Uutiset

Vietkö haudalle kynttilöitä? Tässä on ympäristön kannalta paras vaihtoehto

Hautakynttilöiden suurin sesonki on parhaillaan käynnissä. Mikä olisi ekologisin kynttilävaihtoehto haudalle?

– Ekologisin ja vähiten jätettä tuottava vaihtoehto on, että hankkii haudalle metallisen kynttiläpidikkeen tai -lyhdyn, jossa voi polttaa tavallista kynttilää, vastaa Päijät-Hämeen Jätehuollon viestintäkoordinaattori Hanna Bergman.

Samaa suosittelee Heinolan seurakunta. Seurakuntapuutarhuri Kati Metso on ohjeistanut omaisia välttämään kertakäyttökynttilöitä ja suosimaan tavallista kynttilää, josta syntyy vähiten jätettä.

Led-kynttilät ovat sähkölaitteita

Monet pitävät muovista led-kynttilää ekologisena vaihtoehtona haudoille. Kynttilä on pitkäikäinen, sillä led kuluttaa energiaa vähän, ja kynttilään voi vaihtaa tarvittaessa uuden pariston.

Kynttilään ja lyhtyyn verrattuna ledien ekologista arvoa vähentää se, että paristot ovat vaarallista jätettä.

Led-kynttilä on toisaalta hyvä siinä mielessä, että kun se tulee käyttöikänsä päähän, sen voi lajitella sähkölaitteisiin. Sähkölaitteista kierrätetään metalli-, lasi- ja muoviosat eli käytännössä siis lähes koko kynttilä.

Kati Metson mukaan Heinolan seurakunnalle ei ole aiheutunut ongelmia käytetyistä led-kynttilöistä.

– Meillä ei ole omaa kierrätyspistettä led-kynttilöille ja paristoille, joten toivomme, että omaiset huolehtivat niiden poistamisesta jatkossakin. Omaa kierrätyspistettä voidaan harkita tulevaisuudessa, sillä led-kynttilöistä on tullut yhä suositumpia, Metso toteaa.

Muoviset hautakynttilät helppo lajitella

Suurin osa hautakynttilöistä on kuitenkin kertakäyttöisiä ja muovikuorisia. Kierrättäjän kannalta niiden lajittelu on helppoa: metalliset kannet irrotetaan metallijätteeseen, ja muovikuoren voi nakata energiajätteeseen. Kynttilöissä voi olla pohjassa metallinasta, mutta se ei haittaa: metalli saadaan pois kynttilöistä jätteenkäsittelyssä.

– Mitään ei joudu kaatopaikalle. Energiajätteestä erotellaan kierrätyskelpoinen muovi, joka ohjataan raaka-aineeksi uusien tuotteiden valmistukseen. Loput – myös steariini – ohjataan energiahyötykäyttöön ja metallit metallien kierrätykseen, Bergman listaa.

Paljon muovista jätettä

Ikävä puoli muovilyhdyissä on, että ne ovat kertakäyttöisiä. Muovista jätettä syntyy käsiteltäväksi isoja määriä.

Heinolan hautausmailla sytytetään vuosittain useita satoja kynttilöitä. Haudoille viedään eniten kynttilöitä pyhäinpäivänä, isänpäivänä, itsenäisyyspäivänä ja jouluna.

Lions Club Heinola Jyrängön jäsenet keräävät sesonkiaikoina käytetyt kynttilät pois haudoilta. Työstä saatava tuotto käytetään lahjoituskohteisiin.

Lasikuoriset kynttilät huonoin vaihtoehto

Muovikuoristen kynttilöiden lisäksi tarjolla on myös lasikuorisia kynttilöitä. Ne ovat usein hyvin kauniita, mutta kierrätysmielessä huonoin vaihtoehto – ellei sitten kyseessä ole lasinen lyhty, jossa on mahdollisuus vaihtaa uusi kynttilä palaneen tilalle.

Lasiset kynttilänkuoret lajitellaan sekajätteeseen. Lasinen kynttilä ei sovellu lasinkeräykseen steariinin vuoksi.

Anne Honkanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme