Uutiset

Vuosi Töhtyrin kylässä opetti paljon, muun muassa elämään ilman juoksevaa vettä

Jussi Konttinen vastasi yleisön esittämiin kysymyksiin oman esityksensä jälkeen. Monia kiinnostivat käytännön arkeen liittyvät asiat. Kuva: Heini Kuusela

Tuskin kovin moni tulee ehdottaneeksi perheelle muuttamista reiluksi vuodeksi Siperiaan. Näin kuitenkin Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Konttinen teki.

Idean myyntipuheeseen kuuluivat muun muassa eläminen ilman sisävessaa ja vesijohtovettä.

– Olen onnellinen, että vaimo vastasi tähän ehdotukseen myöntävästi. Olen onnellinen myös siitä, että hän on edelleen vaimoni.

Lapsia houkuteltiin mukaan lupaamalla hankkia heille pelikonsoli. Laitteesta ei kuitenkaan ollut iloa jakutialaisessa Töhtyrin kylässä. Toisaalta siperialainen elämänmeno tarjosi Konttisen perheen lapsille monia muita elämyksiä, kuten jääkimpaleiden pilkkomista kirveellä pienemmiksi paloiksi.

Konttinen on julkaissut kokemuksistaan kirjan Siperia – suomalaisen perheen ihmeellinen vuosi ikiroudan maassa, josta hän kävi kertomassa Heinolan kirjaston kirjailijavieras-tapahtumassa.

Ensimmäisen kerran Konttinen lähti Siperiaan, Irkutskiin, jo nuorempana, isoäitinsä jalanjäljissä.

– Isoäitini asui Siperiassa ennen vallankumousta.

Lähes jokaisella suomalaisella on Siperiasta mielikuva, mutta Konttinen arvelee, että se ei välttämättä ole kovin mairitteleva.

– On olemassa kuitenkin monta Siperiaa, kuten esimerkiksi öljykenttien Siperia tai alkuperäiskansojen Siperia. Sen valtavuuden näkee Aasian ylilennolla, jolloin maata näkyy silmänkantamattomiin, eikä ihmisestä ole merkkiäkään.

Siperian valtavuutta kuvaa Konttisen mukaan myös esimerkiksi se, että Vladivostok on Moskovasta kauempana kuin päiväntasaaja.

Perheen katse osui Jakutiaan

Perheelle asuinpaikkaa etsiessä Konttisten katse osui Jakutiaan, joka on yhdeksän kertaa Suomen kokoinen alue Itä-Siperian keski- ja pohjoisosassa.

– Alueelle on leimallista ikirouta, tiettömyys ja kylmyys. Kylämme Töhtyr sijaitsee suunnilleen Heinolan korkeudella.

Jakutian ilmasto on maailman mantereisin, joka tarkoittaa sitä, että välivuodenajat ovat lyhyitä. Syksyä ja ruskaa ei kestä kauaa, ja ensilumi sataa jo syyskuun lopussa. Kesällä helle voi kivuta jopa 40 asteeseen.

Konttisten kodiksi löytyi pellillä vuorattu hirsirunkoinen talo, jonka vuokra ei päätä huimannut. 70 euron kuukausivuokra ei tosin sisältänyt juurikaan mukavuuksia.

Ulkohuussi sijaitsi pihan perällä, eikä vesijohtoa tai kaivoa voi ikiroudan takia maahan kaivaa.

Syksyn aluksi suomalaislapset veivät mukanaan Töhtyriin vesirokkoepidemian. Myös Konttisten lapset sairastelivat alkuaikoina paljon.

Kylässä oli munniharppupainotteinen päiväkoti

Perheen esikoinen, muuton aikaan seitsenvuotias, kävi paikallista kyläkoulua. Nuoremmat puolestaan menivät munniharppupainotteiseen päiväkotiin.

– Esikoisemme ei osannut kouluun mennessään kumpaakaan siellä puhuttua kieltä, venäjää tai jakuuttia eli sahaa.

Liikuntatunnit sujuivat ilman yhteistä kieltäkin, ja niillä harrastettiin paikallisia lajeja kuten niskavetoja.

Koulu oli kylän modernein rakennus, sillä sieltä löytyivät sisävessat. Päiväkodissa pärjättiin pottahuoneella.

Koulu- ja tarhapäivien jälkeen Konttisten kodista muodostui kylän leikkikeskus, jossa paikalliset lapset ihmettelivät Konttisten tavaroita ja kyselivät muun muassa sitä, kuinka paljon vanhemmat tienaavat.

Konttiselle Siperia opetti muun muassa sen, miten riippuvaisia ihmiset ovat toisistaan etenkin ääriolosuhteissa.

– Lapset oppivat pärjäämään siellä ja huomaamaan, miten paljon yhteistä ihmisistä löytyy erilaisista olosuhteista huolimatta.

Siperia

Valtava alue Aasiassa

Siperia on pääosin Venäjällä sijaitseva maantieteellinen alue, joka käsittää lähes koko Aasian pohjoisosan.

Maantieteellisesti Siperia jakaantuu kolmeen alueeseen: Länsi-Siperiaan, Keski-Siperiaan sekä Koillis- ja Itä-Siperiaan.

Lännessä Siperia rajoittuu Uralvuoriin, pohjoisessa Jäämereen ja etelässä Kazakstanin keskiosan ylänköön, Mongoliaan ja Kiinaan.

Siperian pinta-ala on 9 653 000 neliökilometriä.

Siperian suurin kaupunki on Novosibirsk.

Muita merkittäviä kaupunkeja ovat muun muassa Jekaterinburg, Omsk, Irkutsk ja Jakutsk.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme