Uutiset

Keskuskeittiö yhtenäiskoululle,kuntoportaat urheilukentälle ja Myllykoski kuntoon – Joutsan investointiohjelma antaa suuntaviivat kunnan kehittämiselle

Sote-keskus ja Jousen remontti ovat seuraavien kolmen vuoden suurin menoerä Joutsassa. Sote-keskuksen rakentamiseen on varattu 3,5 miljoonaa euroa ja Jousen remonttiin sekä muutostöihin vuodeosastoksi hieman yli 3,4 miljoonaa euroa. Myllytien kentälle sote-keskuksen välittömään läheisyyteen on tarkoitus rakentaa parkkipaikka. Parkkipaikan rakentamista varten on varattu ensi vuoden budjettiin 90 000 euroa.

Tiedot käyvät ilmi kunnan investointiohjelmasta, jota tekninen lautakunta käsitteli viime viikon lopulla. Investointiohjelma menee valtuuston hyväksyttäväksi joulukuussa.

Urheilukentälle merkittäviä investointeja

Investointiohjelmasta ilmenee, että Joutsa aikoo käyttää varoja verrattain paljon liikuntapaikkoihin. Urheilukentälle investoidaan yhteensä 184 000 euroa. Jo ensi vuonna parannetaan katsomoa ja rakennetaan kuntoportaat. Vuonna 2021 on tarkoitus tehdä kentälle uusi huoltorakennus.

– Näiden toimien tarkoituksena on jatkaa pump track -radalta alkavaa liikuntapuistoa, kertoo teknisen lautakunnan puheenjohtaja Jarmo Liukkonen.

Liikuntapuisto alkaa Pohvin puistosta Pertunmaantien varresta. Siellä sijaitsevat vieretysten pump track -rata, ulkokuntoilupaikka, tekonurmikenttä, urheiluhalli ja lopulta urheilukenttä. Kuntoportaat on tarkoitus rakentaa urheilukentältä nousevaan rinteeseen, pururadan välittömään läheisyyteen.

Keskuskeittiötä kaavaillaan yhtenäiskoululle

Vanhan terveyskeskuksen purkaminen tietää sitä, että paikalta häviää vielä tällä hetkellä käytössä oleva keskuskeittiö. Teknisen lautakunnan alustava kanta on, että kunnassa riittää jatkossa yksi keskuskeittiö jonka luonnollisin sijaintipaikka on yhtenäiskoulu. Keittiötoiminnan keskittäminen edellyttää kuitenkin nykyisen koulukeittiön laajentamista. Tätä varten investointisuunnitelmaan on varattu 220 000 euron määräraha.

– Keittiötä on tarpeen laajentaa erityisesti kylmiöiden osalta. Valmistumisen ajankohdaksi on ajateltu vuotta 2021, kertoo Liukkonen.

Myllykoskella tavoitteena taimenen elinolojen parantaminen

Tekninen lautakunta esittää jo ensi vuodelle Myllykosken kunnostamista. Rautamäessä sijaitseva Myllykosken alue tunnetaan järvitaimenen kutupaikkana. Taimenen pääsy koskeen on kuitenkin hankaloitunut, sillä virtaus uomassa ei ole paras mahdollinen. Tällä hetkellä optimaalisia kutupaikkoja on vähän.

Myllykoskesta saataisiin taimenelle suotuisampi, jos sinne vietäisiin soraa ja kiviä.

– Tätä yritettiin muutama vuosi sitten kaivureilla, mutta se ei onnistunut sillä koneet upposivat. Nyt on tarkoitus hoitaa työ helikopterilla, Liukkonen kertoo.

Työhön on varattu rahaa 30 000 euroa, mutta hankkeen toteutuminen edellyttää, että sitä varten saadaan lisäksi 30 000 euron avustus.

Joka tapauksessa ensi vuonna uusitaan luonnonsuojelualueella sijaitsevien rakennusten pärekatot. Alueella on mylly, aitta ja sauna, joiden kattojen uusimiseen osallistuvat rakennusmestarin johdolla pitkäaikaistyöttömät. Kattotöihin ei ole varattu määrärahaa investointiohjelmassa, sillä korjaukset hoidetaan työllistämishankkeena.

Oluttehtaan rauniot kuntoon jo ensi vuonna

Karimäessä sijaitsevan oluttehtaan raunion kunnostuksesta on puhuttu pitkään ja nyt tekninen lautakunta esittää, että rauniot korjattaisiin ensi vuonna. Tarkoitus on asetella kivet siten, että alue on kulkijoille turvallinen. Korjaamista varten on varattu 50 000 euroa jo ensi vuoden budjettiin. Raunioihin ei ole tiedossa katetta.

Oluttehtaan vanhimmat osat ovat peräisin vuodelta 1876. Panimossa tehtiin olutta noin 50 vuoden ajan.

Investoinnit vuosina 2020-2022

Suurimpia sote-keskus ja Jousi

Investointiohjelmassa on varattu määrärahoja sote-keskukseen ja Jouseen yhteensä 6,9 miljoonaa euroa.

Riuttatien, Karimäentien ja Kontiontien perusparannuksiin on varattu yhteensä 460 000 euroa vuosille 2021-2022.

Kivitien ja Ruusantien perusparannus ja Savontien kevyenliikenteenväylän jatkaminen aloitetaan vuonna 2021. Niihin on tarkoitus käyttää 350 000 euroa.

Teiden päällystykseen käytetään 285 000 euroa.

Pienempiä investointeja ovat esimerkiksi Kurkiauran koulun putkiremontti ja Keltasirkun peruskorjaus (molemmat 20 000 euroa).

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme