Uutiset

Muinaisasutus kiinnostaa tutkijoita – Hartolan Nuuttilanmäellä lentolaserkeilattiin yli 23 hehtaaria maata

Aiemmat löydöt ja havainnot viittaavat siihen, että alueella on voinut olla asutusta rauta- ja jopa kivikaudella.

Johanna Ranta, Tom Steffansson ja Sakari Mäenpää laserkeilasivat Nuuttilanmäen aluetta. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Nykyiset digitaaliset tutkimusmenetelmät mahdollistavat aiempaa suurempien alueiden tutkimisen ilmasta käsin. Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Johanna Roiha ja lentolaserkeilauksen pitkän linjan ammattilaiset, Geotrim oy:n Sakari Mäenpää ja Tom Steffansson tutkivat viime viikolla Kalhon aluetta.

Lokakuun Muinainen Kalhonkylä -seminaarissa luennoinut Roiha toi jo tuolloin esille, että Hartola ja Sysmä ovat alueita, joissa jostain syystä on ollut muinaista asutusta jo ainakin tuhat vuotta sitten.

Siitä kertovat molempien kuntien alueilla löytyneet kuppikivet ja -kalliot, joista tulee edelleen uusia havaintoja. Samoin koru- ja rahalöydöt kertovat asutuksesta.

– Erityisesti kiinnostaa se arki, millaista elämää täällä on vietetty jopa vuosituhansia sitten. Kävin Kalholla keväällä parina päivänä ja vakuutuin alueen muinaisjäännöksistä. Tosin lyhyen käynnin ja kiertämisen perusteella näin iso alue on vaikea hahmottaa, Roiha tarkentaa.

Löydöt ja havainnot kohteella viittaavat rautakauteen ja mahdollisesti myös kivikautiseen asuinpaikkaan. Väitöskirjatutkija Johanna Roiha

Kolme lentoa päivässä

Kolmikko kertoo, että tutkimuspäivänä tehtiin dronella kolme lentoa, joista kaksi laserkeilausta. Ensimmäinen suoritettiin 50 metrin ja toinen 70 metrin korkeudella maasta. Kolmannessa keilauksessa oli mukana kamera.

Näin saadaan iso alue tutkittua niin, että röykkiöistä ja painanteista on tarkat koordinaatit. Myös niiden muodot tulevat hyvin esille jopa kahden senttimetrin tarkkuudella.

On tiedossa, että Nuuttilanmäellä Kalhonjoen rannalla on ollut muinaista asutusta. Roihan mukaan jopa pellon pinnasta löytyy yhä keramiikan esiintymiä, jotka viittaavat vahvasti rautakauteen. Kalmiston sijainti on edelleen arvelua.

– Selkeitä havaintoja johonkin uhraamiseen liittyvästä on, ja toivon, että jatkotutkimuksissa ne tulevat esille. Dokumentointia muun muassa rautakaudelta on kuitenkin vähän, ja ilman konkreettista tutkimustietoa kyse on arveluista, jotka tässä tapauksessa ovat mielestäni vahvoja, pohtii Roiha.

Roihalla on arvelu kalmiston sijainnista muinaisen asujaimiston lähistöllä. Siihen vaikuttavat vahvasti kiviröykkiöt, jotka ovat huolellisesti tehtyjä. Kyse ei ole ollut pellon raivaamisesta, sillä röykkiöiden väleissä on yhä viljelyyn sopimatonta raivaamatonta laidunmaata.

Tulokset vasta kuukausien päästä

Mäenpää ja Steffansson käyvät laserkeilaamassa kauden aikana jopa 30 eri kohdetta. Digitaaliset välineet hyödyttävät arkeologiassa, sillä konkreettinen käveleminen tutkittavilla alueilla jää vähemmälle.

– Digitaaliset välineet antavat tähän työhön erityistä tarkkuutta. Laitteistokin kehittyy edelleen, sanovat jo vuosikymmeniä alan kehitystä nähneet Mäenpää ja Steffansson.

Laserkeilauksen konkreettisempia tuloksia on saatavissa vasta kuukausien kuluttua pistepilvidatan tarkkojen tulkintojen jälkeen.

Lupaavia merkkejä datassa

Tutkimuskohteet sijaitsevat Hartolan Kalholla ja Kalhonjoen alueella. Inventoinnin tavoitteena on selvittää kohteen rajautuminen ja kohteen tyypittely, mikä tukee mahdollisia myöhemmin tehtäviä kenttätutkimuksia.

Nuuttilanmäen muinaislöydöksen löysi 22 vuotta sitten arkeologi Timo Sepänmaa.

– Alue on jäänyt melko vähälle huomiolle, vaikka kyseessä on erittäin hyvin säilynyt muinaisjäännös. Löydöt ja havainnot kohteella viittaavat rautakauteen ja mahdollisesti myös kivikautiseen asuinpaikkaan, joten asutushistoria paikalla lienee varsin pitkä. Olen nähnyt ensimmäisestä datasta tehdyn visualisoinnin muutama päivä laserkeilauksen jälkeen, ja se näytti aika lupaavalta, iloitsee Roiha.

Tutkimukset jatkuvat.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat