Uutiset

Postilakko voi viivästyttää kirjeitä jopa useilla viikoilla

Postin päiväjakeluasiakkaat voivat lukea lehden diginä tai hakea sen toimituksesta.

Lahden seudulla lakon piirissä on noin 300 työntekijää jakelualueilla ja lisäksi 25 työntekijää Lahden Kujalan käsittelykeskuksessa. Kuva: Johanna Erjonsalo

Postin lakko alkaa liki varmasti maanantaina.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn mukaan valtakunnansovittelijan johtama neuvottelu päättyi torstaina tuloksettomana, ja sovitteluja jatketaan vasta ensi keskiviikkona.

Lakon on määrä kestää kaksi viikkoa. Jatkuessaan niin pitkään lakolla on mittavia vaikutuksia postinkuljetukseen ja -jakoon. Esimerkiksi pakettien kulkeminen viivästyy koti- ja ulkomaan postiliikenteessä useita päiviä.

Pahin tilanne on kuitenkin kirjepostin kohdalla, sillä kirjeiden jakelun arvioidaan hidastuvan jopa viikkojen ajan – huonoimmassa tapauksessa marraskuussa postitetut kirjeet ovat perillä vasta vuoden 2020 puolella.

Lakko on meiltä viimeinen keino yrittää vaikuttaa asiaan, ja väki on valmiina taistelemaan. Pääluottamushenkilö Heidi Rantanen

Jos lakko ei pitkity kahta viikkoa pidemmäksi ajaksi, joulukorttien ja -pakettien arvioidaan ehtivän perille ajoissa.

Sen sijaan päivällä kannettavat aikakaus- ja sanomalehdet jäävät lakon aikana todennäköisesti jakamatta.

Itä-Hämeen voi lukea diginä tai noutaa toimituksesta

Postin päiväjakelussa olevia lehtiä ei siis Päijät-Hämeessä jaeta, mutta Itä-Häme jaetaan normaalisti Esa Jakeluiden varhaisjakelualueella.

Postin päiväjakelussa olevat asiakkaat voivat noutaa paperilehden Itä-Hämeen tiloista Heinolan Kirkkokadulta tai Mediakulmasta Lahdesta (Hämeenkatu 5). Viikonloppuisin Itä-Häme jaetaan normaalisti ESA Jakeluiden kautta.

Niille asiakkaille, joille lehteä ei voida arkena jakaa, annetaan hyvitys. Hyvitys on ajallinen ja se lisätään maksetun kauden loppuun. Digilehden osuus kuitenkin vaikuttaa hyvityspäiviin.

Itä-Hämeen tilauslaskut lähtevät normaalisti, mutta niihin lisätään maksuaikaa. Pidempi eräpäivä ei lykkää seuraavan laskutuskauden alkamista, joten eräpäivien välit saattavat olla normaalista rytmistä poikkeavat tilauksensa useassa erässä maksavilla asiakkailla.

"Lakko ei ole yllättävä"

Lahden seudulla lakon piirissä on noin 300 työntekijää jakelualueilla ja 25 työntekijää Lahden Kujalan käsittelykeskuksessa.

Pääluottamushenkilö Heidi Rantasen mukaan sopimuksen syntymistä toivottiin viimeiseen asti.

– Työehtojen heikennysesitykset ovat kuitenkin niin suuria, että siinä mielessä lakko ei ole yllättävä. Lakko on meiltä viimeinen keino yrittää vaikuttaa asiaan, ja väki on valmiina taistelemaan, Rantanen sanoo.

Lahden seudulla valtaosa Postin työntekijöistä kuuluu liittoon, ja viime aikoina PAU on saanut alueelta myös uusia jäseniä.

– Epätietoisuus ja uhka jopa 30 prosentin palkanalennuksista on aiheuttanut paljon stressiä. Monet ovat miettineet, miten ihmeessä selviävät, jos palkka laskee paljon. Työntekijöitä on myös lähtenyt opiskelemaan ja useita on irtisanoutunut.

Turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät lähetykset turvataan

Lakon ulkopuolelle on rajattu kaikki turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät lähetykset. Rantanen korostaa, että vaikkapa leikkauskutsua odottavien ei tarvitse olla huolissaan kutsun saapumisesta.

– Hoidamme esimerkiksi kaikki sairaalakirjeet, ruokakuljetukset ja hoivatarvikkeiden kuljetukset sekä passi- ja viisumilähetykset, Rantanen listaa.

Myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä aikoo varmistaa, että asiakkaat saavat kiireelliset kutsut lakon aikana tehtäviin hoitoihin tai tutkimuksiin.

Yhtymä ottaa kirjeen lisäksi yhteyttä asiakkaisiin puhelimitse, jossa annetaan myös tarvittavat ohjeet hoitoon tai tutkimukseen valmistautumisesta. Yhtymä myös pidentää laskujen maksuaikaa lakon ajaksi.

Postin palvelupisteet ja Postin varastopalvelut toimivat normaalisti eikä rahtipalveluissa ole odotettavissa merkittävää viivettä.

Itä-Häme

Näin pääset lukemaan digilehden

Itä-Hämeen digilehden voi lukea verkosta jo aamuyöstä Mediatunnuksella osoitteesta itahame.fi/nakoislehti.

Jos et ole vielä luonut Mediatunnusta, voit tehdä sen asiakasnumerosi avulla asiakaspalvelun verkkosivuilla oma.media.fi/ita-hame -osoitteessa.

Jos olet jo luonut Mediatunnuksen, mutta et pääse lukemaan digilehteä, tarkistathan, että asiakasnumerosi on kytketty tiliin. Jos omissa tiedoissasi on vanha asiakasnumero, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Jos olet jo luonut Mediatunnuksen, mutta et muista salasanaasi, voit tilata uuden asiakaspalvelun verkkosivuilla.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat