle viihtyisyyttä ja olisivat lapsille mieluisia. Askonrannan alueelle ja rannan kävelyreitille olisi myös hyvä lisätä valaistusta, pohtii Anttila.

Sykkiviä valoja pensaisiin

Anttila tuo esille Askon alueen pensaat, joihin voisi sijoittaa niin sanottuja ”sykkiviä valoja” jotka hitaasti himmenevinä ja kirkastuvina valaisisivat kasvustoja, mutta eivät toisi yhtenevää kirkasta valoa.

Anttilan mukaan kävelyreitti Nesteen huoltoaseman takaa kirkonkylälle voisi olla valaistu vaikkapa lyhdyillä.

– Kirkonkylän taajama-alue on yleisilmeiltään synkkä pimeän aikaan ja kaipaa ehdottomasti lisää valaistusta erityisesti pääreiteille. Särkilahdentiellä tien ja jalkakäytävän välissä on puita, joita voisi valaista esimerkiksi kierrättämällä led-nauhaa puiden runkojen ympärille, tarkentaa Anttila.

Samaa puuvalaistusideaa voisi jatkaa myös Sysmäntiellä oleville puille. Vanhan S-marketin tontillle tehdylle puistoalueelle voisi Anttilan mukaan lisätä lyhtyjä ja Askon alueen tyylisesti valoja kasvustoon.

Liikkuvia kuvia torille

Sysmän Hyvien ihmisten toria Anttila kaavailee valaistavaksi korkealla pylväällä, jonka päältä voisi heijastaa torin keskelle maahan esimerkkiksi liikkuvia kuvia kuten palloja ja lumihiutaleita.

– Valonheitintä voisi hyödyntää myös kesällä, sillä torilla on silloin elämää, pohtii Anttila.

Anttila kaavailee, että valaistuksien lisäksi torilla sijaitsevat info-taulut voisi päivittää nykyaikaisempiin valonäyttöihin, joissa löytyisivät ajankohtaiset tapahtumat ja niiden ohjelmat. Näyttö toisi valoa, mutta houkuttelisi myös ohikulkijoita pysähtymään. Torin ohi liikkuu kuitenkin päivittäin huomattavan paljon ihmisiä.

Tokmannia vastapäätä sijaitsevalle nurmialueelle voisi sijoittaa SYSMÄ-led-kirjaimet, jotka toimisivat valaistuksen lisäksi nähtävyytenä, tai vastaavasti jonkin muun ison led-valokohteen, joka kuvastaisi Sysmää.

Toteutus kunnan harkinnassa

Sysmän kunnan LED-valojen suunnittelukilpailuun saapui määräaikaan mennessä kunnan elinvoimatyön konsultti Juri Niemisen mukaan hienosti 10 ehdotusta.

– Tuomaristona toiminut elinvoimatyöryhmä on asiantuntijaa kuultuaan pisteyttänyt saadut ehdotukset, ja kärkinelikko erottui joukosta, Nieminen tarkentaa.

Niemisen mukaan kunta käynnistää nopeasti hankinnan led-valoista ja niiden asentamisesta. Pohjana käytetäään soveltuvin osin kärkikolmikkoon yltäneitä ehdotuksia sovittaen ne yhteen käytössä olevien aika- ja talousresurssien kanssa.

Voittaneen Miki Anttilan jälkeen toiseksi sijoitui Maarit Sieväsen ehdotus valaistuilla puilla ja kolmanneksi Minna Saukon triptyykki Kotikuntani.

Kunniamaininnalla palkittiin ehdotus Sysmän valot, jonka elinvoimatyöryhmä halusi nostaa esille hyvänä haastajana.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme