Uutiset

"Meidän mielipiteitä halutaan kuulla aidosti" – Intohimo vaikuttamiseen vie nuorta sysmäläistä

Nette Rimpioja haluaa puolustaa Sysmän omaa lukiota.

Nette Rimpioja pitää tärkeänä, että Sysmästä löytyy jatkossakin oma lukio. "Kyllä me yritämme osaltamme tehdä kaikkemme, että lukio säilyisi edelleen", Rimpioja kertoo paikallisten nuorten tavoitteesta. Kuva: Nelli Kaukolinna

Lukion toisella luokalla opiskeleva sysmäläinen Nette Rimpioja ehtii täyden koulupäivän jälkeen osallistua aktiivisesti opiskelijoiden asioiden hoitamiseen.

Nuorisovaltuuston puheenjohtajuus ja lukion opiskelijakunnan puheenjohtajuus vievät Rimpiojaa viikonloppuisin erilaisiin tapahtumiin, viimeksi opiskelijakuntapäiville Turkuun pari viikkoa sitten.

Hän on myös mukana Suomen Lukiolaisten Liitossa ja Suomen Nuorisovaltuustojen Liitossa, jotka ovat valtakunnallisia edunvalvontajärjestöjä

Rimpioja kokee verkostoitumisen järjestöjen kautta tärkeäksi.

Kyllä me yritämme osaltamme tehdä kaikkemme, että lukio säilyisi edelleen Sysmässä. Nuorisoaktiivi Nette Rimpioja

– Olen näiden tehtävien puitteissa päässyt tapaamaan lukio-opiskelijoita ympäri Suomea. On tärkeää nähdä, miten muissa kunnissa ja kaupungeissa asioita hoidetaan, Rimpioja pohtii.

Rimpioja kokee, että Sysmässä nuorten näkökulmat ja mielipiteet on otettu hyvin vastaan.

Se on myös johtanut tuloksiin. Nuorisovaltuusto teki aloitteen muun muassa Sysmän uimahallin ja kuntosalin maksuttomasta käytöstä nuorille, ja niin tapahtui.

Rimpioja tuntee vahvaa intohimoa yhteisten ja nimenomaan opiskelijoiden asioiden hoitamiseen.

– Meidän mielipiteitämme halutaan kuulla aidosti, Rimpioja iloitsee.

Yksi Rimpiojan tärkeistä rooleista on lukion kehittämistyöryhmän jäsenyys. Syntyperäisenä sysmäläisenä hän suhtautuu työryhmään vakavasti, sillä lukio-opiskelu kotipaikkakunnalla on tuttua ja turvallista.

Opiskelijat lukion markkinoijina

Lukiolaiset ovat tarttuneet toimeen, sillä he tietävät, miten omaa lukiota markkinoidaan. Sosiaalisen median eri kanavien lisäksi henkilökohtaiset kontaktit ja markkinointitilaisuudet täydentävät kuulijakuntaa.

Rimpioja onkin itse käynyt puhumassa oman lukion valinnan tärkeydestä eri luokille. Samoin hän on mainostanut Hartolan yhtenäiskoulun 9. luokkien oppilaille Sysmän lukiota.

– Hartolan ysit ovat tulossa tutustumaan kouluumme, ja lisäksi olen käynyt vanhempainilloissa kertomassa lukiosta opiskelijoiden näkökulmasta. Kyllä me yritämme osaltamme tehdä kaikkemme, että lukio säilyisi edelleen Sysmässä, Rimpioja pohtii.

Rimpioja käy myös ohjaamassa viikoittain peräti neljää eri harrastusryhmää. Sysmän Voimistelijoissa hän ohjaa 1.–3.-luokkalaisten voimistelua ja BandyBoys 88:n riveissä perhesählyä.

Sysmän Sisun liikuntakerhoa alle kouluikäisille Rimpioja vetää vaihtuvin teemoin, sillä Sisun kerhossa on yhteistyössä muitakin järjestöjä. Hän ehtii ohjaamaan myös 4H-yhdistyksen pääsääntöisesti ala-asteikäisille tarkoitettua liikuntakoulua.

Viitisen vuotta ohjaustyötä tehnyt Rimpioja on itsekin ollut aktiivinen liikunnan harrastaja, mutta haluaa nyt keskittyä ohjaustyöhön, jonka hän kokee omakseen.

– Haluan tukea lasten liikunnallista kasvatusta, sillä lapsena aloitettu harrastus kantaa pitkälle, Rimpioja korostaa.

Nuoret mukaan koulun suunnitteluun

Sysmään suunnitellaan uutta koulua, ja Nette Rimpioja haluaa myös nuorten äänen kuuluvan suunnitteluvaiheessa.

– Tulemme varmasti ottamaan kantaa, sillä haluamme ehdottomasti olla mukana vaikuttamassa tuleviin kouluratkaisuihin.

Yhtenäiskoulun hän kokee hyväksi ratkaisuksi. Oppilaat sekä opiskelijat haluavat saada yhteistyön toimimaan yhä paremmin koko koulun kanssa. Erilaisia tempauksia on järjestetty jo syksyn aikana.

Marraskuussa Rimpioja suuntaa Suomen Lukiolaisten liittokokoukseen Lappeenrantaan ja Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton liittokokoukseen Lahteen.

Hän on myös ehdolla jälkimmäisen järjestön liittohallitukseen vuodelle 2020.

– Koen, että nyt on tarjottava osaamistani isommalla kentällä, ja liittohallitusvuodesta on hyötyä tulevaisuudessani, Rimpioja sanoo.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat