Uutiset

Itä-Hämeen kysely: Liki 90 prosenttia on maksanut lapsen koulupäivän sisällöstä

Vajaat 60 prosenttia vastaajista antaisi koulujen järjestää jatkossakin esimerkiksi maksullisia retkiä.

Kouluissa voidaan edelleen tehdä esimerkiksi teatteriretkiä, kunhan varoja retkien toteuttamiseen ei pyydetä suoraan vanhemmilta vaan rahoituksen hankkii omalla toiminnallaan esimerkiksi vanhempainyhdistys. Kuva: Päivi Tuovinen

Vaikka perusopetus on lakisääteisesti maksutonta, järjestävät jotkut koulut esimerkiksi liikuntapäiviä niin, että perheet voivat valita koululaisen päivän sisällön maksullisen ja maksuttoman vaihtoehdon väliltä.

Itä-Hämeen lukijoilleen teettämään verkkokyselyyn vastanneista liki 89 prosenttia kertoi maksaneensa lapsensa koulupäivään kuuluneesta toiminnasta. Perheiltä on pyydetty rahaa esimerkiksi luokkaretkien ja valinnaisliikunnan kuluihin. Kyselyyn vastasi yhteensä 53 lukijaa.

Vanhempia on pyydetty rahoittamaan myös työskentelyvälineitä.

– Koululta on pyydetty hankkimaan kuulokkeet kouluun, jotta tunneilla voidaan käyttää sähköisiä oppimateriaaleja, yksi vastaaja kertoo.

Kaikkien voitava osallistua

Eduskunnan oikeusasiamies linjasi marraskuun alussa, että koulu ei voi jättää maksullisen toiminnan ulkopuolelle oppilaita, joiden perheillä ei ole mahdollisuutta maksaa toiminnasta.

Aiemmin esimerkiksi Opetushallituksen lausunnoissa on pidetty mahdollisena järjestää maksullista toimintaa, mikäli tarjolla on myös maksuton vaihtoehto.

Itä-Hämeen kyselyyn vastanneista vajaat 60 prosenttia kertoo, että tarjolla on ollut myös maksuton vaihtoehto. Reilut 10 prosenttia vastaajista ei kuitenkaan tiedä, onko maksutonta vaihtoehtoa tarjottu.

– Maksullisista teemapäivistä on kerrottu, että kustannukset ovat x euroa, haluaako lapsenne osallistua. Vasta kun olemme tiedustelleet, että mites se koulun rahoittama osallistumismahdollisuus, on tämä tullut ylipäänsä puheeksi, eräs vastaaja kuvailee.

Osa vastaajista maksaisi mielellään myös muiden kuin omien lasten osallistumisen.

– Olisin valmis maksamaan oman lapsen lisäksi sellaisen lapsen kustannuksen, joka ei muuten pääsisi mukaan. Ja niin, ettei maksajaa kerrota, yksi vastaajista kertoo.

Pelkkä maksuton vaihtoehto ei riitä

Oikeusasiamies pitää jaottelua maksullisiin ja maksuttomiin vaihtoehtoisin epätasa-arvoa lisäävänä. Hän katsoo linjauksessaan, että mikäli huoltajat keräävät vapaaehtoisesti varoja, tulee ne käyttää kaikkien oppilaiden hyväksi.

Näin on vastaajien mukaan toimittu ainakin joissakin Itä-Hämeen alueen kouluissa, sillä reilu puolet vastaajista kertoo vanhempien keränneen varoja yhteiseen pottiin.

– Onneksi monissa kouluissa, pääasiassa ala-asteilla kylläkin, on ahkerat vanhempainyhdistykset, jotka mahdollistavat paljon koulujen budjetin ulkopuolelle jäävää osaa, yksi vastaajista pohtii.

Välillä koulut ovat myös tulleet vastaan osallistumismaksuissa.

– Kun raha oli tiukassa, koulu maksoi pojan reissun, eräs vastaajista kiittää.

Enemmistö kyselyyn vastanneista (vajaat 57 prosenttia) sallisi koulujen järjestää koulupäivien aikana toimintaa, jonka kuluihin vanhemmat osallistuvat.

– Koulun järjestämä lasketteluretki on edullisempi kuin jos veisin perheen laskettelemaan. Maksaisin jatkossakin mielelläni tästä mahdollisuudesta, eräs vastaajista perustelee.

Noin 43 prosenttia vastaajista on maksullista toimintaa vastaan lasten tasa-arvon vuoksi.

– Jos et maksa esimerkiksi teatterimatkaa, joutuu lapsi jäämään kouluun viettämään koulupäivää, kun muut menevät teatteriin. Tämä laittaa lapset eriarvoiseen asemaan, yksi vastaajista tiivistää.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme