Uutiset

Sysmän kirkon korjaukseen tarvitaan 1,5 miljoonaa euroa – toinen vaihtoehto on kirkon jättäminen kylmilleen

Sysmän kirkon korjaamisen halvin vaihtoehto maksaa noin 1,5 miljoonaa euroa. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Tainionvirran seurakunta on rajannut Sysmän Pyhän Olavin kirkon tulevaisuuden kahteen vaihtoehtoon.

Korjausvaihtoehdoista jäljellä on noin 1,5–1,6 miljoonaa euroa maksava korjaus, jossa kirkon lämmitys hoidetaan kirkonpenkkien alle sijoitettavilla sähköpattereilla. Lisäksi kirkon sähköt uusittaisiin.

– Halvempaa ratkaisua kirkon lämmittämiseen ei ole, Tainionvirran seurakunnan kirkkoherra Jeremias Sankari kertoo.

Toinen vaihtoehto on, että kirkko jätetään kylmilleen. Suomessa on tälläkin hetkellä kylmillään olevia keskiaikaisia kirkkoja, mutta Sankari myöntää, ettei vaihtoehto ole täysin ongelmaton esimerkiksi urkuja ajatellen.

– Lisäksi kirkon valaistus on sellainen, ettei sitä voi käyttää mikäli kirkko on kylmillään.

Kirkkovaltuusto päättää asiasta kokouksessaan 17. joulukuuta, mutta keskusteli asiasta jo tiistaina Sysmän kirkossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Päätöksellä kiire

Sankari kertoo, että vaihtoehto kirkon kylmilleen jättämisestä ohitettiin tiistain keskustelussa mahdottomana. Mutta mikäli kirkko korjataan, tarvitsee seurakunta nopeasti varmuuden siitä, että se pystyy korjauksen myös kustantamaan.

Päätöksellä on kiire, mikäli seurakunta haluaa hyödyntää Kirkkohallituksen sille jo aiemmin myöntämän korjausavustuksen. 43 prosenttia korjauskustannuksista kattava avustus on käytettävissä vuoden 2021 loppuun saakka.

– Korjauksen hallinnollisiin asioihin on varattava noin 10 kuukautta, eli tarjouspyyntöjä voisi pyytää ensi syksynä. Itse kunnostukseen on varattava 6–10 kuukautta, Sankari kertoo.

Sankarin mukaan seurakunta selvittääkin parhaillaan, onko Kirkkohallituksen avustuksen käyttöä mahdollista siirtää eteenpäin.

Seurakunnan taloustilanne hankala

Seurakunnan taloutta rasittaa vielä joitakin vuosia Hartolan kirkon kunnostusta varten otettu laina, jota lyhennetään 60 000 euroa vuodessa. Lisäksi tiedossa on, että seurakunnan jäsenmäärä laskee nopeasti.

– Joistakin seurakunnan kiinteistöistä luopumalla olisi mahdollista kerätä rahoitusta, mutta kiinteistöille olisi myös löydettävä ostajat, Sankari muistuttaa.

Sankarin mukaan joitakin suunnitelmia rahoituksen suhteen on, mutta niiden toteutuminen on vielä epävarmaa.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme