Uutiset

Heinolan Seminaarin kiinteistö kiinnosti ulkomaisia sijoitusryhmiä, jotka säikähtivät iltapäivälehtien uutisointia – "Rakennukset pääosin hyvässä kunnossa"

Kiinteistön huutokauppa aloitetaan lähipäivinä. Alueelle on ideoitu uusia käyttötarkoituksia, jotka vaatisivat asemakaavan muutoksen.

Seminaarin kiinteistön alue voisi toimia palveluasumisen keskuksena, Seminaarin kiinteistön alue voisi toimia palveluasumisen keskuksena, mutta suunnitelma vaatisi asemakaavan muutosta. Nyt alue on varattu kaavassa opetustoimen käyttöön. Kuva: Armi Salonen

Heinolan Seminaarin alueen kiinteistölle haetaan uutta ostajaa, joka ryhtyisi kehittämään kiinteistöä. Myyntiä hoitava yhtiö ja Heinolan kaupunki ovat neuvotelleet alustavasti kiinteistön kehittämisestä ostajan tarpeiden mukaisiksi. Myös jäljellä olevan rakennusoikeuden käyttötarkoituksen muuttaminen on harkinnassa.

Myyntiä hoitavan Ihanat Kodit lkv oy:n toimitusjohtaja Laurentius Oksanen kertoo, että alueelle haetaan uusia käyttötarkoituksia mahdollisella asemakaavan muutoksella. Kiinteistö on varattu kaavan mukaisesti opetustoimen käyttöön, mikä voi tehdä kiinnostuneiden ostajaehdokkaiden löytämisestä haastavaa.

Lopputuloksen pitää palvella kaikkia

Oksasen mukaan kiinteistölle etsitään arvoistansa jatkajaa, joka kunnioittaa rakennusten historiaa ja kunnostaa ne Museoviraston suojeluvaatimusten mukaisesti. Seminaarin vanhimmat osat ovat yli satavuotiaita.

Kiinteistölle etsitään arvoistansa jatkajaa. Ihanat Kodit lkv oy:n toimitusjohtaja Laurentius Oksanen

– Haemme lopputulosta, joka olisi uuden omistajan ja kiinteistön kehittämisen kannalta tuottava ja palvelisi myös kaupungin tarpeita, Oksanen sanoo.

Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen toteaa, että kaupunki on valmis neuvottelemaan kiinteistön kehittämisestä mahdollisen ostajaehdokkaan kanssa suojelumääräysten puitteissa.

– Pidän ehdottoman tärkeänä, että uusi omistaja löydetään. Kulttuurihistoriallisesti tärkeät rakennukset on saatava kuntoon ja käyttöön, hän sanoo.

Koko kiinteistö halutaan myydä

Seminaarin alueen kiinteistön omistaa talousvaikeuksiin joutunut kiinalaisvetoinen yhtiö, joka ei ole enää pystynyt huolehtimaan rakennusten ylläpidosta. Kiinteistö on nyt julkisessa myynnissä, ja huutokauppa aloitetaan lähipäivien aikana. Lähtöhinta tulee olemaan 430 000 euroa.

– Kiinteistön lisärakennusoikeuden käyttämiselle on ollut kysyntää, mikä johtuu Heinolan keskustan varsin korkeista neliöhinnoista, mutta haluamme myydä koko kiinteistön, Oksanen sanoo.

Sijoitusryhmät peruivat tutustumiskäyntinsä

Oksasen mukaan kanadalainen ja brittiläinen sijoitusryhmä olivat jo aikeissa tulla tutustumaan Seminaarin alueeseen, mutta iltapäivälehtien negatiivinen uutisointi rakennusten kunnosta sai ryhmät perääntymään.

– Rakennuksia ei ole lämmitetty kevään jälkeen, mutta toisin kuin jutussa annettiin ymmärtää, ne eivät ole pilalla. Vuonna 2009 tehtyjen kuntoarvioiden mukaan rakennukset ovat pääosin hyvässä kunnossa, hän sanoo.

Parkkonen ei halua ottaa kantaa Seminaarin rakennusten tulevaan käyttötarkoitukseen ennen kuin uusi omistaja on löytynyt.

Asuinpaikkoja yli sadalle henkilölle

Laurentius Oksanen näkisi rakennukset mielellään esimerkiksi palveluasumisen keskuksena.

– Alueelle voisi keskittää esimerkiksi senioriasumista, tehostetun tuen palveluasumista sekä kuntoutusta ja toimintaa muistisairaille ja mielenterveyskuntoutujille. Keskukseen voisi sijoittaa myös lääkäripalvelut, hän ideoi.

Rakennuksissa on asuinpaikkoja yli sadalle henkilölle sekä valmiit saunatilat, liikuntasalit ja harrastustilat, jotka sopisivat esimerkiksi käsitöistä kiinnostuneille. Ruokala ja suurtalouskeittiö laitteineen on mahdollista ottaa käyttöön sellaisenaan.

– Heinolassa on pulaa palveluasuinpaikoista, joten tämäntyyppinen ratkaisu palvelisi kaikkia kaupunkilaisia. Rakennukset sijaitsevat lähellä keskustan kauneimpia puisto- ja ranta-alueita, joten Seminaari olisi hyvin viihtyisä asuinpaikka, Oksanen pohtii.

Päärakennuksen Oksanen näkisi myös juhlakäyttöön vuokrattavana tilana. Siellä voisi myös järjestää esityksiä ja konsertteja.

Jäljellä olevan rakennusoikeuden voisi hänen mukaansa käyttää esimerkiksi pienpuukerrostalon rakentamiseen, mikä toisi kiinteistön omistajalle tuloja.

Rikkinäisten ikkunoiden peittäminen kiireellisin asia

Kiinalaistaustaisen Fin-China Business Centerin omistamat Seminaarin alueen viisi arvorakennusta ovat olleet kylmillään keväästä saakka. Hämeen ely-keskus on vaatinut, että rakennukset omistava yhtiö korjaa rikkoontuneet ikkunat ja lämmittää rakennukset välittömästi. Asiassa sovelletaan lakia rakennusperinnön suojelemisesta.

Ely-keskuksen lakimies Jonna Lahdelma on käynyt paikan päällä toteamassa, että vaaditut toimenpiteet ovat yhä tekemättä. Korjausten takarajaksi oli annettu 15. marraskuuta. Ely-keskus vaatii nyt yritykseltä kirjallista selvitystä ja teettää tarvittavat korjaustoimenpiteet yrityksen puolesta, ellei kiinteistölle löydy uutta ostajaa nopealla aikataululla.

Käynnin yhteydessä tuli ilmi, että myös osa lämpöpattereista on rikkoontunut. Lahdelman mukaan rakennusten lämmitys on vielä ratkaisematta, mutta kiireellisin asia on rikkoontuneiden ikkunoiden peittäminen. Tarjouspyynnöt on lähetetty urakoitsijoille tällä viikolla.

– Toivoisin, että ikkunat ovat kunnossa ennen joulua, mutta se riippuu muun muassa työhön valittavan urakoitsijan aikataulusta ja työn kestosta. Ikkunoiden suojaus estäisi lisävahinkojen syntymisen ja parantaisi joka tapauksessa rakennusten tämänhetkistä tilannetta, Lahdelma sanoo.

Itä-Häme ei tavoittanut Fin-China Business Centerin edustajaa kommentoimaan asiaa.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme