Uutiset

Kun kyseessä on kannabis, kärpäsestä kannattaa tehdä härkänen, sanoo Pertunmaan vapaa-aikatoimen Jaana Nummiranta

9.-luokan oppilaat Erno Herranen ja Lauri Jokela suunnittelivat tiistaina ehkäisevän päihdetyön ohjelmaa nuoriso-ohjaaja Anu Ihanajärven ja vapaa-aikaohjaaja Jaana Nummirannan kanssa. Kuva: Anna Onali-Ovaska

"En tiedä mitä pahaa urheilukentän miesten pukukopin suihkun ovi on tehnyt, mutta turpiin on tullut oikein huolella. Pahoinpitelyn uhri ei unohda näitä kolhuja koskaan, eikä enää pysty jatkamaan työtään pukukopissa."

Tämä ei ole vertauskuva kaunokirjallisessa teoksessa eikä katkelma netin keskustelupalstalta, vaan suora lainaus Pertunmaan vapaa-aikatoimen Facebook-sivulta. Lokakuun 7. päivänä julkaistun päivityksen teki vapaa-aikatoimen työntekijä Jaana Nummiranta. Päivitys kuvaa hyvin Nummirannan suhtautumista nuoriin. Epäkohdat täytyy nostaa esille, mutta ei sättien ja syyllistäen vaan huumorin varjolla ohjaten.

Varhainen puuttuminen on tärkeää

Toinen Nummirannalle tärkeä asia on, että epäkohdat nostetaan esille välittömästi. Näin hän menetteli myös lokakuun puolivälissä, kun koululta kantautui viestiä kannabiskokeiluista – jopa alakoulun puolella. Silloin Nummiranta julkaisi asiasta saman tien Facebook-päivityksen, vaikka asiasta oli toki jo viestitty lasten vanhemmille Wilmassa. Nummirannan käsityksen mukaan kannabis koskettaa vain hyvin marginaalista osaa nuorista, mutta se ei ole olennaista.

– Tällaisissa asioissa kannattaa tehdä kärpäsestä härkänen. Kun asiaan puututaan nopeasti varhaisessa vaiheessa, se ei ehdi kasvaa isoksi ongelmaksi, Nummiranta sanoo.

Ehkäisevän päihdetyön viikko näkyy Nuorten talolla

Tässä on hyvä johtoajatus erityisesti nyt, kun vietetään valtakunnallista ehkäisevän päihdetyön viikkoa. Tämän vuoden teemana on juuri kannabis.

Nummirannan naapurihuoneessa Pertunmaan kunnantalolla teemaviikon valmistelu on parhaillaan käynnissä. Nuoriso-ohjaaja Anu Ihanajärvi ja 9.-luokan oppilaat Erno Herranen ja Lauri Jokela valitsevat materiaalia perjantain nuorisoiltaa varten. Nuorten talolla on silloin tarkoitus näyttää ainakin muutamia päihteistä kertovia videoita. Herrasen ja Jokelan mielestä illan aikana kannattaa näyttää Kokemusten summa -nimisen tubettajan video. Tubettaja kertoo omasta narkomaani-historiastaan nimimerkin ja naamion suojissa.

– Tuota tubettajaa voi kuunnella, koska hän puhuu omasta kokemuksestaan, Herranen tuumii.

Facebook-päivityksistä on keskusteltu kotona

Herranen ja Jokela ovat perillä Jaana Nummirannan päivityksistä.

– Vanhemmat ovat lukeneet päivitykset ja sen jälkeen kotona on keskusteltu asioista, pojat sanovat.

Molempien mielestä Pertunmaa on turvallinen ja rauhallinen paikka nuorille. He ovat käyneet kuudennesta luokasta lähtien viettämässä aikaa Pertunmaan nuorten talossa eli PNT:llä. PNT on päihteetön paikka.

– Yleensä siellä jutellaan ja kuunnellaan musiikkia. Se on kiva paikka viettää aikaa, Herranen kehuu.

Aikuisten kannattaa välillä pohtia omaa alkoholinkäyttöään

Nuorisotilan kaltaiset päihteettömät ajanviettopaikat ovat tärkeitä, jotta ehkäisevä päihdetyö onnistuisi. Yleensä PNT on tarkoitettu nuorille 6.-luokasta ylöspäin, mutta siellä on myös iltoja jolloin ovet ovat auki jo 3.-5.-luokan oppilaille.

– Tavoitteena on, että lapset oppisivat käymään PNT:llä pienestä pitäen ja että siitä muodostuisi heille turvallinen ja mukava paikka. Sitten he todennäköisesti käyvät siellä vanhempanakin. PNT:llä kenenkään ei tarvitse selitellä miksi haluaa olla selvinpäin, koska päihteet eivät ole sallittuja, Jaana Nummiranta sanoo.

Ehkäisevän päihdetyön viikko ei suinkaan ole suunnattu pelkille nuorille, vaan sen aikana herätellään myös aikuisia pohtimaan omaa alkoholinkäyttöään. Esimerkiksi päiväkodissa lasten vanhemmille jaetaan aiheeseen liittyvää materiaalia ja ihmisiä kehotetaan tekemään alkoholin riskikulutusta mittaava AUDIT-testi.

Tekonsa tunnustaneita nuoria on syytä kehua

Varhaisen puuttumisen malli toimii. Siitä ovat todisteena esimerkiksi pukukopissa väkivaltaa kärsineen oven tapaus. Nummirannan ensimmäisestä päivityksestä ehti kulua vain vajaa vuorokausi, kun hän jo julkaisi uuden päivityksen: asia selvitetty.

– Teon tehneet nuoret tunnustivat asian ja maksoivat uuden oven. Olen valtavan ylpeä siitä, että meidän nuoremme kantavat vastuun teoistaan.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat