Uutiset

Heinolan Savontien remontti koetteli kärsivällisyyttä, mutta lopputulos kerää kehuja

Pienet yllätykset ja aikainen talvikaan eivät viivyttäneet katutyön valmistumista. Vaikka viimeistelytöitä on vielä jäljellä, juhlitaan kadun valmistumista jo tulevana lauantaina koko kansan torijuhlassa.

Savontie on jo pientä viilausta vaille valmis. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Heinolassa Savontien remontti on edennyt loppusuoralle.

Työmaapäällikkö Paavo Karjalainen Autio oy:stä kertoo, että kaikki kiveystyöt saadaan valmiiksi tällä viikolla. Loppuviikolla päästään asfaltoimaan viimeisiä risteyksiä. Koko urakan on arvioitu valmistuvan pari viikkoa isänpäivän jälkeen.

– Vielä on tekemättä kolmen risteyksen asfaltointi ja joitakin paikkausta vaativien kohtien korjausta. Loppuvaiheessa liikennemerkit asennetaan paikalleen ja koko työmaa siivotaan ja viimeistellään, Karjalainen kertoo.

Karjalainen on tyytyväinen siitä, että urakka on edennyt aikataulussaan, vaikka muutamat yllättävät asiat ovat viivyttäneet joidenkin töiden etenemistä.

Aikainen talvi on hieman hidastanut työntekoa maan jäätymisen takia. Autio oy:n työmaapäällikkö Paavo Karjalainen

Isoin yllätys tuli ilmi toukokuussa, kun selvisi, että vanhan, 1970-luvulla puretun talon perustukset olivat vielä paikallaan Savontiellä K-marketin ja R-kioskin kohdalla.

– Aikainen talvi on hieman hidastuttanut työntekoa maan jäätymisen takia, mutta pakkaset eivät ole estäneet rakentamista, Karjalainen sanoo.

Rakennustyömaa on tarjonnut töitä noin 35:lle ihmiselle. Parhaimpina päivinä työmaalla on ollut 12 työntekijää yhtä aikaa.

Katutöiden eteneminen on kiinnostanut ohikulkijoita, ja Karjalaisen mukaan palaute on ollut pääsääntöisesti positiivista.

– Nyt kun ihmiset näkevät, miltä tie tulee näyttämään valmiina, olemme saaneet kehuja siististä työn jäljestä, hän iloitsee.

Remontti koetteli, mutta lopputulos on hyvä

Ravintola Lilyn yrittäjä Zheng Zhihua ja MilanoTexin yrittäjä Seija Oulujärvi ovat tyytyväisiä sekä remontin valmistumiseen että lopputulokseen.

Molemmat kertovat, että katuremontti on välillä koetellut niin omaa kuin asiakkaidenkin kärsivällisyyttä.

Ravintola Lilyn asiakkaat joutuivat kesällä kävelemään välillä kiertoreittejä päästäkseen sisäänkäynnille. Yrittäjille itselleen autojen pysäköinti on tuottanut välillä päänvaivaa.

MilanoTexin Seija Oulujärvi kertoo, että tilapäisiä haittoja on ollut helpompi jaksaa, kun on tiennyt, että lopputulos on hyvä.

– Hankalin vaihe oman työni kannalta oli silloin, kun Kirkkokadun ja Kymenkartanonkadun risteys oli suljettu liikenteeltä. En ole myöskään voinut pestä liikkeen ikkunoita koko kesänä. Työmaan työntekijät ovat pitäneet meitä hyvin ajan tasalla ja kertoneet, mitä he tekevät ja miksi, Seija Oulujärvi kiittelee.

Oulujärvi ja Roosamarin yrittäjä Hannamari Sillantaus ovat panneet merkille, että työntekijät ovat myös auttaneet rollaattoreiden kanssa liikkuvia ihmisiä tarvittaessa.

Hannamari Sillantaus toteaa, että lopputulosta on kannattanut odottaa, vaikka remontti on kestänyt pitkään.

– Tämä on ollut työ, joka on ollut pakko tehdä joka tapauksessa. Kaikkein pahinta olisi, jos keskustan kehittämiseksi ei tehtäisi mitään, Sillantaus sanoo.

Hänen mukaansa jotkut kesäasukkaat ovat kertoneet vältelleensä Heinolan keskustaa remontin aikana.

– Olisi hyvä, jos isoissa remonteissa pidettäisiin muutama vuosi taukoa, jolloin yrittäjät saisivat työrauhan ja mökkiläiset uskaltaisivat taas palata asioimaan tänne, Sillantaus sanoo.

Hyöty irti uudistuneesta kadusta

Uudistunut Savontie miellyttää myös Heinolan Kaupunkisydän -yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan Irja Mällönen-Valkeisen silmää.

Hän iloitsee siitä, että liikkuminen Heinolan kaduilla on jatkossa helpompaa. Valaistuksen parantaminen lisää puolestaan yleistä viihtyvyyttä.

– Toivoisin yrittäjien näkevän, että uudistunut katu antaa mahdollisuudet tehdä asioita eri tavalla kuin aiemmin. Joulumyynti on hyvä tilaisuus saada hyvä virtaus päälle. Myös sosiaalisen median avulla voisi houkutella ihmisiä katsomaan, miltä katu näyttää, hän sanoo.

Mällönen-Valkeinen toivoo, että kaikki kaupunkilaiset pitävät uusitun kadun siistinä, eivätkä esimerkiksi roskaa ympäristöä tai tee ilkivaltaa.

Heinolan yrittäjien puheenjohtaja Juha Tähkänen kertoo, että Heinolaan on tulossa lisää katuremontteja, muttei näillä näkymin vielä ensi kesänä.

– Tuleva kesä olisi hyvä rauhoittaa isoilta remonteilta. Katujen kunnostustyöt ja kaupungin rakennuskannan kohottaminen täytyy kuitenkin toteuttaa suunnitellusti. Jos töitä siirretään useiden vuosien päähän, ollaan uusissa vaikeuksissa, jos akuutteja korjaustarpeita ilmenee, Tähkänen pohtii.

Kadun valmistumista juhlitaan torilla lauantaina

Savontien remontin valmistumista juhlitaan Heinolan torilla lauantaina 9. marraskuuta kello 11–13. Tilaisuuden avaa Kuulapäät-orkesterin fanfaari, jonka jälkeen Heinolan kaupungin edustaja pitää juhlapuheen ja leikkaa katunauhan poikki.

Juhlassa kuullaan Heinolan Yrittäjänaisten puheenjohtajan Outi Haikala-Silénin ja Heinolan Yrittäjien puheenjohtajan Juha Tähkäsen tervehdykset. Lisäksi aikaa on varattu heinolalaisten yrittäjien haastatteluille ja muille puheenvuoroille.

Virallisen osuuden jälkeen tarjotaan kakkukahvit kaikille heinolalaisille sekä kuullaan livemusiikkiesityksiä. Paikalla ovat myös vanhempi liikennepuistokonstaapeli Maltti ja musakonstaapeli Vallu, jotka esittävät lapsille tutun Maltti ja Valtti -duon musiikkia.

Peliitat tulee myymään makkaraa ja järjestää myös arpajaiset. Lapsille on luvassa pomppulinna, ja heille jaetaan myös ilmapalloja. Kuulapäät lähtee lisäksi kiertelemään kaduille ja esiintymään liikkeiden edessä.

Tapahtuma vaikuttaa torin liikennejärjestelyihin siten, että Savontien liikenne katkaistaan K-marketin edustalta turvallisuussyistä. Torille pääsee kuitenkin ajamaan Kauppakadun kautta. Tapahtuman järjestävät Heinolan Kaupunkisydän, Heinolan kaupunki sekä Heinolan yrittäjäyhdistykset. Juontajana toimii Tuomas Pärssinen.

Urakka

Turvallisuutta ja viihtyisyyttä

Savontien remontti on osa Heinolan toria ympäröivän ydinkeskustan laajaa uudistusta.

Muutosten tavoitteena on, että Savontien ajonopeudet laskevat, jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikkuminen helpottuu ja liikenteen turvallisuus paranee.

Savontien (välillä Kauppakatu-Lampikatu) ja Kirkkokadun (Savontie-Kymenkartanonkatu) pintakerrosten, päällysteiden ja valaistuksen uusinta alkoi tänä keväällä.

Tien varrelle on sijoitettu myös yhdistelmäkalusteita, joissa on sekä penkki että paikka istutuksille.

Urakoitsijana työssä toimi Autio oy.

Urakan hintalappu on noin 1,3 miljoonaa euroa.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat